Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

734 resultaten


ID: 301795 | Landschappelijk element

Gewone esdoorn bij Wit Kasteel

Truilingenstraat 1 (Sint-Truiden)
Bij de zuidoostelijke hoektoren van het Wit Kasteel staat een mooi ontwikkelde opgaande esdoorn. Met zijn hoogte van 27 meter en zijn kruindoormeter van 24 meter is hij zéér beeldbepalend.


ID: 301796 | Landschappelijk element

Bruine beukendreef bij Wit Kasteel

Truilingenstraat 1 (Sint-Truiden)
Een dreef van 280 meter lang bij het Wit Kasteel bestaat uit bruine beuken. De bomen zijn opgaand en hebben stamomtrekken tussen de 300 en de 350 cm. De zwaarst gemeten boom staat bij het toegangshek van het kasteel, in de noordoostelijke bomenrij van de dreef. Het is een dreef met plaats voor 47 bomen, 32 bomen behoren nog tot de eerste generatie, er zijn reeds 13 bomen ingeboet en er zijn 2 bomen verdwenen uit de dreef.


ID: 301646 | Landschappelijk element

Opgaande linde als eeuwfeestboom

Kerkplaats (Tervuren)
Op het dorpsplein van Duisburg staat een mooi ontwikkelde opgaande linde. Het is een winterlinde die als herdenkingsboom werd geplant naar aanleiding van de eeuwfeest plechtigheden die werden gehouden in 1930.


ID: 300373 | Landschappelijk element

Eiken als grensbomen in Domein Asdonk

Asdonkstraat (Tessenderlo)
Voor de Asdonkhoeve staat een rij van acht imposante zomereiken. Deze markeren de grens tussen de provincies Vlaams-Brabant en Limburg. Vermoedelijk dateren ze uit de 2de helft van de 18de eeuw, toen het domein bij de hoeve werd aangelegd. Op de kabinetskaart van de Ferraris was de provinciegrens tevens de grens van het toenmalige domein.


ID: 307749 | Landschappelijk element

Kerkwegel Kanegem

Axpoelmolenstraat, Nagelstraat, Sint-Bavostraat, Tieltvoetweg (Tielt)
De trage weg is een relict van de oorspronkelijke voetweg tussen Kanegem en Tielt. Het tracé tussen de Nagelstraat en de Axpoelmolenstraat is hiervan bewaard gebleven als onverharde, grazige kerkwegel.


ID: 307751 | Landschappelijk element

Meidoornhaag met opgaande zomereiken

Tieltvoetweg (Tielt)
Langsheen de Tieltvoetwegel in Kanegem, staat een geschoren meidoornhaag van éénstijlige meidoorn, met in de haag een aantal beeldbepalende, opgaande zomereiken.


ID: 133094 | Landschappelijk element

Drie lindebomen bij wegkruis

Wingensesteenweg (Tielt)
Drie gekandelaarde linden aangeplant bij een wegkruis.


ID: 133375 | Landschappelijk element

Opgaande bruine beuk als parkboom

Aandorenstraat 36 (Tienen)
In de schaduw van de Tiense suikerfabriek ligt een parkje achter een herenhuis, aangelegd in de jaren 1880. Hierin zijn nog een aantal van de 19de-eeuwse aanplanten bewaard gebleven, zoals een imposante bruine beuk, die zich achteraan nabij de parkmuur bevindt. Op het ogenblik van inventarisatie mat de stam een omtrek van 361 cm. Volgens de eigenaar is de goede groei van de bomen en planten in de tuin te verklaren door een combinatie van de oriëntering op het zuiden en de suikerdampen afkomstig van de nabijgelegen raffinaderij, waardoor een microklimaat ontstaat waarin de planten goed gedijen.


ID: 133376 | Landschappelijk element

Twee op stam gezette buxussen in park

Aandorenstraat 36 (Tienen)
In de schaduw van de Tiense suikerfabriek ligt een parkje achter een herenhuis, aangelegd in de jaren 1880. Hierin zijn nog een aantal van de 19de-eeuwse aanplanten bewaard gebleven, zoals een twee op stam gezette buxussen, die het tuinpad flankeren. Op het ogenblik van inventarisatie hadden deze een omtrek van respectievelijk 60 en 50 cm. Volgens de eigenaar is de goede groei van de bomen en planten in de tuin te verklaren door een combinatie van de oriëntering op het zuiden en de suikerdampen afkomstig van de nabijgelegen raffinaderij, waardoor een microklimaat ontstaat waarin de planten goed gedijen.


ID: 133374 | Landschappelijk element

Driebladige citroen als parkboom

Aandorenstraat 37 (Tienen)
In de schaduw van de Tiense suikerfabriek ligt een parkje achter een herenhuis, aangelegd in de jaren 1880. Hierin zijn nog een aantal van de 19de-eeuwse aanplanten bewaard gebleven, zoals een imposante driebladige citroen. Deze in Vlaanderen zeldzame parkboomsoort is door zijn omvang een kampioenboom. Op het ogenblik van inventarisatie mat de stam aan de basis een omtrek van 105 cm. Op circa 20 cm vertakt de stam in zes stammen die elk een omtrek van circa 30 cm hebben. Volgens de eigenaar is de goede groei van de bomen en planten in de tuin te verklaren door een combinatie van de oriëntering op het zuiden en de suikerdampen afkomstig van de nabijgelegen raffinaderij, waardoor een microklimaat ontstaat waarin de planten goed gedijen.