Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

734 resultaten


ID: 300671 | Landschappelijk element

Vier geleide schermlinden bij voormalige herberg De Warande

Warande (Zottegem)
Ten zuiden van de gewezen herberg staan aan de overkant van de weg vier leilinden in een bomenrij. Deze bomen beschermden het gebouw tegen weer en wind en zorgden voor een lommerrijk terras.


ID: 300672 | Landschappelijk element

Gekandelaarde kapellinde Onze-Lieve-Vrouw van Goederaad

Warande (Zottegem)
De kapel van Onze-Lieve-Vrouw van Goederaad werd oorspronkelijk geflankeerd door twee kapellinden. De linde aan de zuidwestkant van de kapel werd weggehaald, de resterende kapellinde werd gekandelaard.


ID: 303081 | Landschappelijk element

Gemengde dreef bij Kasteel van Olsene

Grote Steenweg, Kasteelstraat (Zulte)
De kasteeldreef van Olsene werd reeds op de Ferrariskaart (ca. 1775) weergegeven. Ze vertrekt bij de poortgebouwen van het kasteel aan de Grote Steenweg en loopt achthonderd meter ver in noordnoordwestelijke richting. De dreef stopt bij het langgestrekt hoevetje langs de Rotsstraat en komt voorbij het Bedevaartsoord Olsene Rotse. Het is in hoofdzaak een dreef met opgaande zomereiken uit de eerste aanwezige plantgeneratie, die werd aangevuld met bruine en gewone beuk, hier en daar een esdoorn, een enkele plataan en Amerikaanse eik. Op de zandige schrale bodem zijn er zaailingen van esdoorn, berk, Amerikaanse vogelkers, lijsterbes en sporkehout.


ID: 133234 | Landschappelijk element

Knoteik bij 't Zoete Dal

Daalstraat (Zutendaal)
Zichtbaar vanaf de Daalstraat staat op het recreatiedomein ’t Zoete Dal een laag geknotte zomereik. De knot bevindt zich tussen 1,2 en 1,8 meter en de stam heeft een omtrek van 303 cm. Door zijn groeivorm is de boom opvallend en beeldbepalend.


ID: 133233 | Landschappelijk element

Gekandelaarde linde als schermboom

Daalstraat 108 (Zutendaal)
Langs de Daalstraat bij het huis met nummer 108 staan twee lindebomen. Een oude gekandelaarde en een jonge opgaande boom. De gekandelaarde linde is mogelijks een restant van een erfbeplanting die dienstig was bij inmiddels verdwenen gebouwen. De straatzijde van het erf is op het zuiden gelegen zodat de boom als scherm kon functioneren. Vooral tegen de zon, maar ook tegen regen en wind werden de gebouwen, in het bijzonder de woning en de stallingen, beschermd. Ook het ingespannen paard kon onder de linden bescherming vinden tegen de zomerse zonnestralen. De opgaande linde met een stamomtrek van 195 cm is recenter en is waarschijnlijk een zaailing afkomstig van de belendende moederboom.


ID: 133232 | Landschappelijk element

Opgaande zomerlinde als hoekboom

Sprinkelestraat 21A (Zutendaal)
Op de kadasterkaart (kadscan) kan je op het perceel een streepjeslijn zien. Zo weten we dat het perceel werd bezwaard met een erfdiensbaarheid die toegang verleent aan de achtergelegen percelen. De opgaande lindeboom markeert de grens met de erfdienstbaarheid en voorkwam bij het oprijden van de losweg het afkorten van de bocht. Gezien de oriëntatie ten opzichte van het gebouw is deze boom geplant als schermboom en beschermt hij het huis en zijn bewoners tegen zon, regen en wind.


ID: 301437 | Landschappelijk element

Op stam gezette taxus als hoekboom

Boembeekstraat (Zwalm)
Op enen gezette taxusstruik in de hoek van een kadastraal perceel. De opgaande taxus staat op een kruispunt van buurtwegen.


ID: 305194 | Landschappelijk element

Opgaande Canadapopulier als hoekboom

Hundelgemsebaan (Zwalm)
Bereikbaar vanaf de Hundelgemsebaan staat langs een losweg een mooi ontwikkelde opgaande Canadapopulier. Hij staat als hoekboom langs de rechtgetrokken Zwedebeek. Het is een oude populierenkloon van het vrouwelijk geslacht en is daarom vermoedelijk een Marilandicapopulier. De boom heeft een indrukwekkende stamomtrek van 423 cm, een totale hoogte van 36 m en een kruindoormeter van 28 m. De boom is mooi gevormd en beeldbepalend.


ID: 45149 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein van Beerlegem

Kasteeldreef 3-4, 8 (Zwalm)
Kasteeldomein van Beerlegem van circa 60 hectare, gelegen in de vallei van de Munkbosbeek, vermoedelijke teruggaand tot een middeleeuwse site met walgrachten. Omgracht voorhof met smeedijzeren inrijhekken van 1860-61 en dienstgebouwen uit 1773 en 1788. Kasteel gelegen binnen een brede rechthoekige omgrachting uitgebreid tot rechthoekige vijver, axiaal verbonden met het voorhof door een stenen brug. Bouw van een nieuw kasteel circa 1730 en verbouwd in neoclassicistische stijl naar ontwerp van architect O. Geerling in 1872-76. Kasteel en bijgebouwen na oorlogsschade hersteld onder leiding van architect M. Vossaert. Deels omhaagd park met omgrachtingen, vijvers en fonteinen, heraangelegd tussen 1814 en 1830, ten noorden van het kasteel in geometrische stijl met ganzenvoet en toegangsdreef en ten zuiden in landschappelijke stijl met lemen "kluizenaarswoning" en vista in zuidoostelijke richting over de Munkbosbeek en een licht glooiende weide. Ten westen ijskelder van 1843.


ID: 133468 | Landschappelijk element

Gekandelaarde linde bij hoeve

Kuiperstraat 15 (Zwalm)
Ten noordwesten van de hoeve en bij het wegtalud staat een hoog gekandelaarde linde. Deze lindeboom werd mogelijk geplant om met zijn wortelgestel afkalven van het talud tegen te gaan en zodoende de huiskavel te beschermen.