Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

382 resultaten


ID: 78972 | Bouwkundig element

Villa Sparrenoord

Gentse Steenweg 90 (Damme)
Interbellumvilla in tuin "Sparrenoord", afgescheiden van de straat door witgeschilderde bakstenen hekpijlers met betegelde afdekking; houten tuinhekje. Gecementeerde éénlagige baksteenbouw onder hoog schilddak (zwarte mechanische pannen), met beplankte dakkapellen onder afgewolfde bedaking.


ID: 78876 | Bouwkundig element

Hoeve De Grote Boomgaard

Groteboomgaardstraat 1 (Damme)
Hoeve "De Grote Boomgaard", op de kaart van Ferraris (1770-1778) weergegeven. Twee parallelle vleugels. Witgekalkt woonstalhuis onder pannen zadeldak. In 1860 wordt ten oosten van dit gebouw een bruine bakstenen wagenschuur aangebouwd. Evenwijdig met deze vleugel wordt in 1870 een houten dwarsschuur.. Oostelijke zijpuntgevel in donkere baksteen met in zwarte baksteen omlijste beglaasde nis met Mariabeeldje. Ten westen tussen beide vleugels, een kleine witgekalkte baksteenbouw: voormalig bakhuis, kippenhok en smidse.


ID: 78672 | Bouwkundig element

Verbroederingsmonument van Damme en de Duitse stad   Damme-Oldenburg

Haringmarkt (Damme)
Verbroederingsmonument van Damme en de Duitse stad Damme-Oldenburg, gerealiseerd door de kunstenaar Jef Claerhout (°Tielt, 1937).


ID: 78673 | Bouwkundig element

Drinkwaterpomp

Haringmarkt (Damme)
Reeds in de 13de eeuw (1269) wordt, omwille van het brakke grondwater door de aanwezigheid van zeewater, een loden pijp aangelegd om drinkwater uit de vijvers van het kasteel van Male naar Damme te leiden. Eind 19de-begin 20ste eeuw wordt de huidige pomp geplaatst aan de zuidzijde van het plein. Gietijzeren handpomp waarvoor natuurstenen getraliede opvangbak.


ID: 78674 | Bouwkundig element

Kazemat van de Lieve

Haringmarkt (Damme)
Kazemat van de Lieve, één van de materiële getuigen van diverse waterwerken te Damme uit de periode na 1616, hoewel door sommige bronnen ouder gedateerd. De kazemat is gelegen in een weide ten zuidoosten van de Haringmarkt, grosso modo op de plaats van de middeleeuwse Sint-Katharinapoort en op een vroegere courtine tussen twee bastions zie glooiingen in het terrein, daterend van 1616-1620 bij de aanleg van de Spaanse verdedigingswallen.


ID: 78675 | Bouwkundig element

Gekoppelde dorpswoningen

Haringmarkt 1-3 (Damme)
Eénlagige, gekoppelde woonhuizen opgetrokken volgens kadaster circa 1837 als vrijstaand volume aan de noordwestelijke zijde van het plein. Verankerde en witgekalkte baksteenbouw met gepekte plint onder een groot pannen zadeldak.


ID: 78877 | Bouwkundig element

Mariakapelletje

Heernisstraat 1 (Damme)
Mariakapelletje aan de ingang van een totaal verbouwde hoeve. 20ste-eeuwse witgeschilderde bakstenen wegkapel, onder leipannen zadeldakje, gepekte plint.


ID: 78879 | Bouwkundig element

Woonstalhuis

Heitegemstraat 19 (Damme)
Laag eind-19de-eeuws woonstalhuis, witgeschilderde baksteenbouw onder mank zadeldak (Vlaamse pannen, nok haaks op straat). Rechthoekige muuropeningen, beluikte vensters. Erfgevel met pomp en gemetselde waterput, gekasseide stoep.


ID: 78878 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen Heyteghem

Heitegemstraat 7 (Damme)
Historische hoeve "Heyteghem", aangeduid als hoeve bestaande uit drie losse bestanddelen op de kaart van P. Pourbus van 1561-1571 en als één lange vleugel op kaart van Ferraris (1770-1778). Woonhuis en stal vormen een vleugel, haaks op de straat ingeplant op een onverhard erf, omringd door recente bedrijfsgebouwen. Rode baksteenbouw onder rode pannen zadeldaken, deels witgeschilderd met gepekte plint.


ID: 78880 | Bouwkundig element

Wagenmakerij

Hoekestraat 2 (Damme)
Wagenmakerij in het dorp van Oostkerke, gebouwd in 1884, zie jaartalankers in zijpuntgevel. Breedhuis van zes traveeën en één bouwlaag onder pannen zadeldak (nok evenwijdig met straat), gebouwd langs de straatkant.