Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

382 resultaten


ID: 78981 | Bouwkundig element

Schuur van Hof van Sijsele

Kerkweg 10 (Damme)
Monumentale 18de-eeuwse schuur, op de voorheen omwalde site waar in de 6de eeuw één van de oudste pachthoeves in Sijsele door de Franken werd opgericht. Eenbeukige dwarsschuur met eikenhouten skeletstructuur als drager van het dak. Combinatie van ankerbalkgebinten met jukgebinten en nokstijl en aard- of schaargebinten, stalvleugel en aardappelberging.


ID: 78714 | Bouwkundig element

Sas (of sluis) van de Lieve

Ketelstraat (Damme)
Sas (of sluis) van de Lieve, één van de materiële getuigen van diverse waterwerken te Damme uit de periode kort na 1616.


ID: 78715 | Bouwkundig element

Ensemble van arbeiderswoningen

Ketelstraat 1-3 (Damme)
Ensemble van oorspronkelijk drie arbeidershuisjes volgens kadaster gebouwd in 1844, waarvan heden twee samengevoegd (nummer 3).


ID: 78716 | Bouwkundig element

Dorpswoningen

Ketelstraat 2-4 (Damme)
Kleinschalige rijhuizen volgens kadaster opgetrokken in 1907. Verankerde baksteenbouw van anderhalve bouwlaag en respectievelijk drie en twee traveeën onder pannen zadeldak (nok evenwijdig met straat; Vlaamse pannen).


ID: 78977 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Kloosterstraat 2 (Damme)
Vrijstaand interbellumwoonhuis opgetrokken volgens kadaster in 1931 bij - thans verdwenen - magazijn van 1927 aan zuidzijde. Enkelhuis van twee traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok evenwijdig met straat; mechanische pannen).


ID: 78978 | Bouwkundig element

Burgerhuis in neoclassicistische stijl

Kloosterstraat 4 (Damme)
Half vrijstaand burgerhuis in neoclassicistische stijl, opgetrokken volgens kadaster in 1869, thans geïntegreerd bij de Vrije Basisschool Sint-Maarten. Breedhuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder pannen schilddak en met een geschilderde bakstenen lijstgevel. Links, zij-ingang via poort in bakstenen afsluitmuur.


ID: 78979 | Bouwkundig element

Vrije Lagere Meisjesschool

Kloosterstraat 4A (Damme)
In de tweede helft van de 19de eeuw, wordt een schoolgebouw in 1854 opgericht door pastoor Karel Coppieters en beheerd door de zusters Maricolen uit Brugge. De oude school wordt in 1885 opgesplitst en omgevormd tot drie woonhuizen (nummers 9-11-13). Aan de straatzijde, éénlagige vleugel van veertien traveeën onder pannen zadeldak doorbroken door grote dakkapellen onder platte bedaking. Tussen vijfde en zesde travee, natuurstenen beeldnis waarin Onze-Lieve-Vrouwbeeld met Kind onder spitsboog en gesculpteerde wapenschilden.


ID: 78886 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Knoksebaan 12 (Damme)
Hoeve met losse bestanddelen, waarvan het woonstalhuis met opkamer onder hogere nok in kern teruggaat op een eind-18de-eeuwse woning.


ID: 78885 | Bouwkundig element

Hoeve Klein Vlaanderen

Knoksebaan 2 (Damme)
19de-eeuwse hoeve met losse bestanddelen, mogelijk teruggaand op een oudere kern, zie aanduiding van een hoevesite op kaart van Ferraris (1770-1778). Donkere bakstenen bestanddelen onder pannen zadeldaken, L-vormig geschikt op een verhard erf, dat vanaf de Knoksebaan te bereiken is via een lange onverharde erfoprit. Deels witgekalkt, aangepast boerenhuis van anderhalve bouwlaag, met aansluitend haakse stal en bakhuis, waartussen hekje met hoevenaam.


ID: 78815 | Bouwkundig element

Boogbrug over het Zuid-over-de-Lieve-Geleed

Konduitput (Damme)
Boogbrug over het Zuid-over-de-Lieve-Geleed, gedateerd "ANNO 1756". De boog is gebouwd met rode baksteen van 18x8,5x4,5 cm. De brug is opgehoogd met recent metselwerk. De brug ligt over het Geleed dat bij middel van een zuiger onder de naastgelegen Lieve het overtollige water zuidwaarts van de Lieve - verzameld in de zogenaamde 'Conduitput' - moest afvoeren langs de Blauwe Sluis. De zuiger werd uitgebroken toen circa 1872 de Lieve opgevuld werd. Van het Geleed is op deze plaats nog een gedeelte bewaard.