Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

382 resultaten


ID: 78823 | Bouwkundig element

Boerenarbeiderswoning

Lieveberm 16 (Damme)
Witgeschilderde boerenarbeiderswoning met gepekte plint. Lage bakstenen woning van vijf traveeën onder pannen zadeldak (nok evenwijdig met straat, Vlaamse pannen), segmentbogige beluikte muuropeningen, schrijnwerk vernieuwd.


ID: 78824 | Bouwkundig element

Kapel Onze-Lieve-Vrouw te Groene

Maleise Weg (Damme)
Eenvoudige rood bakstenen kapel omringd door haag en linden. Opgericht in 1954 als naoorlogse wederopbouw van een kapel die sinds 1874 bedevaarders aantrok langs de Hoornstraat. Verplaatsing naar Maleise Weg in de jaren 1980.


ID: 78718 | Bouwkundig element

Beeld van Jacob van Maerlant

Markt (Damme)
Opgericht op initiatief van het stadsbestuur, bestendigd bij besluit van de Belgische regering (K.B. van 15 mei 1859). Gemaakt door de Brugse beeldhouwer Hendrik Pickery (1828-1894) en onthuld op 9 september 1860.


ID: 78720 | Bouwkundig element

Gedenkplaat voor de gesneuvelden van de Eerste Wereldoorlog

Markt (Damme)
Gedenkplaat voor de gesneuvelden van de Eerste Wereldoorlog. Bas-reliëf in natuurstenen muurtje links van het stadhuis, oorspronkelijk geplaatst aan de voorkant van het trappenbordes van het stadhuis.


ID: 78719 | Bouwkundig element

Stadhuis van Damme

Markt 1 (Damme)
Gotisch stadhuis, opgetrokken in 1464-1467 op de plaats en deels op de funderingen van de toendertijd bouwvallige grotere halle van 1241, dit naar ontwerp van de Brusselse bouwmeester Godevaert de Bosschere en zijn zoon Willem. Vrijstaand gebouw ten oosten van de Markt met een gekasseide tuin aan noord- en oostzijde toegankelijk via ijzeren hek tussen vierkante natuurstenen pijlers en muurtjes. Volume van zeven traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, uitgevoerd in diverse Brabantse kalksteensoorten, en met zij- en achtergevels in baksteen; zuidzijgevel deels in Doornikse steen, vermoedelijk van de oudere 13de-eeuwse halle.


ID: 78825 | Bouwkundig element

Wegkapel in de vorm van een afgeknotte boomstam

Middelburgsesteenweg (Damme)
Wegkapel in de vorm van een afgeknotte boomstam, betonstructuur. Opgetrokken in 1957 ter herinnering aan het overlijden van Werner Marreyt na een vliegtuigcrash in Moerkerke.


ID: 78826 | Bouwkundig element

Langgestrekte hoeve

Middelburgsesteenweg 53 (Damme)
Eind-19de-eeuwse kleine langgestrekte hoeve, haaks op de straat ingeplant. Woonhuis met aansluitend lager stalgedeelte; witgeschilderde en gecementeerde voorgevel, doorbroken door rechthoekige muuropeningen, rood geschilderd schrijnwerk, beluikte vensters.


ID: 78827 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Middelburgsesteenweg 55 (Damme)
Hoeve met losstaande bestanddelen waarvan de meeste gebouwen dateren van begin 20ste eeuw. Boerenhuis haaks op de straat, witgeschilderde lijstgevel met muizentandfries, rechte muuropeningen; aansluitend lagere stalgedeelte met wellicht oudere kern. Achter het woongedeelte, zomerkeuken-stalvolume. Haaks op het boerenhuis-stal-volume, een lang volume in gele baksteen met schuur en stal, voorzien van muizentandfries.


ID: 78899 | Archeologisch geheel

Redoute van Mikhem

Mikhemstraat 4 (Damme)
De redoute is in het najaar van 1703 aangelegd tijdens de Spaanse Successieoorlog en dit in de voorbereiding van de aanleg van het versterkte legerkamp. Het geheel werd ingeplant dicht tegen de weg richting Dudzele op de noord-zuidlopende zandrug, tussen twee lager gelegen en inundeerbare weide-arealen. In de parochierekening van Oostkerke van 1742 wordt een oppervlakte van 2 gemet 25 roeden (0, 89 ha) opgegeven. Dwars door het fort liep van west naar oost "de halve verdonkerden Doestweg". Op de kaart van de 19de eeuw wordt de vierkante gracht door een bomenrij afgeboord.


ID: 78828 | Bouwkundig element

Gemeentelijke basisschool

Moerkerkebrug 10-12, 10A (Damme)
Gebouwd in 1932. Schoolgebouw van vijf traveeën en twee bouwlagen met centrale topgevel en rechts een haaks klassengebouw aan de speelplaats (nu openbare bibliotheek). Rode baksteenbouw, gekenmerkt door rechthoekige vensters onder betonnen lateien en aandaken voor de zijgevels. Een herdenkingssteen in de gevel verwijst naar de heropbouw van deze school.