Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

382 resultaten


ID: 78833 | Bouwkundig element

Villa in cottagestijl

Nieuwdorpstraat 39-41 (Damme)
Mooie twee-onder-een-kapwoning met voortuin, daterend uit het interbellum. Gebouw van twee bouwlagen en zes traveeën onder pannen schilddak, waarbij de twee centrale traveeën het toegangsportaal vormen voor beide huizen, geaccentueerd door een houten luifel met leibedekking en een puntgevel.


ID: 78834 | Bouwkundig element

Kasteel Vanreybrouck

Nieuwdorpstraat 43 (Damme)
Statig landhuis in ruime tuin. Het centrale hoofdvolume van het U-vormige complex is een herenhuis dat werd gebouwd in 1838, en door een grondige verbouwing en uitbreiding in 1910 in opdracht van Edmond Vanreybrouck, zijn huidige monumentale uitzicht verkreeg.


ID: 78830 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Nieuwdorpstraat 5 (Damme)
19de-eeuwse kleine hoeve met losse bestanddelen, zijnde huis-stalvolume haaks op de straat, en stal met blinde muur tegen de straat aan. Laag witgeschilderd boerenhuis van vier traveeën met geïncorporeerde staltravee onder zadeldak (Vlaamse pannen).


ID: 78982 | Bouwkundig element

Romp van de Dorpsmolen

Nieuwe Weg 4 (Damme)
Romp van de Dorpsmolen, ook Molen Lievens genaamd naar de laatste molenaarsfamilie. Dit was een bakstenen bergmolen die in 1820 op de plaats van een houten staakmolen werd opgericht als koren- en oliemolen. In de jaren 1990 werd de molen gerenoveerd, herbestemd tot woonhuis en geïntegreerd in een recent wooncomplex. De gerenoveerde molenromp bestaat uit een witgeschilderde baksteenbouw op gepekte plint onder overkragend mansardedak (leien) als imitatiemolenkap.


ID: 78835 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Nieuwstraat 1 (Damme)
Begin-19de-eeuwse hoeve met twee losstaande vleugels op L-vormig plan. Witgekalkt boerenhuis met geïncorporeerde stal, gekenmerkt door twee opkamertraveeën en deur met omlijsting van grijsblauwe baksteen, klokkenstoel op dak. Haakse vleugel in rode baksteen met schuur, stal en wagenhuis.


ID: 78836 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Nonnendijk 2 (Damme)
19de-eeuwse hoeve met losse, witgekalkte bestanddelen, zijnde het boerenhuis met opkamer van twee traveeën links van de ingang, en een lang schuurvolume met geïncorporeerde stal, gekenmerkt door luchtgleuven in de zijpuntgevel, onleesbare datumsteen. Onverhard erf met vaalt. Bunkers uit de Eerste Wereldoorlog.


ID: 78759 | Bouwkundig element

Hoeve 't Valkenhof

Oostkerkestraat 1 (Damme)
In kern 19de-eeuwse hoeve van het langgestrekte type met stal, boerenhuis van drie traveeën met opkamertravee ten westen en schuur. Bruine baksteenbouw onder doorlopend pannen zadeldak.


ID: 78760 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Pastorie van Hoeke met tuin

Oostkerkestraat 4 (Damme)
Ten noorden van de Sint-Jacobskerk, gelegen in omhaagde tuin, toegankelijk via hek met bakstenen pijler. Achterliggend weiland te bereiken via een poortje achterin de tuin. De huidige pastorie wordt tussen 1781 en 1790 gebouwd, maar heeft in de 19de en 20ste eeuw verschillende verbouwingen ondergaan. Pastorie in classicistische stijl, bestaande uit een hoofdvolume van drie traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak (nok haaks op straat). Aan beide zijden een uitbouw onder plat dak.


ID: 78971 | Bouwkundig element

Onze-Lieve-Vrouw-pijlerkapelletje

Oud Spoorwegpad (Damme)
Witgeschilderd bakstenen Onze-Lieve-Vrouw-pijlerkapelletje waarop metalen belettering "Rosario", onder pannen zadeldakje, geplaatst in haag. Rechthoekige beeldnis in bakstenen omlijsting, voorzien van gestileerd smeedijzeren hekwerk met bloemmotief. Gepolychromeerd beeldje van Onze-Lieve-Vrouw met kind.


ID: 78721 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen Bonempolder

Oude Damse Weg 1 (Damme)
Historische hoeve. Reeds bebouwing op de site weergegeven op kaart van Pieter Pourbus (1561-1571). Hoeve oorspronkelijk van het langgeveltype, thans met losstaande bestanddelen op deels verhard erf, toegankelijk via ijzeren hek tussen recente bakstenen pijlers. Boerenhuis, samen met aansluitende lagere stal- en schuurvleugel minimaal opklimmend tot de eerste helft van de 19de eeuw. Deels witgekalkt boerenhuis met gepekte plint onder pannen zadeldak; twee opkamertraveeën. Geïncorporeerd duiventil; losstaand bakhuis-zomerkeuken.