Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

382 resultaten


ID: 78782 | Bouwkundig element

Duitse commandopost

Preekboomstraat 5 (Damme)
Duitse commandopost uit de Eerste Wereldoorlog, opgetrokken langs de Preekboomstraat als onderdeel van de 'Hollandstellung'.


ID: 78904 | Bouwkundig element

Kosterswoning

Processieweg 17 (Damme)
In de Processieweg door zijn verdieping opvallend burgerhuis, gebouwd in 1849 als kosterwoning. Dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder pannen schilddak. Donkere baksteenbouw, voor- en rechter zijgevel witgeschilderd met gepekte plint.


ID: 78734 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Sluis van het Zwin

Rabattestraat (Damme)
Sluis van het Zwin, ook gekend als de zogenamade "Sleckeput", één van de materiële getuigen van diverse waterwerken te Damme uit de periode na 1616, hoewel door sommige bronnen ouder gedateerd (zie kazemat, Haringmarkt en sas van de Lieve, Ketelstraat). Poel en restanten van opgaand metselwerk midden in een weiland.


ID: 78983 | Bouwkundig element

Woonstalhuis

Rijckeveldestraat 4 (Damme)
Vrij intact 19de-eeuws woonstalhuis in de uiterste oosthoek van het domein Rijckevelde. Huis gelegen ten zuiden van een rechthoekig, deels omhaagd en onverhard erf.


ID: 78762 | Bouwkundig element

Brug over de Hoekevaart

Roden-Ossestraat (Damme)
Brug over de Hoekevaart. Boogbrug in geel baksteenmetselwerk, met sluitstenen die "HS 1871" vermelden. Deze brug is te situeren boven de ondergrondse resten van de Zwarte Sluis, die in 1617 is aangelegd ter vervanging van de meer zuidwaarts gelegen Hoekesluis, vlakbij het Fort Sint-Frederik van 1604.


ID: 78763 | Bouwkundig element

Sluiswachterwoning bij de Zwarte Sluis

Roden-Ossestraat 4 (Damme)
Voormalige sluiswachterwoning bij de Zwarte Sluis, opklimmend tot de 17de eeuw. In 1926 wordt het westelijk aansluitende schuurtje opgericht. Huis aansluitend bij het langgeveltype met bakhuis, woonhuis, stal en recenter schuurtje.


ID: 78735 | Bouwkundig element

Kapel

Romboutswervedijk (Damme)
Kapel gebouwd in 1931 in opdracht van Eugène Braet-Marie Tuytens, na onverwachte genezing van zijn zoon. Gelegen aan de oostzijde van slag die de verbinding maakt met de Damse Vaart-West. Omhaagd perceel geflankeerd door bomen. Bakstenen kapel met trapgevel (vijf treden; natuurstenen afdekplaten).


ID: 78905 | Archeologisch / Landschappelijk element

Redoute Verbrande Fort

Romboutswervedijk (Damme)
Het "Verbrande Fort", een redoute die tijdens de Spaanse Successieoorlog werd aangelegd, in de tweede helft van 1703. Voor de aanleg van het fort diende de weg op de Romboutswervedijk verlegd en vervangen te worden door de "Nieuwe Wegh". De redoute was aangelegd ten westen van de dijk op de plaats waar een hevel onder de dijk stak, die toeliet het gebied ten westen van de dijk en ten noorden van de Zoete Vaart te inunderen. De naam van het fort naar de houten uitkijktoren binnen het fort die door brand vernield werd.


ID: 78906 | Bouwkundig element

Hoeve

Sabtsweg 1 (Damme)
18de-eeuwse hoeve met twee deels aan elkaar gebouwde hoevegebouwen, zijnde het boerenhuis en ten zuiden, iets naar achter geschoven, het stalvolume. Witgekalkte bakstenen gebouwen onder pannen zadeldaken (nok evenwijdig met straat). Onverhard erf bereikbaar via lange erfoprit.


ID: 78908 | Bouwkundig element

Hoeve Sint-Jacobshof

Sabtsweg 10 (Damme)
Begin-19de-eeuwse hoeve met losse witgekalkte bestanddelen met gepekte plinten, onder pannen zadeldaken. Erf tegen de straat aan gelegen, ervan afgescheiden door hagen en bakstenen muren. Op het erf, leiperen en moestuin. Haaks op de straat ingeplant woonstalhuis. Bakhuis en dwarsschuur.