Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

382 resultaten


ID: 78989 | Bouwkundig element

Omwalde hoeve met losse bestanddelen Spermalie

Spermalieweg 25, 25A (Damme)
Historische omwalde hoeve Spermalie, opgericht circa 1300 als abdijhoeve horend bij de in 1241 gestichte Spermalieabdij, verwoest in 1578-1579. De huidige hoevegebouwen klimmen vermoedelijk op tot de 17de en 18de eeuw. Beboomde dreef. De hoeve omvat woonhuis, paarden-, ossen-, koe-, schaap- en varkensstal, losstaande schuren, wagenhuis, rosmolen en duiventil. Behalve een boomgaard is er een moestuin aan de westzijde van het erf, met waterput en vijver die in verbinding staat met de wal. Eénlagig, witgekalkt verankerd bakstenen volume met gepekte plint van zes traveeën met opkamertravee aan oostzijde onder overkragend zadeldak.


ID: 78743 | Bouwkundig element

Dorpswoning

Speystraat 1 (Damme)
Achterin gelegen éénlaagshuisje, afgescheiden van de straat door witgekalkt bakstenen muurtje en ijzeren hek. Gaat terug op L-vormig volume, weergegeven op primitief kadasterplan (1834). Woonhuis van drie traveeën, witgekalkt op gepekte plint, onder zadeldak


ID: 78690 | Bouwkundig element

Herberg

Speystraat 4 (Damme)
Voormalige herberg opgetrokken volgens kadaster in 1873; voorheen met ingang langsheen de Kerkstraat, nu langs de Speystraat. Het pand wordt zwaar geteisterd op het einde van de Tweede Wereldoorlog wanneer de Duitsers de nabijgelegen brug over de Damse Vaart opblazen. Dubbelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder schilddak. Witgeschilderde baksteenbouw op hoge gecementeerde plint.


ID: 78764 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Parochiekerk Sint-Jacob-de-Meerdere met kerkhof

St. Jacobsstraat (Damme)
Georiënteerde vroeg-gotische kerk, met koor, portaal en sacristie die in de 17de eeuw (her)opgebouwd zijn. Centraal in de dorpskern gelegen kerk, met omringend het goed bewaarde, omhaagde kerkhof met ruime grasperken en talrijke bomen. Het beeld van het kerkhof wordt bepaald door enkele uitzonderlijke graftekens, namelijk de monumentale neoclassicistische stèle van Petrus (Standaert) en een drietal zeer waardevolle smeedijzeren kruisen, waarvan één met koperplaat. Toegangsdreef met gekandelaarde leilindes.


ID: 78765 | Bouwkundig element

Gemeenteschool van Hoeke

St. Jacobsstraat 10 (Damme)
Voormalige gemeenteschool van Hoeke, gebouwd in 1861 in opdracht van de gemeente Hoeke door metselaar Benedictus Broucke uit Damme. Het wordt een sobere witgeschilderde baksteenbouw van twee bouwlagen en drie traveeën onder pannen zadeldak (nok evenwijdig met straat), met links en rechts een lagere aanbouw. Pomp op de speelplaats.


ID: 78881 | Bouwkundig element

Dorpswoning

St.-Guthagostraat 7 (Damme)
Karakteristieke begin-20ste-eeuwse dorpswoning in omhaagd tuintje, op de hoek met de Hoekestraat. Laag breedhuis van vier traveeën en één bouwlaag onder pannen zadeldak (nok evenwijdig met Hoekestraat, mechanische pannen); witgeschilderde baksteenbouw met hoeksteunberen. Rechthoekige muuropeningen.


ID: 78909 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Kwinten met kerkhof

St.-Kwintensstraat (Damme)
Parochiekerk van Oostkerke, gelegen in een ommuurd kerkhof waarrond de belangrijkste straten van het kerkdorp lopen. Monumentale vroeggotische westtoren uit eerste helft 13de eeuw, en schip uit tweede helft 13de eeuw. Na vernieling tijdens de Tweede Wereldoorlog getrouw gereconstrueerd in de periode 1952-54 onder leiding van architect Luc Viérin, met behoud van oorspronkelijke muurfragmenten en hergebruik van oorspronkelijke stenen.


ID: 78912 | Bouwkundig element

Pastorie van Oostkerke

St.-Kwintensstraat 11 (Damme)
Tegenover de ingang van de Sint-Kwintenskerk is de oudst gekende pastorie van Oostkerke gelegen. De dorpswoning was in gebruik als pastorie van 1605 tot 1786. Dorpswoning met voortuin met waterput en achterliggende moestuin en boomgaard. De voortuin is met een gietijzeren hek afgesloten. Witgekalkte baksteenbouw met gepekte plint; alle vleugels zijn gevat onder pannen zadeldaken.


ID: 78913 | Bouwkundig element

Dorpswoning

St.-Kwintensstraat 27 (Damme)
Lage dorpswoning van begin 19de eeuw, die na de verwoesting van het dorp in 1944 werd heropgebouwd. Oospronkelijk woonstalhuis, omgevormd tot woning met garage. Breedhuis van één bouwlaag en vijf traveeën + één garagetravee, witgekalkte baksteenbouw met gepekte plint, gevat onder een rood pannen zadeldak.


ID: 78914 | Bouwkundig element

Dorpshoeve

St.-Kwintensstraat 29 (Damme)
In kern 18de-eeuwse dorpshoeve, die na de beschadigingen in het dorp tijdens de Tweede Wereldoorlog werd hersteld. Breedhuis bestaand uit een hooghuis van twee opkamertraveeën + laaghuis van drie traveeën onder hoog zadeldak, met bij hooghuis aansluitende nok.