Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

382 resultaten


ID: 78922 | Bouwkundig element

Hoeve

Vriezeganzenstraat 3 (Damme)
Eind 19de- of begin 20ste-eeuwse hoeve met langs de straat een witgekalkt woonhuis met gepekte plint, onder pannen zadeldak (nok evenwijdig met straat). Bakstenen breedhuis van zes traveeën en één bouwlaag, doorbroken door rechthoekige muuropeningen met verzorgd begin 20ste-eeuws schrijnwerk. Achterin, bakhuis en garage, misschien een verbouwd wagenhuis.


ID: 78857 | Bouwkundig element

Kapel Onze-Lieve-Vrouw van de Waterhoek

Waterhoek (Damme)
Gelegen op de kruising van de Waterhoek en de (oude) Vissersstraat. Sinds eind 18de eeuw is op deze plaats een kapel aanwezig, zie aanduiding kaart Ferraris (1770-1778) en 19de-eeuwse stafkaarten. Kleine overwelfde bakstenen kapel (buitenwerks 175 cm lang, 190 cm breed) onder pannen zadeldak. Witgekalkte muren waarin aan de achtergevel vlechtingen zijn verwerkt, dak voorzien van aandaken.


ID: 78858 | Bouwkundig element

Kapel Lief Vrouwke Ter Ruischer

Waterpolder (Damme)
Gebouwd in 1926-1929 door Felix Cool uit Torhout, wachtmeester bij de rijkswachtbrigade van Moerkerke, ter vervanging van een bouwvallig 19de-eeuws kapelletje (bouwjaar 1830). Gele baksteenbouw onder leien zadeldak (nok haaks op de straat).


ID: 78859 | Bouwkundig element

Kapel Heilige Antonius van Padua

Waterpolder (Damme)
Neogotische kapel gebouwd in 1927-1929 door aannemer Sonnaert (Moerkerke) in opdracht van Valerie De Brabander, zie inscriptie interieur "VRIE DE BRABANDER WED. VANACKER 1929". Vormgeving geïnspireerd op Sareptakapel die enkele jaren eerder werd opgetrokken in Moerkerke (zie Sareptastraat). Rode baksteenbouw onder pannen zadeldak (nok haaks op de straat).


ID: 78925 | Bouwkundig element

Kapel toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw van Eienbroucke

Westkapellesteenweg (Damme)
Opgericht in 1876 door de familie Tilmans van de nabijgelegen hoeve " 't Kroonhof" uit dankbaarheid voor de genezing van een familielid. De kapel werd grondig hersteld in 1986 dankzij de steun van vrienden en inwoners van Oostkerke. Plechtig heropend op zondag 3 mei 1987. Wegkapel met voorliggende gekasseide stoep. Gele baksteenbouw onder leien zadeldak (nok haaks op straat) met smeedijzeren kruis. Kenmerkend siermetselwerk van rode bakstenen voor friezen, banden en metselaarstekens.


ID: 78927 | Bouwkundig element

Pijlerkapel bij de ingang van een hoeve

Westkapellesteenweg 24-26 (Damme)
Donkere bakstenen pijlerkapel bij de ingang van een hoeve, die in 1948 werd opgetrokken ter vervanging van een 19de-eeuws kapelletje aan een lindeboom. Bij de verbreding van de Westkapellesteenweg moesten boom en herdenkingskapelletje wijken.


ID: 78926 | Bouwkundig element

Hoeve 't Wallant met woonstalhuis

Westkapellesteenweg 3 (Damme)
Hoeve met 17de-eeuws woonstalhuis, gelegen ten oosten van een laatmiddeleeuwse ronde motte en wellicht teruggaand op het neerhof bij de residentie van de amman van Oostkerke op de motte. Hoeve met losse bestanddelen, bestaande uit een witgekalkt 17de-18de-eeuws woonstalhuis ten oosten van het erf, met haaks daarop de 19de-eeuwse schuur.


ID: 308460 | Archeologisch geheel

Motte

Westkapellesteenweg 3 (Damme)
Laatmiddeleeuwse motte die nog bestaat uit een duidelijk zichtbare, uitzonderlijk ronde heuvel, omringd door een walgracht en met bomen beplant. De hoeve ten oosten van de motte gaat wellicht terug op het neerhof bij de residentie van de amman van Oostkerke op de motte.


ID: 78866 | Bouwkundig element

Neogotische kapel voor Sint-Jozef

Weststraat (Damme)
Neogotische kapel voor Sint-Jozef, horend bij het ten westen gelegen landgoed. Sinds begin 19de eeuw is op deze plaats een kapel aanwezig. De huidige kapel werd gebouwd in 1870 voor de familie Verhulst, die sinds 1775 eigenaars waren van het goed en reeds in 1827 investeerden in het herstel van de kapel. Rode bakstenen kapel onder leien zadeldak met aandaken.


ID: 78868 | Bouwkundig element

Mariagrot

Weststraat (Damme)
Mariagrot gelegen aan het zuidelijke uiteinde van de dreef achter het landhuis op nummer 50. Opgetrokken uit brokken puin, waarin "1857" gekrast. Rechthoekige nis voor groot plaasteren Mariabeeld.