Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

382 resultaten


ID: 78796 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Damweg 2 (Damme)
Hoeve met losse bestanddelen, toegankelijk via een lange erfoprit langs Leopoldsvaart-Oost. Hoeve aangeduid op kaart van Ferraris (1770-1778) en op de Atlas der Buurtwegen (1845). Boerenhuis met geïncorporeerde stallen, witgekalkt met gepekte plint, onder pannen zadeldak. Driebeukige schuur en witgekalkt bakhuisje.


ID: 78942 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Doornstraat 15 (Damme)
Hoevetje met losstaande bestanddelen, waarvan woonstalhuis minimaal opklimmend tot de eerste helft van de 19de eeuw, zie weergegeven op de Atlas der Buurtwegen (1845). Onverhard erf, gescheiden van de straat door haag.


ID: 78943 | Bouwkundig element

Stockmanshoeve

Doornstraat 16 (Damme)
Historische hoeve, naar verluidt daterend van 1748. Omhaagd domein met restanten van omwalling aan zuidzijde, afgezoomd door knotbomen. Van de historische hoevegebouwen resteert het voormalige woonstalhuis. Eénlagig boerenhuis van vijf traveeën, met in het verlengde aan noordzijde onder lagere nok, aansluitende stalvleugel met onder meer tweedelige staldeurtjes en kleine getoogde muuropeningen; laaddeurtje in noordelijke zijpuntgevel. Oostelijke aanbouw daterend uit de tweede helft van de 19de eeuw.


ID: 78944 | Bouwkundig element

Woonstalhuis

Doornstraat 17 (Damme)
Dieper gelegen woonstalhuis, opgetrokken volgens kadaster in 1927 ter vervanging van een 19de-eeuws, meer westwaarts gelegen hoevetje, weergegeven op de Atlas der Buurtwegen (1845). Beboomd en omhaagd voorerf. Eénlagige baksteenbouw met gepekte plint onder mansardedak. Dubbelhuis van drie traveeën getypeerd door rood-wit geschilderde ontlastingbogen van getoogde muuropeningen. Rechts, in voormalige stalgedeelte, nieuwe garage en klein gevelkapelletje.


ID: 78945 | Bouwkundig element

Hoeve in L-vorm

Doornstraat 19-21 (Damme)
Historische, oorspronkelijk omwalde, hoeve met 18de-eeuws woonstalhuis zie datering "1788" in noordzijpuntgevel, mogelijk met oudere kern, en 19de-eeuwse bijgebouwen; thans gerenoveerd. Grotendeels heraangelegd erf, afgescheiden van de straat door knotbomen en haag; Boerenhuis thans van vijf traveeën, met twee noordelijke traveeën in ondiepere aanbouw onder lagere nok. Stalgedeelte, bakhuis/zomerkeuken en voormalige schuur.


ID: 78946 | Bouwkundig element

Hoeve

Doornstraat 30A (Damme)
Hoeve opklimmend tot minimaal de eerste helft van de 19de eeuw, zie boerenhuis en bijgebouw ten noorden van het erf reeds weergegeven op de Atlas der Buurtwegen (1845), doch mogelijk met oudere kern, zie reeds bebouwing weergegeven op de Ferrariskaart (1770-1778). Boerenhuis van vier traveeën en een opkamertravee, witgekalkt met gepekte plint onder licht overkragend zadeldak. Aan noordzijde van erf, evenwijdige schuur-stalvleugel.


ID: 78941 | Bouwkundig element

Hoeve De Scheve Scheure

Doornstraat 9 (Damme)
Hoeve "De Scheve Scheure", met losstaande hoevegebouwen minimaal opklimmend tot de eerste helft van de 19de eeuw, namelijk weergegeven op de Atlas der Buurtwegen (1845), thans gerenoveerd en gedeeltelijk herbestemd tot restaurant. Erf omzoomd door knotwilgen, met grasperken en aanplantingen; parking aan noordwestzijde. Toegang via ijzeren hek tussen bakstenen pijlers. Aan de straatzijde, voormalig woonstalhuis: witgekalkte baksteenbouw met gepekte plint onder zadeldak. Voormalige dwarsschuur.


ID: 78954 | Bouwkundig element

Sint-Martinuskerk

Dorpsstraat (Damme)
Neogotische parochiekerk gebouwd in 1890-1892 naar ontwerp van de Brugse architect Antoon Verbeke ter vervanging van een kerk opgetrokken in twee bouwfasen (circa 1790, herbouwd in 1837-1838) op de plaats van de middeleeuwse romaanse kerk. Georiënteerde kerk met achterliggend kerkhof, gelegen ten zuidwesten van het langgestrekte "dorpsplein" gevormd door het bredere centrale tracé van de Dorpsstraat.


ID: 78955 | Bouwkundig element

Kerkhof  Sint-Martinuskerk

Dorpsstraat (Damme)
Kerkhof, gelegen aan de zuidzijde van de Sint-Martinuskerk met toegang ten westen van de kerk. Heraangelegd eind 19de-eerste kwart van de 20ste eeuw. Bakstenen toegangspijlers met natuurstenen afdekking waartussen fraai smeedijzeren hek. Aanleg getypeerd door rechtlijnige paden geplaveid met betondallen waartussen rechthoekige perken. Gedenksteen voor de militaire slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. Calvarie.


ID: 78956 | Bouwkundig element

Oorlogsgedenkteken

Dorpsstraat (Damme)
Oorlogsgedenkteken voor de militaire en burgerlijke slachtoffers van de Eerste en Tweede Wereldoorlog, de politieke gevangenen en de gedeporteerden van de Tweede Wereldoorlog. Uitgevoerd in ruw behouwen hardsteen met gebruik van baksteen voor afgeronde muurtjes en pijler; geplaveid platform.