Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

382 resultaten


ID: 78948 | Bouwkundig element

Neoclassicistisch herenhuis

Dorpsstraat 1 (Damme)
Opgetrokken volgens kadaster in 1884 mogelijk met integratie van oudere kern uit circa eind 18de eeuw. Dieper gelegen vrijstaand neoclassicistisch herenhuis in tuin met bijgebouw aan oostzijde, deels omhaagd en omgeven door hoog ijzeren hekwerk op bakstenen muurtje aan straatzijde; zij-ingang en hoge bakstenen tuinmuur. Dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen met souterrain onder overkragend schilddak. Voormalig koetshuis, voormalige oranjerie en beglaasde wintertuin.


ID: 78951 | Bouwkundig element

Woonhuis met winkel

Dorpsstraat 103 (Damme)
Woonwinkelpand, gebouwd in 1906 als deel van een neoclassicistische eenheidsbebouwing met de naastgelegen panden. Gecementeerde en geschilderde lijstgevel voorzien van imitatiebossage op vlak gecementeerde plint, aflijnende houten kroonlijst. Rechthoekige muuropeningen, op bovenverdieping gevat tussen pilasters met vlak uitgewerkt Ionisch kapiteel onder geprofileerd hoofdgestel.


ID: 78952 | Bouwkundig element

Samenstel van dorpswoningen

Dorpsstraat 105-107 (Damme)
Samenstel van twee 19de-eeuwse woonhuizen in spiegelbeeldschema, samen met het naastgelegen pand nummer 103 volgens kadaster opgetrokken in 1906 als neoclassicistische eenheidsbebouwing. Enkelhuizen van twee traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak.


ID: 78949 | Bouwkundig element

Villa in cottagestijl

Dorpsstraat 11 (Damme)
Kleine interbellumvilla met invloed van de cottagestijl, opgetrokken volgens kadaster in 1927. Gelegen in omhaagde tuin, met houten tuinhek tussen betonnen pijlers.


ID: 78953 | Bouwkundig element

Estaminet en afspanning Gemeentehuis

Dorpsstraat 118 (Damme)
Voormalig estaminet en afspanning "Gemeentehuis", thans herberg "'t Oud Gemeentehuis" en woonhuis. Gaat terug op het oude gemeentehuis van Sijsele met aanpalende herberg, vermoedelijk opgetrokken circa  1800, pand reeds weergegeven op het primitief kadasterplan (1834).


ID: 78957 | Bouwkundig element

Pastorie en gemeentehuis van Sijsele

Dorpsstraat 120-122 (Damme)
Voormalige pastorie en gemeentehuis van Sijsele, waarin thans het politiekantoor en enkele administratieve gemeentelijke diensten zijn ondergebracht, met name Jeugd, Volksontwikkeling en Bevolking. In 1938 gebouwd naar ontwerp van architect Frans Van Cleven (Brugge), in de voortuin van de 18de-eeuwse pastorie die meer achterin gelegen was in een groot ommuurd domein ten westen van de Sint-Martinuskerk; de oude pastorie wordt afgebroken. Oorspronkelijke dubbelwoonst met invloed van de modernistische stijl. Baksteenbouw van tweemaal drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak.


ID: 78958 | Bouwkundig element

Pastorie

Dorpsstraat 124 (Damme)
Huidige pastorie, gebouwd circa 1929-1931 als onderpastorie ter vervanging van de oude. Dubbelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak. Boven deur rondboognis met gepolychromeerd beeldje van de Heilige Martinus. Ommuurde achtertuin.


ID: 78959 | Bouwkundig element

Half vrijstaand woonhuis in modernistische stijl

Dorpsstraat 128 (Damme)
Half vrijstaande woning in modernistische stijl, volgens kadaster opgetrokken in 1936, achteruitspringend ten opzichte van de rooilijn. deels gecementeerde baksteenbouw van twee bouwlagen onder platte bedaking.


ID: 78960 | Bouwkundig element

Dorpswoning in laatclassicistische stijl

Dorpsstraat 131 (Damme)
Gelegen aan de hoek met Stationsstraat. Breedhuis in laatclassicistische stijl, vermoedelijk opgetrokken in de eerste helft van de 19de eeuw. Dubbelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok evenwijdig met straat; mechanische pannen). Gecementeerde en geschilderde lijstgevel op arduinen plint.


ID: 78961 | Bouwkundig element

Eenheidsbebouwing van dorpswoningen

Dorpsstraat 158-164 (Damme)
Eenheidsbebouwing opgetrokken volgens kadaster in de jaren 1910-1912. Half vrijstaande dubbelhuizen van drie traveeën en anderhalve bouwlaag onder pannen zadeldaken (nok evenwijdig met straat), later met elkaar verbonden door garages.