Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

382 resultaten


ID: 78962 | Bouwkundig element

Interbellumvilla met tuin

Dorpsstraat 184 (Damme)
Interbellumvilla in tuin, opgetrokken volgens kadaster in 1928 in opdracht van gemeentesecretaris Emile Verhaeghe; thans half vrijstaand door recente nieuwbouw aan oostzijde. Onbeschilderde baksteenbouw van twee bouwlagen onder haaks op elkaar geplaatste zadeldaken.


ID: 78963 | Bouwkundig element

Villa in cottagestijl

Dorpsstraat 186 (Damme)
Villa in cottagestijl in laag omhaagde tuin, opgetrokken volgens kadaster in 1927 als tweede woonhuis bij de voormalige planten- en bloemenkwekerij "Flandria", gevestigd op de terreinen ten westen ervan. Witgeschilderde éénlagige baksteenbouw onder hoog dakenspel van schild- en zadeldaken (zwarte mechanische pannen) met breed overkragende dakranden; hoge schoorsteenvolumes.


ID: 78964 | Bouwkundig element

Legerbasis Kwartier Sergeant Baron Gillès de Pélichy

Dorpsstraat 188 (Damme)
Legerbasis van het 92ste Bataljon Logistiek van de Landmacht, opgericht in 1951. Gebouwenbestand hoofdzakelijk opgetrokken in de jaren 1950-1970; baksteenbouw van één tot twee bouwlagen. Oorlogsgedenkteken, directeurswoning, werkplaatsen en villa van de eigenaar van de voormalige plantenkwekerij Flandria.


ID: 78965 | Bouwkundig element

Villa in cottagestijl

Dorpsstraat 190 (Damme)
Eenvoudige witgeschilderde interbellumvilla in cottagestijl van twee bouwlagen onder haaks op elkaar geplaatste zadeldaken (zwarte mechanische pannen) met overkragende dakranden op houten consoles.


ID: 78950 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Dorpsstraat 46 (Damme)
Woonhuis met inslag van late art-decostijl, gebouwd in 1941 naar ontwerp van architect C. Van der Beke, in opdracht Jules Neyt. Dubbelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder mansardedak (nok evenwijdig met straat; nieuwe geglazuurde zwarte pannen); nieuwe dakvlakramen. Rode baksteenbouw in verzorgd metselverband met gebruik van arduin voor onder meer plint en dorpels. Rechts, garage in lagere aanbouw.


ID: 78874 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen De Snippe

Dudzelesteenweg 1 (Damme)
Gelegen aan de hoek met Koolkerkesteenweg. Historische hoeve "De Snippe", beeldbepalend vanaf de Koolkerkesteenweg door het grote, prestigieuze boerenhuis. Gaat terug op een middeleeuws landgoed. Statig landhuis, haakse stalvleugel met evenwijdige schuurvleugel. Erfoprit geaccentueerd door rode bakstenen hekpijlers en twee grote bomen. Diep dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder pannen afgeknot tentdak op houten kroonlijst met klossen.


ID: 78875 | Bouwkundig element

Dorpsmolen van Oostkerke met maalderij

Eienbroekstraat 3 (Damme)
De Dorpsmolen van Oostkerke of Molen van Thooft is een stenen bergmolen, die in 1875 werd opgetrokken ter vervanging van een eeuwenoude houten staakmolen. Tegen de molenromp is de mechanische maalderij uit het interbellum bewaard.


ID: 78966 | Bouwkundig element

Stedelijke Openbare Bibliotheek Burgemeester Daniel Coens

Eikelberg 1 (Damme)
Stedelijke Openbare Bibliotheek "Burgemeester Daniel Coens", opgetrokken in 1993-1996 naar ontwerp van Architektuur- en Studiebureau Mark Goffin en Koen Willem (Oostkerke); officieel ingehuldigd in februari 1996. Hedendaagse architectuur getypeerd door gebruik van klassieke bouwmaterialen (baksteen) en interessante volumewerking van open en gesloten muurdelen.


ID: 78799 | Bouwkundig element

Hoeve

Estegemstraat 15 (Damme)
Kleine hoeve op het einde van de Estegemstraat, als site reeds aangeduid op de Atlas der Buurtwegen (1841). Onverhard erf met witgekalkte gebouwen onder pannen zadeldaken.


ID: 78768 | Archeologisch geheel

Fort Sint-Job

Fort Sint-Donaas (Damme)
Ondergrondse resten van "Fort Sint-Job", bewaard in het akkerland ten westen van de gelijknamige hoeve op nummer 10. Fort Sint-Job werd vanaf 1604 opgeworpen in opdracht van Velasco ter verdediging van de stad Damme tijdens de dreigende inval van de Staatse troepen. Het fort controleerde de Nieuwe Sluis van de Watering Zuid-over-de-Leie.