Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1764 resultaten


ID: 60022 | Bouwkundig element

Herenhuis van 1870

O.-L.-Vrouwestraat 17 (Kortrijk)
Beeldbepalend herenhuis van 1870, ter vervanging van twee woningen. Typerende bepleisterde en beschilderde bakstenen lijstgevel, horizontaal belijnd door de doorgetrokken onderdorpels en de aflijnende kroonlijst met consoles waartussen rechthoekige spiegels. Rechthoekige en getoogde vensters in geprofileerde omlijsting. Verbouwde begane grond.


ID: 60018 | Bouwkundig element

Herberg Au Salon

O.-L.-Vrouwestraat 2 (Kortrijk)
Herberg "Au Salon" zie portaal. Smal hoekpand met gevel van circa 1805. Bepleisterde en beschilderde lijstgevel van vier + één afgeronde hoektravee en drie bouwlagen. Geblokte plint van natuursteen. Traditioneel horizontaal belijnd door de doorgetrokken onderdorpels en waterlijsten en supplementair geaccentueerd op de begane grond door schijnvoegen.


ID: 60023 | Bouwkundig element

Classicistisch herenhuis

O.-L.-Vrouwestraat 20-24 (Kortrijk)
In oorsprong imposant classicistisch herenhuis van negen traveeën en drie bouwlagen, vermoedelijk opgetrokken in het laatste kwart van de 18de eeuw. Op de kaart van C. Cierkens (1822), evenwel reeds aangegeven als drie verschillende percelen. Volgens P. Debrabandere werd het pand circa 1900 verdeeld in drie eigendommen. Bepleisterde en beschilderde lijstgevel, horizontaal belijnd door de waterlijst en puilijst. Benadrukt middenrisaliet bekroond door driehoekig fronton met ronde oculus met guirlandes.


ID: 60024 | Bouwkundig element

Appartementsgebouw

O.-L.-Vrouwestraat 30-32 (Kortrijk)
Appartementsgebouw uit de tweede helft van de jaren 1940. Deels vrijstaand pand getypeerd door het parement van gele baksteen. Hoeken gemarkeerd door de doorgetrokken erker. Pui van arduin. Later toegevoegde kroonlijst van kunststof doorbreekt de verticale gevelopstand.


ID: 60025 | Bouwkundig element

Burgerhuis

O.-L.-Vrouwestraat 37 (Kortrijk)
Burgerhuis met 19de-eeuwse bepleisterde en beschilderde lijstgevel, maar met oudere 18de-eeuwse kern. Enkelhuis van vier traveeën en drie bouwlagen onder pannen schilddak. Behouden laat 17de- of 18de-eeuwse verankerde achtergevel van drie traveeën en twee bouwlagen, met een lijstgevel met een begane grond van Atrechtse zandsteen.


ID: 60026 | Bouwkundig element

Burgerhuis

O.-L.-Vrouwestraat 39 (Kortrijk)
Laat 18de-eeuwse lijstgevel bekroond door typerend driehoekig fronton met oculus geflankeerd door guirlande. Enkelhuis van drie traveeën en twee en een halve bouwlaag.


ID: 60027 | Bouwkundig element

Herenhuis met tuin en koetshuis

O.-L.-Vrouwestraat 40 (Kortrijk)
Imposant herenhuis met tuin en koetshuis aan het Deken Zegherplein. Op 10 maart 1884 werd een bouwvergunning verleent aan P. Reyntjens-Vanbeveren tot het bouwen van het huidige pand, ter vervanging van het "hotel de la Poste", naar ontwerp van A. Delacroix (Kortrijk). De gevelplaat herinnert aan het verblijf van Hendrik Conscience in dit huis.


ID: 60029 | Bouwkundig element

Burgerhuis van 1897 met winkelpui

O.-L.-Vrouwestraat 44 (Kortrijk)
Winkel-woonhuis van 1897, van vier traveeën en drie bouwlagen onder pannen zadeldak. Kelder met sporen van de funderingen van de oostelijke burchtmuur van het voormalig Kasteel van Kortrijk.


ID: 60019 | Bouwkundig element

Winkel-woonhuis

O.-L.-Vrouwestraat 7 (Kortrijk)
Winkel-woonhuis met een aangepast parement van 1870, waarbij volgens bouwplan, de vensters worden aangepast en vermoedelijk wordt ook de trapgevel verbouwd tot lijstgevel en bepleisterd. Art-nouveau-geïnspireerde winkelpui zie zweepslagmotief, van 1909, naar ontwerp van W. Destrebecq (Kortrijk).


ID: 60020 | Bouwkundig element

Herberg 't Gulden Zweerd

O.-L.-Vrouwestraat 8 (Kortrijk)
Enkelhuis met vroeg 18de-eeuws gevelparement getypeerd door verticaliserende pilasters op de bovenverdieping en de geriemde omlijstingen van de getoogde vensters. Lijstgevel met parement van simili-natuursteen (vermoedelijk van latere datum). Houten kroonlijst waaronder typisch geprofileerd entablement. Muurdam tussen de twee bovenvensters gemarkeerd door verguld zwaard waarboven kroon (zie oude naam van de herberg).i