Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1764 resultaten


ID: 59435 | Bouwkundig element

Stadswoning

Condédreef 9 (Kortrijk)
Enkelhuis uit het eerste kwart van de 20ste eeuw, getypeerd door het rijkelijk gebruik van witte sierbaksteen. Op de bovenverdieping spaarveld met afgeronde bovenhoeken.


ID: 59439 | Bouwkundig element

Conservatorium

Conservatoriumplein 1-3 (Kortrijk)
Hedendaags gebouw dat de Concertstudio, het Conservatorium en de lokalen van de V.R.T.-radio Omroep West-Vlaanderen huisvest. Opgericht in 1970 op de plaats van de oude gevangenis, naar ontwerp van A.G. en P.A. Pauwels. Streng geometrisch gebouw deels rustend op pijlers. Contrast tussen de gesloten dwarsvleugel en de meer opengewerkte zijvleugels.


ID: 60894 | Bouwkundig element

Goed te Sorys

Cornelusweg 50 (Kortrijk)
De oudste vermeldingen gaan terug tot de 15de eeuw. De oudste afbeelding dateert van 1632 (Fonds d' Ennetières). Aangegeven op de Atlas der Buurtwegen (1843), als volledig omwalde hoeve bestaande uit drie volumes. De omwalling verdween geleidelijk aan na de Eerste Wereldoorlog. Behouden opstelling, maar met overwegend 19de-eeuws uitzicht.


ID: 59442 | Bouwkundig element

Toonzalen en magazijnen van winkel

Damkaai 13 (Kortrijk)
Omstreeks 1894 "Fabrique de plaques photographique Léaucourt", nu toonzalen en magazijnen van gleiswerkwinkel Meyhui.


ID: 59441 | Bouwkundig element

Landhuis

Damkaai 7 (Kortrijk)
Voormalig landhuis, reeds aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778).  In 1809 weergegeven op een plan voor de aanleg van een riolering. Het landhuis heeft dan een T-vormige plattegrond; er tegenover aan de overkant van een weggetje ligt een aanhorigheid. Ter hoogte van de aanhorigheid is het systematisch patroon van vijvers voor bleekweiden duidelijk zichtbaar, terwijl ter hoogte van het landhuis een systematische aanleg met rechthoekige stroken waarneembaar is (tuin).


ID: 59443 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Landhuis met tuin

Deerlijksestraat 16 (Kortrijk)
Deerlijksestraat nr. 16. Omwald landhuis met lange erfoprit, reeds aangeduid op de Vandermaelenkaart (op Ferrariskaart onduidelijk, vermoedelijk wel aangeduid). In oorsprong jachtpaviljoen van één bouwlaag. In 1894: bouw van afsluitingsmuur aan straatzijde met smeedijzeren poort. In 1908 laat de Kortrijkse industrieel C. Destoop-De Poortere een huisje voor de huisbewaarder-tuinier bouwen.


ID: 59444 | Bouwkundig element

Arbeiderswoning met gevelniskapel

Deerlijksestraat 27 (Kortrijk)
Arbeiderswoning met opvallende heiligennis boven de deur.


ID: 59445 | Bouwkundig element

't Kasteeltje, koetshuis en hoeve

Deerlijksestraat 82 (Kortrijk)
Verankerde baksteenbouw van zeven traveeën evenwijdig ingeplant op de straat. Tevens koetshuis en vroeger huis van koetsier, met ernaast bijhorende hoeve.


ID: 59446 | Bouwkundig element

Sint-Elisabethkerk

Deken Camerlyncklaan (Kortrijk)
Parochiekerk gebouwd tussen 1951 en 1954 naar ontwerp van Stefaan Etienne Coigné en Jan Boucquillon (Kortrijk). Georiënteerde pseudo-Romaanse kerk.


ID: 59447 | Bouwkundig element

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouwe met kapel der Graven-van-Vlaanderen

Deken Zegerplein (Kortrijk)
Opgericht als kapittelkerk, sinds 1797 parochiekerk. Georiënteerde kruisbasiliek. Eerste bedehuis opgericht tussen het einde van de 12de en het begin van de 13de eeuw binnen domein van grafelijk kasteel van Boudewijn IX, na zijn belofte een kapittelkerk op te richten.