Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1764 resultaten


ID: 59621 | Bouwkundig element

Neoclassicistische notariswoning

Groeningestraat 6 (Kortrijk)
Voormalige notariswoonst van 1854 in opdracht van H. Reyntjens. In 1877 heropbouw van poorttravee met name Bersacques' Poortje met voorheen toegang tot beluikje.


ID: 59622 | Bouwkundig element

Neoclassicistisch burgerhuis

Groeningestraat 7 (Kortrijk)
Vermoedelijk 18de-eeuws woonhuis, mogelijk met oudere kern, dat toebehoorde aan het kapittel van de Onze-Lieve-Vrouwekerk en door een kanunnik werd bewoond.


ID: 60541 | Bouwkundig element

Keizerhoek kapel

Groenweg (Kortrijk)
Gebouwd in 1964, zie jaarsteen, ter vervanging van een staakkapel van 1893. Bakstenen bedehuisje op rechthoekig grondplan onder pannen zadeldak bekroond met kruis.


ID: 59637 | Bouwkundig element

Arduinen waterpomp

Grote Kring (Kortrijk)
Arduinen waterpomp in de vorm van een obelisk bekroond door bolornament. Mascaron waarin een koperen pomptuit verwerkt is. In gebruik tot de jaren 1930.


ID: 59641 | Bouwkundig element

Reeks winkelwoonhuizen

Grote Kring 10-16 (Kortrijk)
Reeks van winkelwoonhuizen uit eind van de 19de eeuw, maar met aangepaste parementen.


ID: 59639 | Bouwkundig element

Klooster van de Karmelietessen

Grote Kring 2 (Kortrijk)
Volgens bouwplan "heropbouwen van een huis van de Zusters Karmelietessen" in 1909. Bakstenen lijstgevel verlevendigd door het gebruik van witte sierbaksteen voor muurbanden en ontlastingsbogen. Licht vooruitspringende deurtravee oplopend in getrapt dakvenster. Vensters met behouden houtwerk, gevat in doorgetrokken rondboognis.


ID: 59638 | Bouwkundig element

Klooster van de ongeschoeide karmelietessen

Grote Kring 4 (Kortrijk)
Dieper in gelegen 17de-eeuws kloostercomplex, met bakstenen vleugels gegroepeerd rondom een binnenplaats omgeven door gesloten pandgangen. Ten westen van het klooster de zogenaamde "wasplaats" van het klooster. De kapel is opgevat als een niet-georiënteerd bedehuis op rechthoekige plattegrond, opgetrokken tussen 1715 en 1719 en met vernieuwd parement van 1894, naar ontwerp van de Kortrijkse architect J. Carette. Aan de Lange Brugstraat, lange, deels verankerde, bakstenen muur op gepikte natuurstenen plint, waarvan het oudste deel dateert van circa 1664.


ID: 59640 | Bouwkundig element

Kloosterpand

Grote Kring 4-6 (Kortrijk)
Enkelhuis van 1920, als uitbreiding van het klooster. Bakstenen lijstgevel geritmeerd door vlakke pilasters.


ID: 59642 | Bouwkundig element

Belforttoren

Grote Markt (Kortrijk)
Het belfort was een onderdeel van de kleine of oude halle, heropgebouwd eind 14de eeuw. Het hallegebouw bestond in feite uit twee delen: het belfort en de lakenhalle zelf. Het huidige uitzicht van de Halletoren werd voornamelijk bepaald in 1520 met de heropbouw van het bovendeel en in 1899 met de afbraak van de omringende gebouwen.


ID: 308469 | Bouwkundig element

Gedenkteken voor de militaire en burgerlijke doden

Grote Markt (Kortrijk)
Gedenkteken voor de militaire en burgerlijke doden uit beide wereldoorlogen. Stadsarchitect Joseph Demeere tekende het gedenkteken uit. Voor het vervaardigen van de sculpturale delen ervan werd een beroep gedaan op beeldhouwer Godfried Devreese uit Kortrijk. Het gedenkteken werd onthuld op 15 juli 1923. Op een gedenkmuur zijn op een witmarmeren plaat een buste van Albert I in profiel en twee bronzen reliëfplaten aangebracht. Voor de gedenkmuur ligt een brullende leeuw. De bronzen platen zijn gegoten bij de bronsgieterij Fonderie Nationale des Bronzes uit Sint-Gillis.