Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1764 resultaten


ID: 60543 | Bouwkundig element

Perrebrouckkapel

Grotestraat 2 (Kortrijk)
Kapel van 1927, vermoedelijk opgetrokken op de plaats waar voorheen een sterk vervallen bedehuisje stond op initiatief van Zulma Octavie Libberecht (1881-1948), zuster van Aloïs Libberecht, uitbater van de hoeve van 1878 tot 1948. Bedehuisje op rechthoekige plattegrond, toegewijd aan de Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes, van rode baksteen onder leien zadeldak bekroond met ijzeren kruis.


ID: 60544 | Bouwkundig element

Hoeve Goed te Brasseye

Grotestraat 4 (Kortrijk)
Historische hoeve, tevens één van de belangrijkste hoeves van Bellegem, zogenaamd "Goed te Brasseye", ook "Groot Hof" genoemd. Gesloten hoeve met vierkante opstelling. De 18de-eeuwse gebouwen staan opgesteld rond een deels onverhard, deels gebetonneerd en gekasseid binnenerf.


ID: 60545 | Bouwkundig element

Hoeve De Scheldebeek

Grotestraat 5 (Kortrijk)
19de-eeuwse hoeve met lage bakstenen bestanddelen in U-vorm opgesteld. Hoeve wordt niet meer uitgebaat, maar is als villa ingericht. Ten noorden woonhuis, ten westen stal en ten oosten schuur.


ID: 60546 | Bouwkundig element

Hoeve Goed te Deurwaerders

Grotestraat 6 (Kortrijk)
18de-eeuwse gesloten hoeve, "Goed te Deurwaerders". In oorsprong omwalde hoeve, zie Landboek van Bellegem (opgemaakt tussen 1767 en 1781), waarbij binnen de wal vier losse bestanddelen afgebeeld zijn. In 1850 nog deel van wal, volledig gedempt omstreeks 1974.


ID: 59663 | Bouwkundig element

Berg van Barmhartigheid

Guido Gezellestraat 1, 1A, O.-L.-Vrouwestraat 45 (Kortrijk)
Voormalige Berg van Barmhartigheid, opgetrokken in een conservatieve, gotische stijl naar ontwerp van Wenzel Cobergher en onder leiding van Melchior de Somer en Robrecht Persijn. De werken werden aangevat in 1627, en omvatte onder meer de lokalen van de Berg en de naastgelegen woning van de superintendant. In de 20ste eeuw heringericht als archiefgebouw en de woning van de superintendant als woonhuis voor de archivaris-bibliothecaris. De lokalen van de Berg werden in 1944 verwoest en in 1960 wederopgebouwd naar oorspronkelijke vorm door J. Viérin en Poly Scherpereel, met een nieuw volume loodrecht op de vleugel aan de Guido Gezellestraat.


ID: 59664 | Bouwkundig element

Ten Broele Instituut

Guido Gezellestraat 4-6 (Kortrijk)
Voormalig schoolgebouw van 1928 met een typerende interbellumgevel van gele baksteen.


ID: 59665 | Bouwkundig element

Stadswoning

Guldensporenlaan 20 (Kortrijk)
Stadswoning uit het eerste kwart van de 20ste eeuw met lichte art-nouveau-inslag, de druiplijst van het bovenlicht van de deur en van het deels bewaarde rechter benedenvenster uitlopend in zweepslag. Tevens decoratieve topgevel van dakvenster.


ID: 59666 | Bouwkundig element

Eenheidsbebouwing van stadswoningen

Guldensporenlaan 22-24 (Kortrijk)
Eenheidsbebouwing volgens spiegelbeeldschema. Lijstgevel opengewerkt door vensterpartijen met diverse boogvormen; deuren bekroond met ovaal bovenlicht. Deels behouden vensterhoutwerk met kleine roedeverdeling in bovenlicht of aan de benedenrand.


ID: 59667 | Bouwkundig element

Huis In het Slagveld

Guldensporenlaan 63 (Kortrijk)
Opvallend eclectisch hoekpand, "In het slagveld", zie opschrift, met neorenaissance-elementen, zie speklagen. Opmerkelijke afgesnuite en doorgetrokken hoektravee onder ingesnoerd tentdak, voorts dakkapellen onder tentdak.


ID: 60609 | Bouwkundig element

Magazijn-loods

Gullegemsesteenweg (Kortrijk)
Magazijn/loods van voor 1910, voorheen vermoedelijk vlasfabriek. Puntgevel met getrapte fries; typerende opgehangen schuifpoort. Vooraan houten spantstructuur, achteraan ijzeren V-spanten.