Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1764 resultaten


ID: 59668 | Bouwkundig element

Rij arbeiderswoningen

Hagedissenstraat 3-8 (Kortrijk)
Arbeiderswoningen uit het tweede kwart van de 19de eeuw van elk drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldaken. Baksteenbouw met bepleisterde en beschilderde lijstgevels op grijsbeschilderde of gepikte plint.


ID: 59669 | Bouwkundig element

Stadswoning met trapgevel gedateerd 1661

Handboogstraat 12 (Kortrijk)
Trapgevel gedateerd 1661 (jaarankers), genaamd "'t Fonteintje". In de 16de eeuw stond hier het huis "De Croone". In 1947 herstellen en wijzigen van de voorgevel ten gevolge van de opgelopen oorlogsschade naar ontwerp van J.J. Coeck (Kortrijk) waarbij de 19de-eeuwse cementering ongedaan gemaakt wordt en muuropeningen van de begane grond gewijzigd worden.


ID: 59670 | Bouwkundig element

Opslagplaats

Handboogstraat 20 (Kortrijk)
Breedhuis met vermoedelijk 18de-eeuwse kern. In 1894 magazijn van F. Comers-Vercruysse, hiertoe wijziging van begane grond door vergroten van een dubbele poort en plaatsen van een enkele poort.


ID: 59671 | Bouwkundig element

Poort

Handboogstraat 20A (Kortrijk)
Poort van voor 1740, met natuurstenen omlijsting, bakstenen druiplijst waarboven verweerde natuursteen. Leidt naar koetshuis van Onze-Lieve-Vrouwestraat nummer 41.


ID: 60028 | Bouwkundig element

Herenhuis met koetshuis

Handboogstraat 20A, O.-L.-Vrouwestraat 41 (Kortrijk)
Herenhuis, gedateerd 1876 door middel van jaarcartouche en hoogstwaarschijnlijk naar ontwerp van Leopold De Geyne. Neoclassicistisch dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder mansardedak voorzien van een houten oculi. Bepleisterde en beschilderde lijstgevel op sokkel van natuursteen. Aan de Handboogstraat, voormalig koetshuis van één bouwlaag onder zadeldak.


ID: 59672 | Bouwkundig element

Eenheidsbebouwing

Handboogstraat 22-30 (Kortrijk)
Beeldbepalende eenheidsbebouwing uit het begin van de 20ste eeuw. Eenvoudige bakstenen lijstgevels met horizontale gevelbelijning door de arduinen onderdorpels en cordons. Getoogde benedenvensters onder meer beluikt.


ID: 59673 | Bouwkundig element

Onze-Lieve-Vrouw-van-Groeningekapel

Harelbeeksestraat (Kortrijk)
De Onze-Lieve-Vrouw van Groeningekapel is een kleine zeshoekige kapel die in 1832 door Félix Eduard Dujardin werd opgericht. De gevel werd aangepast omstreeks het eind van de jaren 1860. Het kapelletje waarvan de bijzondere architectuur een vroeg voorbeeld is van neogotiek, werd er gebouwd op de Groeningekouter waar in het jaar 1302 de Guldensporenslag plaats vond. Het is één van de vroegste herdenkingsmonumenten van de Belgische onafhankelijkheid en van de Vlaamse en sociale ontvoogdingsstrijd.


ID: 59674 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Havermarkt 5-7 (Kortrijk)
Breedhuis uit het tweede kwart van de 19de eeuw, in 1878 verhoogd met één bouwlaag. In 1928 aanpassing van de voorgevel naar ontwerp van Albert Callewaert. Bepleisterde en beschilderde voorgevel van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak.


ID: 59675 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Heilige-Geeststraat 1 (Kortrijk)
Dieper en hoger gelegen breedhuis met ommuurde voortuin. Verbouwd (onder meer vernieuwd parement) in 1955 naar ontwerp van architect André Carette (Kortrijk), zie gevelsteen.


ID: 59676 | Bouwkundig element

Stadswoning

Heilige-Geeststraat 5 (Kortrijk)
Heden gecementeerde lijstgevel, bovenvensters met 19de-eeuws houtwerk.