Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1764 resultaten


ID: 60862 | Bouwkundig element

Eenheidsbebouwing van boerenarbeiderswoningen

Kooigemplaats 11 (Kortrijk)
Eenheidsbebouwing van dieper in gelegen 19de-eeuwse boerenarbeiderswoningen. Beschilderde lijstgevel op gecementeerde plint. Centrale muurnis met Maria met kind. Opvallend zijn de halfronde bovenvensters.


ID: 77536 | Bouwkundig element

Boerenarbeiderswoning

Kooigemplaats 12 (Kortrijk)
Voormalige boerenarbeiderswoning, thans herberg. Verankerde baksteenbouw onder pannen zadeldak. Getoogde vensters met vernieuwd schrijnwerk.


ID: 60864 | Bouwkundig element

Pastorie Sint-Laurentiusparochie

Kooigemplaats 13-14 (Kortrijk)
Voormalige "pastorie" gelegen in de historische dorpskern van Kooigem en op loopafstand van de noordoostelijk gelegen Sint-Laurentiuskerk. De pastorie werd volgens pastoor L. Slosse opgetrokken in 1791, en vervangt de iets dieper in gelegen voormalige pastorie. Vermoedelijk was er reeds in de 16de eeuw een pastorie in Kooigem gelegen ten westen van de kerk. Aansluitende ommuurde tuin.


ID: 60865 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Landhuis met tuin

Kooigemplaats 15 (Kortrijk)
Vrijstaand landhuis gelegen te midden van beboomde tuin, bereikbaar via korte erfoprit. Achtertuin met onder meer lei-appelaars en notelaar. Vanaf 1954 pastorie. Thans in gebruik als school.


ID: 60866 | Bouwkundig element

Herberg Sint-Laurentius

Kooigemplaats 18 (Kortrijk)
Met schijnvoegen gecementeerde en beschilderde lijstgevel. Licht getoogde vensters met vernieuwd schrijnwerk.


ID: 60867 | Bouwkundig element

Winkel-woonhuis

Kooigemplaats 19 (Kortrijk)
Winkel-woonhuis van circa 1900. Diephuis onder pannen zadeldak met overkragend open spant. Bakstenen puntgevel geaccentueerd door de zwarte baksteen voor ontlastingsbogen en muurbanden. Pui en deur onder doorgetrokken ijzeren I-balk.


ID: 60868 | Bouwkundig element

Klooster

Kooigemplaats 20 (Kortrijk)
Voormalig klooster van de zusters van de Heilige Vincentius a Paulo (moederhuis in Lendelede). Vanaf 1970 privé-woning. Dubbelhuis opgetrokken in 1876. Gecementeerde lijstgevel, geaccentueerd door vooruitspringende venstertravee. Rechthoekige vensters met afgeronde bovenhoeken. Beglaasd muurnisje met Maria en kind.


ID: 60863 | Bouwkundig element

Hoeve 't Brouwershof

Kooigemsestraat 12 (Kortrijk)
Beeldbepalende hoeve gelegen ten noordoosten van de dorpskern. Niettegenstaande wordt ze omgeven door velden waardoor ze een baken vormt in het landschap. Heden hoeve met gesloten opstelling bestaande uit boerenhuis, poortgebouw, schuur, stallingen en opslagplaats voor biertonnen, gegroepeerd rondom gekasseide binnenkoer. Ten noorden en zuiden populieren.


ID: 60869 | Bouwkundig element

Villa uit het interbellum

Kooigemsestraat 5 (Kortrijk)
Villa uit het interbellum. Baksteenbouw van twee bouwlagen en souterrain onder pannen schilddak. Hoeken gemarkeerd door ronde erkers met betonnen vensterregisters.


ID: 75372 | Bouwkundig element

Tacktoren, koeltoren van brouwerij

Korte Kapucijnenstraat 2 (Kortrijk)
Koeltoren van de voormalige brouwerij Tack, nu kunstencentrum. De brouwerij werd in 1760 opgericht door Pieter Frans Ignatius Tack. Enige tijd later werd deze brouwerij opgesplitst in twee onafhankelijke bedrijven, Tack en Cie. in de Handboogstraat en de brouwerij Tack in het Kapucijnenbeluik, respectievelijk "de groten Tack" en "de kleinen Tack" genaamd. Door de eeuwen heen wordt de brouwerij verscheidene malen uitgebreid en aangepast.