Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1764 resultaten


ID: 60926 | Bouwkundig element

Arbeiderswoningen

Markebekestraat 107-109 (Kortrijk)
Twee arbeiderswoningen van twee en drie traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak. Verzorgd uitgewerkte bakstenen lijstgevel met segmentbogige muuropeningen. Behouden schrijnwerk onder meer luiken en kleine roedeverdeling in de bovenlichten van de bovenvensters.


ID: 60927 | Bouwkundig element

Samenstel van dorpswoningen

Markebekestraat 111-115 (Kortrijk)
Fraai samenstel van drie enkelhuizen volgens spiegelbeeldschema. Gediversifieerde baksteenbouw verticaal geaccentueerd door verdiepte muurdammen. Drie dakkapellen onder afgewolfd zadeldak. Getoogde muuropeningen met bewaard schrijnwerk.


ID: 60925 | Bouwkundig element

Hoeve Zwarte Pannenhof

Markebekestraat 51 (Kortrijk)
Historische hoeve, zo genoemd naar de zwarte pannen op de zadeldaken. Oudste vermelding dateert van 1775, afgebeeld op Popp-kaart (circa 1850) en Atlas der Buurtwegen (1843) met langgestrekt volume, met daarvoor twee kleinere volumes, waarvan het linkse de schuur was (afgebroken in 1968). Hoeve met losse bestanddelen U-vormig opgesteld rond onverhard erf.


ID: 60928 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Brixius

Markekerkstraat (Kortrijk)
Georiënteerd bedehuis ter vervanging van de 18de-eeuwse parochiekerk. De oudste vermelding van de kerk van Marke dateert van 1243, vermoedelijk gaat het om een houten kapel. In 1267 richtten de kanunniken van het Onze-Lieve-Vrouwekapittel de kerk op. Het betrof waarschijnlijk een kleine Romaanse kruiskerk van circa 21 meter binnenlengte, met drie beuken van twee traveeën, een rechthoekig, vlak afgesloten koor, twee zijkoren en een centrale vieringtoren met achthoekige bovenbouw. Deze kerk werd in 1756-57 in opdracht van het Onze-Lieve-Vrouwekapittel te Kortrijk gedeeltelijk afgebroken en verbouwd naar ontwerp van J.B. Simoens.


ID: 60929 | Bouwkundig element

Ensemble van dorpswoningen naar ontwerp van J.-B. Bethune

Markekerkstraat 1-5 (Kortrijk)
Gaaf bewaard en beeldbepalend hoekcomplex van drie rijwoningen volgens de kadastrale gegevens opgetrokken in 1889 naar ontwerp van Jean-Baptiste (de) Bethune.


ID: 60931 | Bouwkundig element

Neogotische dorpswoning

Markekerkstraat 25 (Kortrijk)
Kleine dorpswoning volgens de kadastrale gegevens opgetrokken in 1901. Vermoedelijk ontworpen door Jean-Baptiste (de) Bethune circa 1890, maar pas uitgevoerd in 1901. Het plan dat bewaard is in het privé-archief van de familie de Bethune (Marke) toont de voorgevel in spiegelbeeld.


ID: 60932 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Markekerkstraat 30 (Kortrijk)
Burgerhuis van 1910, zie cartouche, in neo-Vlaamse-renaissancestijl. Dubbelhuis, inspringende ten opzichte van de rooilijn en aan de straat afgezet door muurtje met smeedijzeren hek.


ID: 60933 | Bouwkundig element

Winkel-woonhuis

Markekerkstraat 32 (Kortrijk)
Breedhuis getypeerd door puntgevel met rondbogige vensteropeningen en recente winkelpui. Rood baksteenparement verlevendigd door middel van witgeschilderde muurbanden. Afgeschuinde deurtravee.


ID: 60934 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Markekerkstraat 47 (Kortrijk)
Dubbelhuis uit de jaren 1920. Bakstenen lijstgevel op arduinen plint. Bovenverdieping geritmeerd door vlakke pilasters met eenvoudig kapiteel van simili-natuursteen en verbonden door geprofileerde lijst. Getoogde vensters met spiegelboogvormige borstwering. Inspringend portaal met erboven Heilig Hartbeeld.


ID: 60935 | Bouwkundig element

Neogotisch hoekhuis en pendant

Markekerkstraat 53-55 (Kortrijk)
Neogotisch hoekhuis van 1935-1936 naar ontwerp van André Carette (Kortrijk), onder meer getypeerd door tweelichten op afzaat gevat in spitsboognis. Voorgevel met winkelpui. Afgesnuite hoek rustend op korbelen; rechthoekige deur met gedeeld bovenlicht. Zijtuitgevel met vlechtingen.