Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1764 resultaten


ID: 60936 | Bouwkundig element

Winkel-woonhuis

Markekerkstraat 58 (Kortrijk)
Winkel-woonhuis met gecementeerd parement uit de eerste helft van de 20ste eeuw. Getoogde vensters in geprofileerde omlijsting met diamantkopsluitsteen. Doorlopende dorpels. Rechthoekige deur als onderdeel van winkelpui.


ID: 60930 | Bouwkundig element

Onderpastorie

Markekerkstraat 6 (Kortrijk)
Onderpastorie. Vrijstaand dubbelhuis aan de straat afgezet door bakstenen muurtje. Neogotisch breedhuis van 1905 naar ontwerp van J.B. (de) Bethune, getypeerd door puntgevel met centraal geprononceerd rookkanaal geflankeerd door rechthoekige vensters en deur gevat in Brugse travee met drielob in boogveld.


ID: 60937 | Bouwkundig element

Herberg Sint-Jan

Markeplaats 7 (Kortrijk)
Hoekpand uit de jaren 1920. Baksteenbouw onder geknikt zadeldak. Boven de kroonlijst doorgetrokken deurtravee bekroond door gebogen fronton en bolornamenten. Voorgevel opengewerkt met grote rechthoekige schuiframen.


ID: 59937 | Bouwkundig element

Magdalenakapel

Marksesteenweg (Kortrijk)
Funderingen en muur van de voormalige Magdalenakapel die in 1944 verwoest werd bij geallieerde bombardementen. Vanaf 1233 bezat Kortrijk een leprozerie langs de weg van Kortrijk naar Rijsel. Zeker vanaf 1331 was er een kapel verbonden aan de leprozerij, die gewijd was aan de Heilige Magdalena. De oorspronkelijke kapel werd vermoedelijk gebouwd eind 13de eeuw. Tot het laatste kwart van de 16de eeuw gelegen in ommuurd en omgracht domein met reeks andere gebouwen (onder meer ziekenwoningen), boomgaard, groentetuin en wijngaard.


ID: 59938 | Bouwkundig element

School

Marksesteenweg 50A (Kortrijk)
Voormalige school, gesticht door deken Degryse en bestuurd door de zusters Paulinnen. School bestaande uit twee parallelle vleugels waartussen gekasseide koer. Lage baksteenbouw onder pannen zadeldak; grote vensteropeningen eigen aan de functie als school. Toegang gemarkeerd door twee pijlers.


ID: 59939 | Bouwkundig element

Dekenij en elektriciteitscabine

Marksesteenweg 52 (Kortrijk)
Tot de Tweede Wereldoorlog woonplaats van de kapelaan van de Magdalenakapel. Bakstenen breedhuis uit het begin van de 20ste eeuw, geïnspireerd door de Engelse cottage-architectuur. Bepleisterde en beschilderde lijstgevel centraal gemarkeerd door muurnis met Heiligenbeeld. Portaal onder afdak rustend op korbelen. In 1935 links uitgebreid met elektriciteitscabine.


ID: 59936 | Bouwkundig element

Eenheidsbebouwing van stadswoningen

Marksesteenweg 7-19 (Kortrijk)
Eenheidsbebouwing uit het laatste kwart van de 19de eeuw. Opvallend bordes voor de woningen.


ID: 61015 | Bouwkundig element

Vandaeleshof

Marksestraat 19 (Kortrijk)
Hoeve van 1912, zie jaartal aangegeven in oostelijk dakschild van woonhuis. Losse vierkantsbebouwing. Lage baksteenbouw onder pannen zadeldaken rond gebetonneerd erf. Ten oosten woonhuis, aansluitend ten zuiden stal; ten westen loods en ten noorden dwarsschuur. Balken van schuurgebinte afkomstig uit de Sint-Antoniuskerk (van gedeelte gesloopt in 1904).


ID: 61014 | Bouwkundig element

Hof ter Magne

Marksestraat 7 (Kortrijk)
Woonhuis, stalvleugel en bakhuisje. Hoeve voor het eerst vermeld en afgebeeld in 1756 op een Tienden Kaart van Rollegem. De hoevegebouwen waren omgeven door een omwalling die volledig verdween voor 1809. De hoeve is echter ouder en te dateren in de eerste helft van de 17de eeuw. Het woonhuis is gedateerd "1637" met muurankers.


ID: 60941 | Bouwkundig element

Dorpswoning

Marktstraat 107 (Kortrijk)
Onderkelderd dubbelhuis uit het laatste kwart van de 19de eeuw. Rode verankerde baksteenbouw met licht getoogde muuropeningen. Benedenvensters beluikt; boven de deur laaddeur.