Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

199 resultaten


ID: 88547 | Bouwkundig element

Landhuis Den Hert

Marktwegel 10, Oudeheerweg-Heide 90 (Waasmunster)
Landhuis, voormalig buitenverblijf volgens kadasterarchief daterend van 1913-1914, en mogelijk deels teruggaand op een kleiner huisje uit het tweede kwart van de 19de eeuw. Nu een bakstenen villaatje, deels verankerd en met knipvoegen.


ID: 88527 | Bouwkundig element

Eerste statiekapelletje van de ommegang van Onze-Lieve-Vrouw van Zeven   Weeën

Molenstraat (Waasmunster)
Eerste statiekapelletje van de ommegang van Onze-Lieve-Vrouw van Zeven Weeën. Behoort tot de serie van zes dezelfde veldkapelletjes op het traject van de ommegang tussen de parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw in het dorp en de kapel van Onze-Lieve-Vrouw van Zeven Weeën of Heidekapel.


ID: 88528 | Bouwkundig element

Tweede statiekapelletje van de ommegang van Onze-Lieve-Vrouw van Zeven   Weeën

Molenstraat (Waasmunster)
Tweede statiekapelletje van de ommegang van Onze-Lieve-Vrouw van Zeven Weeën of Heikewipommegang. Bakstenen veldkapelletje, vernieuwd in 1938; ingeplant in straatbocht op onregelmatig driezijdig perk met lage heesters en 3 jonge bomen.


ID: 88529 | Bouwkundig element

Derde statiekapelletje van de ommegang van Onze-Lieve-Vrouw van Zeven   Weeën

Molenstraat (Waasmunster)
Derde statiekapelletje van de ommegang van Onze-Lieve-Vrouw van Zeven Weeën of Heikewipommegang; vervangt op aanvraag van de pastoor sinds 1938 de derde statie van de ommegang die ingelijst aan de voorgevel van de Heidekapel hing. Zelfde type veldkapel als de overige van de ommegang.


ID: 88530 | Bouwkundig element

Villa Heidekotje

Molenstraat 84 (Waasmunster)
Als buitenverblijf vlakbij de Heidekapel, volgens kadastergegevens van 1910 en opgericht voor G. Lescornez nijveraar uit Sint-Niklaas. Baksteenbouw onder overstekend mank pannen zadeldak.


ID: 88532 | Bouwkundig element

Heilige Barbarakapel

Neerstraat (Waasmunster)
Heilige Barbarakapel, volgens opschriften aangebracht op de buitenzijde werd de in 1756 gebouwde kapel in 1819 door Antoon Van Hoorick herbouwd. Neoclassicistisch getinte achtzijdige wegkapel afgedekt door tentdakje, bekroond door ijzeren kruis op bol.


ID: 88533 | Bouwkundig element

Wegkruis met kruisbomen

Neerstraat (Waasmunster)
Wegkruis, ingeplant op een met breuksteen laag ommuurd en deels verhard rechthoekig hoekperceel, tevens afgezoomd met haag en gemarkeerd door een lindeboom en meidoorn die de goede en kwade moordenaar zouden verbeelden.


ID: 88534 | Bouwkundig element

Sint-Antonius van Paduakapel

Neerstraat (Waasmunster)
Sobere neogotische wegkapel opgericht in 1902 en gefinancierd door de parochianen van de wijk Ruiter; volgens bewaard plan van 1902 naar ontwerp van architect H. Geirnaert.


ID: 88535 | Bouwkundig element

Oorlogsgedenkteken 1940-1945

Neerstraat (Waasmunster)
Oorlogsgedenkteken 1940-1945 opgesteld binnen een in U-vorm omhaagd perk. Opstaande gewitte betonnen gedenksteen aan twee vrijheidsstrijders van het geheim Belgisch leger gesneuveld op 8 september 1944; wolfskop in driehoek.


ID: 88531 | Bouwkundig element

Molenaarswoning

Neerstraat 28 (Waasmunster)
Waarschijnlijk aanvankelijk een molenaarshuis gebouwd in 1890 door Felix Geltmeijer naast de bestaande houten korenwindmolen van het molenaarsgeslacht Geltmeyer. De windmolen, ook bekend als de Nerenmolen werd afgebroken in 1928, bijhorende maalderij recent verdwenen.