Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

199 resultaten


ID: 88545 | Bouwkundig element

Vierde statiekapelletje van de ommegang van Onze-Lieve-Vrouw van Zeven Weeën

Ommegangsdreef (Waasmunster)
Bakstenen veldkapelletje, vernieuwd in 1938 en ingeplant op driehoekig perceeltje in straatbocht. Nis met polychroom plaasteren reliëftafereel achter ingelijst glas, door beeldhouwer Aloïs De Beule.


ID: 88708 | Bouwkundig element

Overblijfsel vliegtuigloods

Oud Vliegveld 16-18, 16/1 (Waasmunster)
Overblijfsel van een voormalige vliegtuigloods van het vroegere militaire hulpvliegveld van Waasmunster in gebruik tijdens 1940-1945; nadien nog tijdelijk gebruikt als opslagplaats voor legervoertuigen. De contouren van een ruime rechthoekige loods zijn nog herkenbaar.


ID: 88709 | Bouwkundig element

Wachtgebouw van militair hulpvliegveld

Oud Vliegveld 23-27 (Waasmunster)
Voormalig wachtgebouw aan de ingang van het vroegere militaire hulpvliegveld, na de Tweede Wereldoorlog in gebruik als woning(en). Volgens kadasterarchief werd het in oorsprong L-vormige gebouw in 1941 in gebruik genomen en in 1963 vergroot.


ID: 88715 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Domein landhuis 'Les Gobelets'

Oudeheerweg-Heide 1 (Waasmunster)
Groots opgevat landhuis, landschappelijk mooi gelegen door de centrale inplanting binnen een uitgestrekt en deels bebost domein met kasteelpark. Opgericht volgens bouwplan van 1955 naar ontwerp van architect Jean Hebbelynck, sluit het landhuis stilistisch aan bij de toen, ook door deze ontwerper, veel toegepaste villabouw in zogenaamde Franse stijl met kenmerken die refereren aan de neoclassicistische en empire bouwstijl.


ID: 88546 | Bouwkundig element

Klooster Mariazusters van Franciscus, bezinningscentrum Abdij Roosenberg

Oudeheerweg-Heide 3 (Waasmunster)
Het nieuwe klooster werd middenin de bossen ingeplant. De Nederlandse architect en benedictijn Dom Hans van der Laan maakte met medewerking van zijn broer Nico in 1972-1973 de ontwerpplannen. Het klooster Roosenberg werd in samenwerking met Architectenburo De Vloed gebouwd in 1973-1975. De tijdloze moderne bouwstijl van het kloostercomplex wordt gekenmerkt door een grote eenvoud, een strenge rechtlijnigheid, de afwezigheid van bogen en van bouwkundige versiersels.


ID: 88548 | Bouwkundig element

Kapel van Onze-Lieve-Vrouw van Bijstand

Oudeheerweg-Ruiter (Waasmunster)
Kleine rechthoekige wegkapel daterend uit eind 17de – begin 18de eeuw. Eenvoudige gecementeerde baksteenbouw met schijnvoegen onder pannen zadeldak. Verankerde voorpuntgevel bekroond door ijzeren topkruis met IHS monogram.


ID: 88549 | Bouwkundig element

Gemeentelijke jongensschool van wijk Ruiter

Oudeheerweg-Ruiter 179-181 (Waasmunster)
Gemeentelijke jongensschool van de wijk Ruiter. Landelijk wijkschooltje van één bouwlaag door de gemeente opgericht in 1867. Aanvankelijk bestaand uit het rechthoekige aan de straat palend hoofdgebouw, gedateerd 1867 in de sluitsteen van de voordeur.


ID: 88550 | Bouwkundig element

Kapel Onze-Lieve-Vrouw ter Nood

Palingstraat (Waasmunster)
Wellicht naar vroeger model vernieuwde eenvoudige bakstenen wegkapel met T-vormig grondplan. In oorsprong minstens teruggaand tot eind 19de eeuw.


ID: 88551 | Bouwkundig element

Tweegezinswoning

Pater Christophestraat 9-11 (Waasmunster)
Tweegezinswoning samengesteld uit twee arbeidershuizen van twee traveeën in spiegelbeeld, volgens kadasterarchief en bouwaanvraag van 1935. Twee enkelhuizen verenigd onder geknikt pannen zadeldak tot een alleenstaand diephuis van één bouwlaag.


ID: 88552 | Bouwkundig element

Landhuis kunstschilder Edmond Verstraeten

Pelkemstraat 2 (Waasmunster)
Voormalig landgoed uit 1900 van kunstschilder Edmond Verstraeten, gelegen op Sombeke. Hoog ingeplant landhuis in neostijl met uitzicht op de dieper gelegen Durmevallei. Achter en parallel aan het landhuis: groot bakstenen landgebouw van vroegere stallen met remise en hooizolder.