Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

199 resultaten


ID: 88553 | Bouwkundig element

Pelgrimshoeve

Pelkemstraat 76 (Waasmunster)
Hoeve met links naast de lange gekasseide oprit een lange oude bedrijfsvleugel van verankerde en gewitte baksteen met gepikte plint. Omlijst gevelnisje met beeld van Onze-Lieve-Vrouw met Kind in de blinde straatpuntgevel. Boerenhuis vervangen door alleenstaande woning naar ontwerp van architect Kamiel van Havermaet in 1941.


ID: 88554 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Potaardestraat 32 (Waasmunster)
Hoeve met laag boerenhuisje van één bouwlaag, drie traveeën tellend van slechts één kamer diep; binnenshuis gedateerd 1711 op haardbalk in de centrale kamer. Aan de straat gelegen bakstenen stallen uit het tweede kwart van de 20ste eeuw, vervangen de vroegere houten stallen. Vrijstaand enkelvoudig bakhuisje ten noordwesten van de achtergevel van het boerenhuis.


ID: 88558 | Bouwkundig element

Waterpomp

Rivierstraat (Waasmunster)
Gietijzeren openbare waterpomp, geïnstalleerd in 1877 voor de bewoners zonder watervoorziening.


ID: 88556 | Bouwkundig element

Dorpswoning

Rivierstraat 10 (Waasmunster)
Dorpshuisje, naar verluidt voorheen een cafeetje. Verankerde en gewitte baksteenbouw op gepikte plint; één bouwlaag en drie traveeën breed met pannen zadeldak, volgens kadasterarchief gebouwd in 1873.


ID: 88555 | Bouwkundig element

Dorpswoningen

Rivierstraat 4 (Waasmunster)
Dorpswoning haaks ingeplant op de hoek met een korte zijsteeg. Eenvoudig huis van één bouwlaag opklimmend tot de eerste helft van de 19de eeuw. Ernaast op het eind van het steegje gelegen bijhorend diephuisje, volgens kadasterarchief van 1931.


ID: 88559 | Bouwkundig element

Arbeiderswoning

Rivierstraat 54 (Waasmunster)
Arbeiderswoning van anderhalve bouwlaag en drie traveeën met afgeschuinde hoektravee, naar verluidt vroeger café. Eenvoudig ondiep hoekhuisje met pannen zadeldak, vermoedelijk uit de tweede helft van de 19de eeuw.


ID: 88557 | Bouwkundig element

Arbeiderswoning

Rivierstraat 9 (Waasmunster)
Laag arbeidershuisje van één bouwlaag en drie traveeën, volgens kadasterarchief gebouwd in 1864, nu in gebruik als berging bij nummer 9. Illustratief voor het vroeger dominerende huistype binnen het straatbeeld.


ID: 88560 | Bouwkundig element

Kapel Sint-Antonius abt

Rodendries (Waasmunster)
Sint-Antoniuskapel uit 1628, gelegen midden op het driehoekige plein aan de Rodendries op een langwerpig perk deels omzoomd door bomen en lage aanplantingen met hagen. Eenbeukige kapel op rechthoekige plattegrond, vier traveeën lang en afgedekt door een leien zadeldak. De aanvankelijke kapel was slechts twee traveeën lang en bezat een nagenoeg vierkante plattegrond. De bidplaats onderging herhaaldelijk verbouwingen.


ID: 88707 | Bouwkundig element

Dorpswoning

Rodendries 24 (Waasmunster)
Een van de laatste als dusdanig herkenbare lage 19de-eeuwse kleine woningen op het plein van de Rodendries tegenover de Sint-Antoniuskapel. Aanvankelijk een enkelhuisje van twee traveeën vermoedelijk uit midden 19de eeuw. Lagere aanbouw uit eind 19de eeuw links op straathoek.


ID: 88561 | Bouwkundig element

Boerenwoning

Rodendries 55 (Waasmunster)
Baksteenbouw van zeven traveeën breed en één bouwlaag onder pannen zadeldak en met lagere achterbouw onder het deels opgetrokken en verlengd achterdakschild, daterend uit het midden van de 17de eeuw met verbouwingen in het laatste kwart van de 18de eeuw.