Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

226 resultaten


ID: 47873 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Salvator

Wiezeplein (Lebbeke)
Laatgotische kerk ingeplant te midden van het dorpsplein, voorheen omgeven door een ovaal ommuurd kerkhof. Het huidige kerkgebouw, volledig opgetrokken uit Ledische zandsteen in gotische stijl, dateert in kern ten vroegste uit de 14de-15de eeuw. Haar huidig uitzicht kreeg de kerk in de periode 1869-1872 door de restauratie- en vergrotingswerken onder leiding van de Gentse architect August Van Assche.


ID: 47879 | Bouwkundig element

Kosterswoning

Wiezeplein 10 (Lebbeke)
Voormalige kosterswoning en onderpastorie. Vrijstaande woning op de straathoek, volgens het kadasterarchief gebouwd in 1902 door koster-organist C. Cooreman-Van Assche. Dubbelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak met rechter aanbouw van één bouwlaag met trapgevelbekroning.


ID: 47880 | Bouwkundig element

Gekoppelde dorpswoningen

Wiezeplein 11-13 (Lebbeke)
Twee woningen ingeplant op de hoek van het kerkplein en de doorsteek naar de Nieuwstraat, volgens het kadasterarchief in 1923 gebouwd door gemeentesecretaris P. Cooreman, ter vervanging van zijn hier gelegen vroegere woning en de twee linker traveeën van het kapelaanshuis.


ID: 47881 | Bouwkundig element

Herberg Den Bierkelder

Wiezeplein 12 (Lebbeke)
Herberg gebouwd in 1750, zie opschrift boven de deur, door de familie Philippus Collier-Pieters. Volgens het kadasterarchief achteraan uitgebreid tot zijn huidige oppervlakte in 1855.


ID: 47882 | Bouwkundig element

Neoclassicistisch burgerhuis

Wiezeplein 16 (Lebbeke)
Neoclassicistisch burgerhuis, in 1883 gekadastreerd als een totaal gereconstrueerde of nieuw gebouwde woning, opgetrokken door Petrus Coppens-Wagon, winkelier. Onderkelderde woning van vijf traveeën en twee nagenoeg even hoge bouwlagen onder pannen schilddak.


ID: 47883 | Bouwkundig element

Boerenwoning

Wiezeplein 18 (Lebbeke)
Achterin gelegen laag boerenhuisje ingeplant langs de oude Dorpswegel of de Sterreweg richting Herdersem, in kern minstens opklimmend tot het tweede kwart van de 19de eeuw.


ID: 47875 | Bouwkundig element

Café Den Dikken Eik

Wiezeplein 2 (Lebbeke)
Naast de oude eik ingeplant alleenstaand huis, gebouwd in 1871 door de kasteelheer, burggraaf Auguste de Clerque-Wissocq. Enkelhuis van vier traveeën en anderhalve bouwlaag onder pannen zadeldak met beraapte rechter zijgevel met nis met Onze-Lieve-Vrouwebeeldje met Kind achter beglazing met roedeverdeling.


ID: 47884 | Bouwkundig element

Herberg De oude Ster

Wiezeplein 20 (Lebbeke)
Huidig gebouw van vijf traveeën en één bouwlaag onder pannen zadeldak, met oude kern minstens opklimmend tot de 17de eeuw en herhaaldelijk aangepast, zie de verschillende muurankers.


ID: 47885 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Wiezeplein 28 (Lebbeke)
Vrijstaand burgerhuis, volgens het kadasterarchief gebouwd circa 1900. Dubbelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak.


ID: 47876 | Bouwkundig element

Herberg 't Oud Gemeentehuis en Muzieklokaal

Wiezeplein 3-5 (Lebbeke)
Herberg met vergaderzaal van de Vierschaar van de heerlijkheid Wieze-Aalst, opgericht in 1783 door de heer van Wieze. Volgens het kadasterarchief werd de herberg, in 1839 uitgebreid met de vijf rechter traveeën.