Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

287 resultaten


ID: 83526 | Bouwkundig element

Hoevetje

Butswervestraat 15 (Maldegem)
Op de hoek met Vakeleistraat gelegen hoevetje, vermoedelijk uit de 18de eeuw, thans met sloop bedreigd. Witgeschilderd boerenhuis onder zadeldak (pannen) met rechts aanleunend schuurtje, gelegen ten noorden van begraasd erf. Vernieuwde rechthoekige muuropeningen.


ID: 50010 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Butswervestraat 44 (Maldegem)
Hoeve ingeplant in het perspectief van de Vakeleistraat, minstens opklimmend tot de 18de eeuw, met gewitte bakstenen boerenwoning van één bouwlaag onder pannendak.


ID: 50011 | Bouwkundig element

Grotje Onze-Lieve-Vrouw Onbevlekt

Buurtstraat (Maldegem)
Omhaagd Mariagrotje van cement met beeld van Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes en Heilige Bernadette met ingewerkte rozentak en kandelaar.


ID: 50012 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Buurtstraat 75 (Maldegem)
Hoeve met losse bestanddelen, op de plaats van een oudere hoeve. Ten noorden, boerenwoning, volgens kadasterarchief van 1866, ter vervanging van ouder huis en verscholen achter vier leilinden. Linker aanbouwsel onder lessenaarsdak met aardappelkelder. Dienstgebouwen van recenter bouwtijd.


ID: 48045 | Bouwkundig element

Duitse bunker

Celieplas (Maldegem)
Duitse bunker uit de Eerste Wereldoorlog, opgetrokken als onderdeel van de 'Hollandstellung'.


ID: 48046 | Bouwkundig element

Deisterwal

Celieplas 5 (Maldegem)
Voorheen omwalde hoeve, reeds vermeld in het landboek van 1641 en opgetekend in het landboek van 1765. De omwalling is reeds geruime tijd gedempt en in 1994 werd een nieuw huis opgetrokken; het oude boerenhuis, is nog in gebruik als berging.


ID: 48047 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Celieplas 7 (Maldegem)
Oude hoeve met losse bestanddelen, opgetekend in het landboek van 1765. Verschillende kleine dienstgebouwen, later opgetrokken. Boerenhuis van vijf traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (pannen).


ID: 50565 | Bouwkundig element

Kerkhof met ommegang

Deken de Fonteynestraat 1 (Maldegem)
Het voormalig kerkhof omheen de oude Sint-Barbarakerk vormt als het ware een ovaal eiland midden in de driehoekige bebouwde dorpskom. Vier wegen verbinden het met de omliggende straten. Bij de brede kerkweg in het zuiden en bij de oostelijke doorgang bleven twee 18de-eeuwse kerkhofhekken bewaard. Sint-Antoniusommegang met zeven pijlerkapelletjes, opgericht in het begin van de jaren 1890 onder pastoor H. Bouckaert.


ID: 50566 | Bouwkundig element

Dekenij Sint-Barabaraparochie

Deken de Fonteynestraat 3 (Maldegem)
De dekenij is ingeplant ten noorden van de kerk en paalt aan het kerkhof. Bouwsporen laten een kleiner gebouw vermoeden van slechts drie traveeën, opklimmend tot de 17de eeuw. Vermoedelijk in de loop van de 18de eeuw uitgebreid tot een typisch dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen door toevoeging van twee linkertraveeën met smallere penanten. Midden 19de eeuw kreeg het gebouw dan zijn huidige volume en voorkomen.


ID: 48021 | Bouwkundig element

Restant van de Poedermolen

Dinantstraat (Maldegem)
De Poedermolen, ook wel gekend als molen De Bruyckere, was een stenen stellingmolen, die in 1847 werd opgetrokken als een korenmolen, ter vervanging van een afgebrande houten staakmolen. Rond 1921 werd de molen ontmanteld en afgeknot.