Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

197 resultaten


ID: 58369 | Bouwkundig element

Molenaarswoning met romp Baeyensmolen

Sint-Margrietestraat 25 (Sint-Laureins)
Voormalig molenerf met romp van een stellingmolen uit 1876 en gelijktijdig gebouwde molenaarswoning van vijf traveeën en één bouwlaag onder zadeldak; dubbelhuis met gecementeerd, roze geschilderd parement met arduinen plint en witgeschilderde decoratieve onderdelen. Op het erf staat een dienstgebouw uit 1927 met schuur en stallen, voorzien van een niskapel in de geveltop.


ID: 58370 | Bouwkundig element

Gemeentehuis van Sint-Margriete

Sint-Margrietestraat 53 (Sint-Laureins)
Gemeentehuis en onderwijzerswoning naar ontwerp van architect Edmond de Perre en in gebruik genomen in 1875. Beeldbepalend, in de as van de dorpsstraat ingeplant hoofdgebouw op vierkante plattegrond, van drie op drie traveeën en twee bouwlagen onder pannen tentdak. Links, aansluitend gebouwtje van 1935 met in de straatgevel een hardstenen oorlogsgedenkteken voor de slachtoffers van beide Wereldoorlogen.


ID: 58364 | Bouwkundig element

Dorpswoning

Sint-Margrietestraat 55 (Sint-Laureins)
Oude dorpswoning, vermoedelijk aangepast in het laatste kwart van de 19de eeuw en later in het begin van de 20ste eeuw gecementeerd. Huis van vier traveeën en één bouwlaag onder zadeldak met gecementeerde en geschilderde, verankerde lijstgevel met rechthoekige muuropeningen.


ID: 59063 | Bouwkundig element

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaart en kerkhof

Stee (Sint-Laureins)
Imposante laatgotische kerk uit 1501 met dominante neogotische toren, ingeplant te midden van het grotendeels ommuurd rechthoekig kerkhof in de noordoosthoek van het dorpsplein. In het westen, aan het Stee, wordt het kerkhof afgesloten door ijzeren hekken op lage bakstenen voet tussen gemetste pijlers. Op het kerkhof staan graftekens van de late 18de eeuw tot de late 20ste eeuw.


ID: 59064 | Bouwkundig element

Boterbank

Stee (Sint-Laureins)
De huidige in baksteen gemetselde bank met drie bogen en hardstenen dekplaten is een weinig getrouwe weergave van de vroegere boterbanken op het marktplein, gebruikt tijdens de wekelijkse dinsdagmarkt.


ID: 59065 | Bouwkundig element

Kiosk

Stee (Sint-Laureins)
Kiosk, opgericht door de muziekmaatschappij en het gemeentebestuur in 1933. Fraaie achthoekige constructie op een bakstenen onderbouw met kruismotieven van gele baksteen op een betonnen sokkel. De acht hoekpilasters dragen sierlijke gietijzeren zuilen op geprofileerde sokkels, met acanthusbladeren, gecanneleerde schacht en gestileerde lieren als kraagstukken van het overstekend tentdak.


ID: 59066 | Bouwkundig element

Waterpomp

Stee (Sint-Laureins)
Monumentale hardstenen waterpomp, ingeplant in het centrum van het heraangelegde dorpsplein. In 1781 werd een gewone pomp opgericht op de waterput; in 1875 vervangen door de huidige hardstenen constructie.


ID: 59057 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Stee 2 (Sint-Laureins)
Burgerhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak, volgens het kadasterarchief bestond er in 1865 reeds een groter huis dat zijn huidige vorm kreeg in 1924-25. Kleurrijk voorgevelparement van witte en bruine geglazuurde tegels op een plint van hardsteenplaten.


ID: 59067 | Bouwkundig element

Afspanning De Witte Leeuw

Stee 20 (Sint-Laureins)
Voormalige afspanning, in kern twee woningen en minstens opklimmend tot begin 18de eeuw. Volgens het kadasterarchief werden de twee gebouwen in 1841 samengevoegd en kregen toen vermoedelijk het neoclassicistisch uitzicht. Heden woning van zeven traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak met oranjerood bakstenen parement en plint van arduinplaten.


ID: 59058 | Bouwkundig element

Gemeentehuis Sint-Laureins

Stee 3 (Sint-Laureins)
Vermoedelijk van bij de oprichting van Watervliet in het begin van de 16de eeuw stond het schepenhuis op deze locatie. Twee gevelsteentjes op het bordes vermelden anno 1781, verwijzend naar nieuwbouw of aanpassing van de oudere kern in classicistische stijl. Volgens het kadasterarchief werd het oorspronkelijke vrijstaande gebouw van vijf traveeën circa 1860 uitgebreid met twee zijtraveeën met korfboogpoorten onder zadeldaken.