Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

349 resultaten


ID: 47939 | Bouwkundig element

Hoeve

Nieuwendorpe 47 (Eeklo)
Voormalig boerenhuis, minstens opklimmend tot de eerste helft van de 19de eeuw.


ID: 47940 | Bouwkundig element

Villa

Nijverheidskaai 15 (Eeklo)
Villaatje, gegelen op de hoek met Nieuwendorpe, volgens de bouwvergunning in het gemeentearchief en het kadasterarchief gebouwd in 1927 voor Leopold Boelens door aannemer Edouard Heene.


ID: 51885 | Bouwkundig element

Wolkammerij S.A. Peignage d’Eecloo

Nijverheidskaai 7 (Eeklo)
Resten van een indrukwekkend textielbedrijf dat zich aan het einde van de 19de eeuw aan langs het kanaal vestigde. De wolwasserij, -kaarderij en -kammerij "Peignage d'Eeecloo" werd opgericht in 1922 en ondergebracht in de gebouwen van de "s.a. Amidonneries d'Eecloo" van Cousin - Devos, opgericht in 1911. Later uitgebreid met de gebouwen van de firma Duvieusart, opgericht in 1909 als ververij en in 1932 uitgebreid met een weverij.


ID: 47941 | Bouwkundig element

Onze-Lieve-Vrouw-Hemelvaartkerk

Oostveldstraat (Eeklo)
Ingeplant op de hoek met de Kottemstraat, tegenover het domein Heldenpark. Plans van architect Lode Aerts (Sint-Niklaas), Jozef De Coninck (Eeklo) en Frans Vandendael (Heverlee), goedgekeurd in 1962. In 1964 bouw toegewezen aan aannemer Hilaire Ryserhove (Knesselare). Eerstesteenlegging door hulpbisschop Leo De Kesel op 3 juli 1965.


ID: 47942 | Bouwkundig element

Hospitaal Sint-Jan

Oostveldstraat 1, 1A (Eeklo)
Heelkundig hospitaal opgericht 1906, naar ontwerp van Modeste de Noyette, uitgevoerd door aannemer Philibert Reychler onder leiding van stadsarchitect Frans Van Wassenhove Reeds in 1909 werd het terrein uitgebreid. In 1911 omgevormd tot psychiatrische kliniek voor vrouwen met nieuwe vleugel. In 1913 werd de vleugel aan de spoorlijn verlengd naar het noorden toe en een nieuwe kapel werd toegevoegd naar ontwerp van W.J. Poschen. Het uiteindelijke hoofdgebouw vertoont een naar het oosten geopende U-vorm, aan de noordzijde verlengd met een kapel.


ID: 85217 | Bouwkundig element

Stedelijk zwembad

Oostveldstraat 162 (Eeklo)
Stedelijk zwembad. Ingeplant op de hoek met de Kottemstraat tegenover de parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw-Hemelvaart, die in dezelfde periode, 1964-1967, gebouwd werd. Gebouwd naar ontwerp van Richard De Bruyne, inrichting onder leiding van de Kortrijkse firma De Coene.


ID: 47946 | Bouwkundig element

Café Kambuis

Oostveldstraat 195 (Eeklo)
Voormalig dorpscafé en woning, volgens kadasterarchief gebouwd door P. Dhanens (Boekhoute) in 1909. Eenvoudig gebouwtje van twee en vier traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (pannen). Verankerde baksteenbouw met getoogde muuropeningen. Linker zijgevel, sporen van gedichte deuren en zoldervenster.


ID: 47947 | Bouwkundig element

Villa

Oostveldstraat 222 (Eeklo)
Villa in cottagestijl volgens bouwaanvraag van de heer R. De Brabander gebouwd in 1929 naar ontwerp van architect Ch. Sestig. Combinatie van bakstenen metselwerk met gepleisterde gevelvlakken en imitatievakwerk en pannendaken.


ID: 47948 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Oostveldstraat 233 (Eeklo)
Voormalige hoeve met losstaande bestanddelen, met boerenhuis ten noorden van het begraasde erf, voorheen ten oosten bakstenen dwarsschuur met stallen en andere dienstgebouwen, minstens opklimmend tot de 18de eeuw, nu verkaveld en buiten gebruik. Begraasd erf afgesloten door ijzeren hek aan betonnen hekstijlen.


ID: 47949 | Bouwkundig element

Spoorwachtershuis

Oostveldstraat 239 (Eeklo)
Voormalig spoorwachterhuis aan de spoorlijn Eeklo-Zelzate aangelegd in 1871 en voor het reizigersverkeer gesloten in 1950. Alleenstaand bakstenen huis aan de voormalige overweg van twee bouwlagen onder overkragend mank zadeldak met pannen, aan de achterzijde lager doorgetrokken. Volgens het kadasterarchief dateert het huis volgens zijn huidig voorkomen en met inbegrip van een losstaand bijgebouwtje van 1900.