Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

271 resultaten


ID: 76249 | Bouwkundig element

Hoeve

Tingelhoek 15 (Assenede)
Beneden de noordzijde van de dijkweg gelegen boerenwoning van één bouwlaag onder zadeldak, vermoedelijk opklimmend tot de 18de eeuw. Sporen van muurvlechtingen op de zijgevel wijzen op de oude kern.


ID: 76248 | Bouwkundig element

Maalderij

Tingelhoek 9A (Assenede)
Korenmaalderij van circa 1923 gebouwd op de plaats van een gesloopte korenwindmolen. Aan de straat gelegen, gewit bakstenen maalderijgebouw met ijzeren schuifpoort en rondboogvensters. Goed bewaarde maalinrichting met twee steenkoppels met alle bijbehorende uitrusting. In 1956 werd de maalderij vergroot.


ID: 76032 | Bouwkundig element

Tramstation Bassevelde: watertorentje met kolenhok

Tramstatie 5 (Assenede)
De buurtspoorweggebouwen van de stelplaats in Bassevelde, de vroegere eindhalte van de spoortram Gent-Bassevelde, werden aangelegd in 1910. De oude tramremise en bijbehorende woning zijn gesloopt, de voormalige watertoren met kolenmagazijn bleven behouden.


ID: 76094 | Bouwkundig element

Watertoren

Trieststraat (Assenede)
Zuilvormige watertoren van 1961. Cilindrische zuil opgetrokken van witte bakstenen, zonder onderscheid tussen kuipgedeelte en voet, onder een plat dak met een dakpaviljoen, met betonnen inzetkuip van duizend kubieke meter en centrale steunconstructie die via kruisbalken ook de wand schraagt.


ID: 76221 | Bouwkundig element

Romp van Neyts stenen molen

Trieststraat (Assenede)
Romp van een stenen beltmolen met inrijpoort, die gebouwd werd in 1862. Rond de eeuwwisseling werd er een stoommachine geplaatst en fungeerde de molen als korenwind- en stoommolen.


ID: 76095 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Trieststraat 142 (Assenede)
Hoeve met losse bestanddelen op met gras begroeid en beboomd erf, afgesloten door vernieuwd ijzeren hek aan nieuwe bakstenen stijlen, opklimmend tot de 18de eeuw. Ten noorden op erf en haaks op de straat ingeplante boerenwoning van vijf traveeën en één bouwlaag onder zadeldak. Ten zuiden, parallel aan woonhuis, ruim bedrijfsgebouw van elf traveeën met schuur en stallen.


ID: 76220 | Bouwkundig element

Villa

Trieststraat 36 (Assenede)
Villa, gebouwd door notaris Verougstraete in 1931, naar verluidt een ontwerp van architect William Veldeman. Opvallend bakstenen landhuis opgetrokken in een rijke eclectische stijl met expressieve in- en uitgezwenkte topgevels en met details verwijzend naar de regionalistische villabouw, de neo-Vlaamserenaissance-stijl en de cottagestijl, en met een kleurrijke gevelafwerking.


ID: 76096 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Valkendijk 1 (Assenede)
Hoeve met losse bestanddelen, minstens opklimmend tot de 18de eeuw. Woonhuis, aangepast met nieuw bakstenen parement en vergrote muuropeningen en bakstenen schuur onder zadeldak met wolfseinden, oorspronkelijk gedekt met riet. Tussen woonhuis en schuur, voormalig wagenhuis, oorspronkelijk met houten bebording en strodak.


ID: 76075 | Bouwkundig element

Café De Vlaamse Jager

Valkendijk 4 (Assenede)
Afgelegen café, op de afsplitsing van de straat, erf afgesloten door muurtje van betonplaten en met ligusterhaag. Oorspronkelijk een dijkwoning van één bouwlaag onder zadeldak met aanbouwsel, gebouwd in 1936.


ID: 76063 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Vent 14 (Assenede)
Hoeve met losstaande bestanddelen, op de hoek met de Zandstraat. Oud boerenhuis van vier traveeën onder pannen zadeldak met talrijke aanpassingen. Sporen van muurvlechtingen op de rechter zijgevel wijzen op een kleinere oudere bouw.