Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

271 resultaten


ID: 130712 | Landschappelijk element

Opgaande eik als vrijheidsboom Bassevelde

Dorp (Assenede)
Op het dorpsplein van Bassevelde staan twee opgaand eiken. Het zijn twee herdenkingsbomen, de oudste is de vrijheidsboom die geplant werd na de onafhankelijkheid van België in 1830. De tweede boom is de vredesboom geplant in 1919 na het beëindigen van de eerste wereldoorlog. Het dorpsplein van Bassevelde is uniek omdat hier nog de twee generaties van herdenkingsbomen nog aanwezig zijn. Ze zijn geplant op aangelegde plantsoentjes en met een hekwerkje afgeboord.


ID: 130713 | Landschappelijk element

Opgaande eik als vredesboom Bassevelde

Dorp (Assenede)
Op het dorpsplein van Bassevelde staan twee opgaand eiken. Het zijn twee herdenkingsbomen, de oudste is de vrijheidsboom die geplant werd na de onafhankelijkheid van België in 1830. De tweede boom is de vredesboom geplant in 1919 na het beëindigen van de eerste wereldoorlog. Het dorpsplein van Bassevelde is uniek omdat hier de twee generaties van herdenkingsbomen nog aanwezig zijn. Ze zijn geplant op aangelegde plantsoentjes en met een hekwerkje afgeboord.


ID: 300462 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Dorpskern Bassevelde

Dorp (Assenede)
De dorpskern van Bassevelde bestaat uit een opvallende open ruimte gevormd door het dorpsplein en de aangrenzende dorpsstraat. De open ruimte gaat is een relict van de middeleeuwse dorpsvorm en van een proto-industriële site in functie van de lakennijverheid.


ID: 76256 | Bouwkundig element

Rij van drie dorpswoningen

Dorp 10-14 (Assenede)
Rij typische 19de –eeuwse dorpshuisjes aan de zuidzijde van het dorpsplein voor de kerk. Rijhuizen van vier traveeën en oorspronkelijk één bouwlaag onder pannen zadeldak.


ID: 76028 | Bouwkundig element

Burgerhuis met tuin

Dorp 11 (Assenede)
Art-decowoning uit 1935, opgetrokken in een baksteenarchitectuur aansluitend bij het romantisch kubisme met strakke voorgevel met een verzorgd parement van bruingele baksteen met diepliggende, schuine uitgewerkte lintvoegen, op een plint van arduinplaten. De diepe achterliggende tuin bewaart nog de vrij formele aanleg.


ID: 76276 | Bouwkundig element

Alleenstaand burgerhuis

Dorp 114 (Assenede)
Op de rooilijn ingeplant alleenstaand diephuisje onder geknikt zadeldak, gebouwd in 1920. Voorgevelparement van gele faiencetegels verrijkt met groene banden en ontlastingsboogjes boven de getoogde deur en vensters.


ID: 76259 | Bouwkundig element

Herberg De Zwarte Leeuw

Dorp 13, 15A (Assenede)
Oorspronkelijk in het dorpsbeeld opvallend gebouw door zijn zeven traveeën brede en twee bouwlagen hoge bepleisterde en witgeschilderde gevel uit begin 19de eeuw, van 1822 tot 1859 gebruikt als gemeentehuis.


ID: 76036 | Bouwkundig element

Dorpswoning

Dorp 132 (Assenede)
Dorpswoning, vermoedelijk dorpsherberg gebouwd in 1872 en later uitgebreid. Heden huis van vier traveeën met witte bepleisterde lijstgevel, afgedekt door geknikt zadeldak met vier dakkapellen. Rechts ernaast, aanbouwsel met getoogde poort.


ID: 76038 | Bouwkundig element

Hof van Bassevelde

Dorp 146 (Assenede)
Voorheen zetel van het leenhof van Bassevelde en woonplaats van de heren van Bassevelde, tot in de 16de eeuw. Volgens het kadasterarchief werd in de periode 1884-85 buiten de zuidelijke walgracht een nieuw hoevecomplex gebouwd met boerenwoning en stokerij, die later omgevormd werd tot maalderij. Nog grotendeels omgrachte site met grote waterpartij ten noorden van de boerenwoning, toegankelijk via een lange dreef.


ID: 76257 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Dorp 18 (Assenede)
Kleurrijk bakstenen burgerhuis, volgens kadasterarchief van 1926. Rijhuis van twee traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak, gemarkeerd door speklagen van witte baksteen en een plint van arduinen bossage.