Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

396 resultaten


ID: 73935 | Bouwkundig element

Hoeve

Hemelrijk 16 (Brakel)
Opvallend burgerhuis landschappelijk fraai gelegen met uitzicht op de resten van de vroeger bijbehorende windmolen; vanaf 1873 molenaarshuis. Woning deels echter teruggaand op een ouder huis van één bouwlaag vermoedelijk uit het de eerste helft van de 19de eeuw; bedrijfsgebouwen toegevoegd in het derde en vierde kwart van de 19de eeuw. IJzeren toegangshek links tussen woning en bedrijfsgebouw met paardenstal; gekasseide oprit. Afzonderlijk tweeledig bakstenen bakhuisje op het achtererf.


ID: 73781 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Herreweg 1 (Brakel)
Onderkelderd dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder schilddak (nok parallel aan de straat, pannen) met vernieuwde kroonlijst.


ID: 73782 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Herreweg 3 (Brakel)
Breedhuis van twee traveeën en twee bouwlagen met kern uit het vierde kwart van de 19de eeuw tot het eerste kwart van de 20ste eeuw, zie schilddak (kunstleien). Huidige voorgevel van gele baksteen met rechts opvallend afgeronde erker.


ID: 73783 | Bouwkundig element

Drie boerenarbeiderswoningen

Herreweg 43-47 (Brakel)
Drie aaneengebouwde boerenarbeidershuisjes van één bouwlaag onder doorlopend zadeldak (pannen, nok loodrecht op de straat).


ID: 74061 | Bouwkundig element

Semigesloten hoeve

Heyveld 2 (Brakel)
Zijdelings aan de straat palend boerenburgerhuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, uit het eerste kwart van de 20ste eeuw. Zijdelings aansluitend onbewoond bakstenen boerenhuis van zes traveeën met gewijzigde oude kern, minstens eerste helft van de 19de eeuw.


ID: 74063 | Bouwkundig element

Hoeve Hof te Nieuwpoort

Heyveld 27 (Brakel)
Van de vrij omvangrijke gesloten hoeve met rechthoekige aanleg, zoals weergegeven op de Ferrariskaart van 1771-1778, rest heden één van de korte vleugels loodrecht op de valleiwand tussen bos en Zwalmbeek. Langgerekte boerenwoning met nog herkenbaar spiegelbeeldschema van twee vroegere woningen van elk vier traveeën, onder zadeldak, wellicht uit de 17de tot de 18de eeuw.


ID: 74062 | Bouwkundig element

Hoeve

Heyveld 4 (Brakel)
Voormalige hoeve, bezat een min of meer U-vormige aanleg met gesloten karakter aan de straatkant en rechthoekige toegangspoort naast het zijdelings aan de straat palend bakstenen boerenhuis (intussen gesloopt).


ID: 73996 | Bouwkundig element

Burgerlijk hospitaal of gasthuis

Holenbroek 18-38 (Brakel)
Diep perceel aan weerszij merendeels begrensd door bakstenen tuinmuur. Twee parallel gelijkaardige achterin gelegen rechthoekige hoofdgebouwen van het hospitaal, in de typerende semi-officiële baksteenarchitectuur van het derde kwart van de 19de eeuw. Plannen voor herbestemming van de twee belangrijkste vleugels tot sociale woningen.


ID: 73997 | Bouwkundig element

Boerenburgerhuis

Holenbroek 5 (Brakel)
Boerenburgerhuis typerend voor de doorsnee-dorpswoningenbouw van het tweede kwart van de 20ste eeuw. Dubbelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak.


ID: 73998 | Bouwkundig element

Hoeve, afspanning en café

Holenbroek 9 (Brakel)
Voormalige hoeve en tevens afspanning en café, als landbouwbedrijf werkzaam tot circa 1985. Gesloten hoeve waarvan rechthoekige binnenplaats gebetonneerd in het derde kwart van de 20ste eeuw. Met de rugzijde aan de straat bakstenen boerenwoning van zes traveeën, onder zadeldak met jaarankers 1771.