Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

396 resultaten


ID: 74071 | Bouwkundig element

Boerenburgerhuis

Hollebeekstraat 11 (Brakel)
Semigesloten hoeve gebouwd circa 1870 waarvan enkel het boerenburgerhuis gespaard bleef. Dubbelhuis van twee bouwlagen en vier traveeën onder schilddak; benedenverdieping aan weerszij met één bijkomende travee onder lessenaarsdak.


ID: 74072 | Bouwkundig element

Hoeve Hembroek

Hollebeekstraat 22 (Brakel)
Van de oorspronkelijke hoevegebouwen rest slechts de vleugel ten zuidwesten met woonhuis. Huidig erf deels door betonplatenafsluiting begrensd. Boerenwoning van zes traveeën met links twee aanpalende staltraveeën, onder doorlopend zadeldak, in kern vermoedelijk opklimmend tot de eerste helft van de 18de eeuw. Aalpomp rechts. Klein houten kapelletje op staak aan de straat geplaatst in de jaren 1960.


ID: 74073 | Bouwkundig element

Hof ter Planken

Hollebeekstraat 79 (Brakel)
Historische pachthoeve geïsoleerd ingeplant in de noordoostelijke uithoek van Parike op de rand van de vallei van de Pachtbosbeek. Al vermeld in 1400, in 1571 als bezit van de Gentse Sint-Pietersabdij. Bakstenen hoevegebouwen waarvan slechts weinig overblijvende delen uit de 17de en de 18de eeuw, merendeels gewijzigd of vervangen in de tweede helft van de 19de eeuw en de 20ste eeuw.


ID: 73936 | Bouwkundig element

Wegkapel met  linden

Hoogbos (Brakel)
Eenvoudige rechthoekige bakstenen kapel onder pannen zadeldak uit de tweede helft van de 19de eeuw.


ID: 43720 | Bouwkundig element

Hoeve en café

Hul 5 (Brakel)
Hoeve en café gemarkeerd door rij van zeven linden aan de straatkant, naast breed ijzeren toegangshek aan bakstenen hekpijlers met piramidale bekroning. Gewitte bakstenen hoevegebouwen met U-vormige aanleg geopend naar de straat. Achterin gelegen boerenwoning van zeven traveeën onder zadeldak (cementpannen, nok parallel aan de straat), wellicht opklimmend tot de 18de eeuw.


ID: 73784 | Bouwkundig element

Hoeve

Jagersstraat 30 (Brakel)
Hoevetje, volgens kadastergegevens in kern minstens opklimmend tot eerste kwart 19de eeuw, in derde kwart 19de eeuw verlengd in noordoostelijke richting en later nog aangepast.


ID: 73785 | Bouwkundig element

Dorpswoning

Jagersstraat 42 (Brakel)
Breedhuis van anderhalve bouwlaag, vijf traveeën + rechts brede poorttravee onder zadeldak uit einde 19de eeuw - begin 20ste eeuw. Traditionele dorpsbebouwing met verankerde en met schijnvoegen en bossage gecementeerde lijstgevel. Ten noorden en ten oosten, bakstenen dwarsschuur en stal.


ID: 73786 | Bouwkundig element

Afspanning en hoeve In den groenen Jager

Jagersstraat 83 (Brakel)
Oorspronkelijk semigesloten complex met U-vormige aanleg volgens kaartmateriaal minstens opklimmend tot de tweede helft van de 18de eeuw, in de 19de en 20ste eeuw diverse malen verbouwd en vergroot tot gesloten hoeve.


ID: 74098 | Bouwkundig element

Dorpscafé

Kammeland 2 (Brakel)
Voormalig dorpscafé van vier traveeën en anderhalve bouwlaag onder zadeldak, uit eind 19de eeuw.


ID: 43721 | Bouwkundig element

Gesloten hoeve

Kanakkendries 1 (Brakel)
Overhoeks aan de straat palende gesloten hoeve; bakstenen hoevegebouwen, merendeels uit het derde kwart van de 19de eeuw, vervangen oudere hoeve; markerende linde ten oosten aan straathoek. Rechthoekige gekasseide binnenplaats met centrale mestvaalt. Bakstenen boerenwoning met aansluitende stallen onder pannen zadeldak, gedateerd 1867. Eenvoudig rechthoekig bakstenen wegkapelletje, gebouwd kort na de Eerste Wereldoorlog. Afzonderlijk aan de overzijde van de straat gelegen houten dwarsschuur op bakstenen onderbouw.