Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

396 resultaten


ID: 73948 | Bouwkundig element

Semigesloten hoeve

Kloosterstraat 36 (Brakel)
Semigesloten hoeve merendeels gebouwd in het derde kwart van de 19de eeuw; vernieuwing en vergroting van een oudere hoeve die kort na 1795 zou opgericht zijn. Bakstenen hoevegebouwen met jongere aanpassingen, vernieuwde delen en recent toegevoegde bedrijfsgebouwen; rechthoekige binnenplaats. Gesculpteerd hardstenen wegkruis opgesteld voor gecementeerde korfbogige gevelnis rechts in straatgevel van stallen.


ID: 73946 | Bouwkundig element

Korootkapel en boerenwoning

Kloosterstraat 4 (Brakel)
Voormalige Korootkapel van circa 1630, toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw ter Engelen en bijbehorend voormalig huis van de bedienaar der kapel. Volgens Atlas der buurtwegen van 1844-48 gereduceerd tot twee vleugels in L-vorm van kapel en woning; later uitgebreid met bedrijfsgebouwen tot hoeve van het semigesloten type. Baksteenbouw met verwerking van Henegouwse hardsteen, enigszins aangepast in de 19de en de 20ste eeuw.


ID: 73947 | Bouwkundig element

Hoeve Ferme du Courois

Kloosterstraat 6 (Brakel)
Bakstenen hoevegebouwen opgesteld in U-vorm rondom verhard binnenerf, voorts afgesloten door muren namelijk in de westelijke erfhoek en vooraan met ijzeren toegangshek aan vierkante gemetste pijlers rechts, aanleunend tegen de langsgevel van voouitspringende dominante schuur, mogelijk opklimmend tot eind 18de eeuw. De achter op het erf gelegen boerenwoning van anderhalve bouwlaag en zes traveeën uit midden 19de eeuw, vervangt een dieper ten noordwesten gelegen ouder huis.


ID: 73821 | Bouwkundig element

Onze-Lieve-Vrouwekapel

Kokerbergstraat 47 (Brakel)
Bakstenen pijlerkapel, met sokkel van breuksteen, onder puntdak, uit 1967, volgens stafkaarten op plaats van oudere, wellicht uit begin van het derde kwart van de 19de eeuw.


ID: 73822 | Bouwkundig element

Huis Constant Weemaes

Kouterstraat 16-18 (Brakel)
Achterin hogergelegen en vrijstaand burgerhuis omsloten door lage muur met hekwerk, toegankelijk via ijzeren poort aan gemetste hekpijlers. Volgens historisch kaartmateriaal bebouwing minstens opklimmend tot de tweede helft van de 18de eeuw. Dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, rechts verlengd met erker van rode en gele baksteen, links, extra travee en inkom.


ID: 73949 | Bouwkundig element

Sint-Jozefskapelletje

Kremerstraat (Brakel)
Kleine rechthoekige bakstenen wegkapel. Geveltop voorheen met ruitvormige gevelsteen met vermelding van bouwjaar 1886 en oprichtster Silvie De Tant.


ID: 74111 | Bouwkundig element

Onze-Lieve-Vrouwekapel

Kroonstraat (Brakel)
Rechthoekige bakstenen wegkapel onder zadeldak met dakklokje, uit eind 19de eeuw.


ID: 74112 | Bouwkundig element

Villa

Kroonstraat 56 (Brakel)
Villa uit 1932 van twee bouwlagen op souterrain met garagepoort onder erker van de uitspringende venstertravee rechts. Cottage-allure door imitatievakwerk in banden van de gevelcementering. Bakstenen voortuinafsluiting voorzien van decoratief ijzeren hekwerk met invloed van art-decostijl.


ID: 73824 | Bouwkundig element

Open wegkapel

Kruisstraat (Brakel)
Open wegkapel volgens stafkaarten minstens opklimmend tot de tweede helft van de 19de eeuw, tegenover veldweg, bij een in de loop van de 20ste eeuw aangepaste bakstenen hoeve van het gesloten type.


ID: 73823 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Kruisstraat 56 (Brakel)
Dubbelhuis uit het tweede kwart van de 20ste eeuw met elementen uit nieuwe zakelijkheid. Kenmerkende indeling met één + twee traveeën onder snijdende schild- en mansardedaken met uitgelengde dakkapellen.