Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

396 resultaten


ID: 74008 | Bouwkundig element

Gesloten hoeve, watermolen en brouwerij

Pieter Hoelmanstraat 15 (Brakel)
Achterin gelegen bakstenen hoeve van het gesloten type, ten westen en ten zuiden begrensd door de Molenbeek. Voormalige watermolen, waarvan reeds melding in 1571, en brouwerij aan de volledig gekasseide binnenplaats met onregelmatige vorm. Grote molenvijver ten westen.


ID: 74009 | Bouwkundig element

Semigesloten hoeve en wegkapelletje

Pieter Hoelmanstraat 51 (Brakel)
Hoeve van het semigesloten type, aanpassing en uitbreiding uit de 19de eeuw en begin 20ste eeuw van oudere hoeve. Oprit naar de erftoegang, met rechts aan de straat bijbehorende wegkapel uit 1902 onder grote linde. Boerenwoning van acht traveeën en anderhalve bouwlaag, onder mank zadeldak; wellicht kern van zes traveeën opklimmend tot de tweede helft van de 18de eeuw.


ID: 74010 | Bouwkundig element

Semigesloten hoeve met Onze-Lieve-Vrouwekapel

Pieter Hoelmanstraat 54 (Brakel)
Hoeve van het semigesloten type met huidig uitzicht voornamelijk uit de eerste helft van de 20ste eeuw en deels in aanleg uit de 19de eeuw. Grotendeels gekasseide rechthoekige binnenplaats waarvan deels geopende zijde aan de straat afgesloten door smeedijzeren hek. Achterin gelegen boerenwoning van anderhalve bouwlaag en vijf traveeën onder zadeldak, in kern waarschijnlijk opklimmend tot circa 1800. Eenvoudig rechthoekig open wegkapelletje, gebouwd in het begin van de 20ste eeuw.


ID: 73966 | Bouwkundig element

Wegkapel Onze-Lieve-Vrouw de la Salette

Plaatsbeek (Brakel)
Rechthoekige bakstenen kapel uit 1855 onder overstekend pannen zadeldak met verhoogde voorgevel eindigend op gedrukte klokvormige top met voluten op hoge pilasters; bekronend decoratief ijzeren kruis. In de wegberm van voetweg Dries: gemetste bakstenen bronput vooraan afgesloten met houten luik.


ID: 74104 | Bouwkundig element

Semigesloten hoeve en Onze-Lieve-Vrouwekapel

Poorterij 5 (Brakel)
Voorheen semigesloten bakstenen hoeve. Zijdelings aan de straat palende boerenwoning van zeven traveeën en anderhalve bouwlaag onder zadeldak, gebouwd in 1908. Onze-Lieve-Vrouwekapel rechts uitgespaard in de blinde straatpuntgevel van de boerenwoning.


ID: 74044 | Bouwkundig element

Gesloten hoeve

Pottenberg 12 (Brakel)
Gesloten bakstenen hoeve met min of meer vierkante aanleg, gebouwd in het tweede kwart van de 19de eeuw ter vervanging van een kleinere hoeve. Ten zuiden, grootste bouwvolume gevormd door dubbele dwarsschuur van acht traveeën onder wolfsdak. Ten noorden, boerenwoning van zes traveeën en anderhalve bouwlaag met twee links aanpalende traveeën onder links afgewolfd zadeldak. Ten westen en oosten, stallen. Op het achtererf, bakhuis van het tweedelige type.


ID: 73969 | Bouwkundig element

Boerenarbeiderswoning

Priemstraat 28 (Brakel)
Boerenarbeidershuis en mogelijk voormalig café (?). Dubbelhuis van vier traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (pannen, nok parallel aan de straat), uit het derde kwart van de 19de eeuw.


ID: 74077 | Bouwkundig element

Boerenarbeiderswoning

Rameiveld 1 (Brakel)
Bakstenen boerenarbeiderswoning van anderhalve bouwlaag en zes traveeën met staltravee rechts, onder pannen zadeldak, naar verluidt verbouwing uit circa 1927 van bestaand huis. Bijbehorend afzonderlijk bakhuis aan de overzijde van de straat.


ID: 73972 | Bouwkundig element

Dokterswoning

Reepstraat 14 (Brakel)
Dokterswoning, gebouwd in 1872 met bijgebouw rechts in voortuin, nadien in beide voortuinhoeken toegevoegde zijdelings aan de straat palende kleine afhangen. Afsluiting aan de straat met centraal toegangshek tussen bakstenen hekpijlers. Bakstenen dubbelhuis van twee bouwlagen en vijf traveeën onder schilddak met symmetrische lijstgevel.


ID: 73973 | Bouwkundig element

Boerenarbeiderswoning

Reepstraat 23 (Brakel)
Boerenarbeidershuis met nok loodrecht op de straat en aansluitende schuur, stal en vroeger schrijnwerkersatelier; wellicht eind 19de-eeuwse aanpassing en uitbreiding van ouder huis; nog diverse jongere wijzigingen.