Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

396 resultaten


ID: 73752 | Bouwkundig element

Herberg en bakkerij In de Brusselsche Poort

Brusselsestraat 1 (Brakel)
Voormalige herberg en bakkerij zogenaamd "In de Brusselsche Poort", vervolgens postkantoor en thans woonhuis op driesprong Neer-, Watermolen- en Brusselsestraat. In kern uit het tweede kwart van de 19de eeuw, aangepast in het eerste kwart van de 20ste eeuw.


ID: 73756 | Bouwkundig element

Bottelarij Top Bronnen

Brusselsestraat 100 (Brakel)
Bedrijf, opgericht rond 1905 door F. Hoebeke, luciferfabrikant uit Geraardsbergen, ter vervanging van luciferfabriek die hij evenals het kasteel overgekocht had. Via ingenieus tunnelsysteem werd bronwater van hoger gelegen park naar lagergelegen bottelarij geleid. Bedrijfsgebouwen vernieuwd in jaren 1950. Bakstenen administratiegebouw van acht traveeën en één bouwlaag onder zadeldaken. industriële loods onder sheddaken, met achterliggende schoorsteen, uit het eerste kwart van de 20ste eeuw.


ID: 73891 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein van de Top Bronnen

Brusselsestraat 100-102, Toepkapelstraat 11 (Brakel)
Afgesloten parkdomein van circa 28 hectare op heuvelflank, in opdracht van F. Hoebeke aangelegd om de zuiverheid van het bronwater van de Top Bronnen te verzekeren, palend aan domein van Kasteel van de Top Bronnen en gelijknamig bijhorend bedrijf. Landschappelijke tuin met typische pittoreske aanleg, met veelheid aan boomsoorten en bouwkundige elementen.


ID: 73757 | Bouwkundig element

Kasteel van de Top Bronnen

Brusselsestraat 102 (Brakel)
Neoclassicistisch gebouw rond 1873 opgetrokken; in 1888 aangekocht door F. Hoebeke, oprichter van Top Bronnen. Bottelarij opgestart in 1905 en vernieuwd in de jaren 1950. Kasteel vergroot in de eerste helft van de 20ste eeuw. Ruim dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen met oeils-de-boeuf in mansardedak. Toegang via fraai gietijzeren hek aan gecementeerde hekpijlers met siervazen.


ID: 73753 | Bouwkundig element

Art-decoburgerhuis

Brusselsestraat 32 (Brakel)
Geelbakstenen art-decowoning uit 1938 naar ontwerp van R. De Roose. Rijhuis van twee bouwlagen en drie traveeën onder geknikt zadelddak met twee dakkapellen.


ID: 73754 | Bouwkundig element

Villa

Brusselsestraat 65 (Brakel)
Achterin gelegen villa, met ijzeren hek aan de straat, uit 1935. Art-decowoning van anderhalve bouwlaag onder schilddak met nokbekroning; symmetrische gevelopstand en overhoekse rechthoekige erkers opgetrokken uit bak- en natuursteen op gecementeerde plint.


ID: 73755 | Bouwkundig element

Café In de Bareel

Brusselsestraat 67 (Brakel)
Onderkelderd huis van anderhalve bouwlaag, vijf traveeën met links een poorttravee, onder zadeldak, volgens het kadasterarchief circa 1912 opgetrokken. Gecementeerde en verankerde gevel verfraaid met imitatievoegen en dito hoekblokken.


ID: 43710 | Bouwkundig element

Mariakapel en bijbehorende hoeve

Burreken 27 (Brakel)
Mariakapel gelegen aan buitenstraatbocht, voor de ingang van de bijbehorende hoeve. Wegkapel uit het derde kwart van de 19de eeuw. Bakstenen hoeve met gesloten aanleg door uitbreiding in de tweede helft van de 19de eeuw van oudere hoeve; later nog meermaals aangepast.


ID: 43711 | Bouwkundig element

Gesloten hoeve

Burreken 28 (Brakel)
Gesloten bakstenen hoeve met kunstleien daken van circa 1925. Boerenburgerhuis van anderhalve bouwlaag met links aansluitende poorttravee.


ID: 73759 | Bouwkundig element

Diggiehoeve

Diggieweg 14 (Brakel)
Complex volgens kaartmateriaal en interieurelementen in kern minstens opklimmend tot de tweede helft van de 18de eeuw, vergroot in het tweede kwart van de 19de eeuw en het vierde kwart van de 19de eeuw. Landbouwbedrijf met gekasseid vierkant erf volledig omsloten door verankerde gewitte bakstenen bedrijfsgebouwen. Toegankelijk via een recente aanbouw aan de straat die uitkomt op de overzolderde erftoegang ten zuidwesten van het erf tegenover het boerenhuis.