Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

396 resultaten


ID: 73876 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Spoorwegstraat 58 (Brakel)
Eenvoudig enkelhuis van twee bouwlagen en twee traveeën onder zadeldak uit de eerste helft van de 20ste eeuw, opgetrokken uit rode baksteen met arduinen sokkel, dorpels en lijsten.


ID: 74048 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Apollonia

St. Apolloniaplein 12 (Brakel)
Oorsprong en vroege bouwgeschiedenis niet bekend, doch er bestond reeds een bidplaats in de 12de eeuw en in de 14de eeuw ook sprake van de kerk. Oudste bouwhistorische gegevens slechts opklimmend tot de tweede helft van de 16de eeuw, betrekking hebbend op de schade aangebracht tijdens de godsdiensttroebelen. Van de huidige kerk zou de gotische toren in de 16de eeuw ter vervanging van een romaanse of op een romaanse onderbouw tot stand gekomen zijn.


ID: 74049 | Bouwkundig element

Café en gemeentehuis van Elst

St. Apolloniaplein 2 (Brakel)
Dorpswoning van aanvankelijk één bouwlaag, huidig uitzicht voornamelijk bepaald door aanpassingen met toevoeging van bovenverdieping in het eerste tot tweede kwart van de 20ste eeuw. Achter aansluitende vroegere bedrijfsgebouwen van de semigesloten vroegere hoeve.


ID: 74050 | Bouwkundig element

Dorpsschool

St. Apolloniaplein 4 (Brakel)
Dorpsschooltje, voorheen zondagsschool en katholieke meisjesschool. Eenvoudige bakstenen laagbouw van vijf traveeën, onder zadeldak, uit de jaren 1860; school loodrecht achteraan uitgebreid in het vierde kwart van de 19de eeuw.


ID: 74051 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Pastorie Sint-Apolloniaparochie met tuin

St. Apolloniastraat 2 (Brakel)
Voorheen breedhuis van één bouwlaag, een in 1772 vergrote en geplaffoneerde pastorie, vermeld als goed onderhouden in 1699 en 1731. Volgens archiefstukken in 1888 gewijzigd naar ontwerp van architect Vossaert met toevoeging van bovenverdieping. Heden bakstenen dubbelhuis van zeven traveeën waarvan vijf linkse traveeën met een bovenverdieping, onder pannen zadeldak.


ID: 74052 | Bouwkundig element

Dorpswoning

St. Apolloniastraat 6 (Brakel)
Zijdelings aan de straat palende dorpswoning onder pannen zadeldak van aanvankelijk één bouwlaag, aangepast en verhoogd met lage bovenverdieping in de eerste helft van de 20ste eeuw.


ID: 74016 | Bouwkundig element

Moederhuis van de congregatie der zusters penitenten van Sint-Franciscus van Assisi van Opbrakel

St.-Franciscusstraat 2, 2A (Brakel)
Voormalig moederhuis van de congregatie der zusters penitenten van Sint-Franciscus van Assisi van Opbrakel. Oudste gebouwen teruggaand op het vroegere baljuwhuis in het middelste deel van U-vormig aangelegde deel van het klooster: in de naar het zuidoosten gerichte lijstgevel herkenbaar aan de heden verdiepte spiegelboogdeur met fraai uitgewerkte hardstenen omlijsting typerend voor de tweede helft van de 18de eeuw; vermoedelijk voorheen een dubbelhuis van één bouwlaag en zeven traveeën. Kloosterhoeve, voornamelijk van circa 1925 en nog 19de-eeuws deel. Door meerdere aanzienlijke uitbreidingen onder andere in het derde kwart van de 19de eeuw (1874), in de jaren 1890, groeide het klooster uit tot een gebouwencomplex palend aan de pastorietuin met hoge kloostertuinmuur aan Holenbroek.


ID: 74017 | Bouwkundig element

Boerenwoning

St.-Franciscusstraat 5 (Brakel)
Gewitte bakstenen boerenwoning van aanvankelijk zes traveeën waarschijnlijk uit de tweede helft van de 18de eeuw, later rechts uitgebreid met twee traveeën. Straatgevel afgelijnd door brede getrapte daklijst.


ID: 74018 | Bouwkundig element

Lagere school

St.-Franciscusstraat 7 (Brakel)
Dorpsschool, opgericht in begin 20ste eeuw, gekenmerkt door U-vormige aanleg rond ruime rechthoekige geplaveide speelplaats, met bakstenen muur aan de straatzijde. Bakstenen vleugels van één bouwlaag onder snijdende kunstleien zadeldaken.


ID: 74019 | Bouwkundig element

Gesloten hoeve en café

St.-Liebertusdreef 11 (Brakel)
Semigesloten bakstenen hoeve; links aansluitend breed ijzeren hek aan bakstenen hekpijlers met gekasseide oprit; grotendeels gekasseide binnenplaats. Verankerde en gewitte bakstenen boerenwoning van zes traveeën, onder zadeldak, met overwegend uitzicht uit de eerste helft van de 19de eeuw. Achteraan aansluitend gewit bakstenen bedrijfsgebouw met onder meer stallen, onder pannen zadeldak.