Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

309 resultaten


ID: 84973 | Bouwkundig element

Conciërgewoning en stalling

Korte Massemsesteenweg 34 (Wetteren)
Achterin gelegen voormalige conciërgewoning en paardenstallen van brouwerij Meganck, bereikbaar via de poort rechts van de brouwerswoning; teruggaand op een aanvankelijk kleiner bijgebouw van het in 1881 opgerichte burgerhuis.


ID: 84974 | Bouwkundig element

Brouwerijsite Meganck

Korte Massemsesteenweg 36-38 (Wetteren)
Burgerhuis van 1881 gebouwd in opdracht van fabrikant J. Vercauteren. Later ingericht als brouwerswoning. In binnenblok gelegen brouwerijgebouw, opgericht in 1873, met achterliggende grote tuin. Achteraan gelegen hoptoren met vierkante plattegrond. Twee links aan de straat aanpalende huizen van circa 1927 in opdracht van brouwer J. Meganck gebouwd als woonhuis en herberg naar ontwerp van bouwmeester O. De Vuyst.


ID: 85150 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Mariakapelletje aan gekandelaarde linde

Kortenbosstraat (Wetteren)
Mariakapelletje aan gekandelaarde linde. Houten boomkapelletje met gepolychromeerd Onze-Lieve-Vrouwebeeld met Kind, op wolk met engelenhoofdjes.


ID: 84976 | Bouwkundig element

Heilig Hartkapel

Kortewagenstraat 50 (Wetteren)
Kleine wegkapel opgericht in 1933 en ingeplant aan de straat, tussen de gekasseide oprit van de bijhorende hoeve en een aan het erf grenzende oude voetweg. Kleine bakstenen wegkapel op rechthoekige plattegrond onder zadeldak.


ID: 84977 | Bouwkundig element

Hoeve

Kortewagenstraat 50 (Wetteren)
Hoeve met Heilig Hartkapel aan de erftoegang. Volgens het kadasterarchief werd de boerenwoning achterin op een bestaand erf gebouwd in 1878. Parallel aan de straat gebouwd bakstenen boerenwoning van vijf traveeën onder mank, pannen zadeldak.


ID: 85151 | Bouwkundig element

Hoeve Burgemeestershof

Kriephoekstraat 25 (Wetteren)
Huidige gebouwen rondom een ruime rechthoekige binnenplaats, grotendeels daterend uit de tweede helft van de 19de eeuw. In aanleg gaat het complex terug op een oudere hoeve waarvan het deels vroeger aangepast aanvankelijke boerenhuis uit de 18de eeuw in de linker zijvleugel behouden bleef. Huidige herenwoning met dominant volume ingeplant aan de straat, voorzien van een voortuintje met ijzeren hekwerk op hardstenen voet.


ID: 84979 | Bouwkundig element

Sint-Antoniuskapel

Kwatrechtsteenweg (Wetteren)
Wegkapel naar verluidt in het laatste kwart van de 19de eeuw opgericht. Kleine rechthoekige bakstenen kapel onder zadeldak met ijzeren nokkruis. Neogotisch getinte voorpuntgevel met schouderstukken op geprofileerde hardstenen console.


ID: 206831 | Bouwkundig element

Bunker A44

Kwatrechtsteenweg (Wetteren)
Belgische bunker, tijdens het interbellum opgetrokken als onderdeel van het Bruggenhoofd Gent. De bunker maakte meer bepaald deel uit van de eerste verdedigingslijn en bevatte twee ruimtes, waarvan één voor mitrailleur en één voor 47mm veldgeschut.


ID: 84978 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Kwatrechtsteenweg 142 (Wetteren)
Directeurswoning bij de lijmfabriek van Anatole Lebegge op oude rooilijn aan de straat, volgens het kadasterarchief gebouwd in 1891 door Hector en Désiré Lebegge naast al bestaand wegkapelletje. Eenvoudig gebouw onder pannen zadeldak in donkerbruine baksteen. Woonhuis links geflankeerd door de bijhorende Sint-Antoniuskapel.


ID: 84980 | Bouwkundig element

Sint-Lodewijkinstituut met kapel

Kwatrechtsteenweg 168 (Wetteren)
Sint-Lodewijkinstituut circa 1866 gesticht door mevrouw Louis Le Grand en haar schoonzoon Désiré Casier. De oudste U-vormige neogotische kloostergebouwen, met kapel van 1866-1867, zusterkoor en schoolgebouw, werden ontworpen door architect Auguste Van Assche. Tussen 1881, 1883 en 1893 substantiële vergroting van de klooster- en schoolgebouwen, ten noorden en ten westen van de kapel, waardoor het instituut een rechthoekige plattegrond verkreeg geschikt rond drie binnenkoeren. Rond 1911 kapel zuidwestwaarts vergroot met neogotisch ontvangstgebouw naar ontwerp van architect Stordeur.