Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

309 resultaten


ID: 85030 | Bouwkundig element

Boerenarbeiderswoning

Oosterzelesteenweg 18 (Wetteren)
Boerenarbeiderswoning, volgens kadastergegevens in 1897 gebouwd in opdracht van de Wetterse spoorwegarbeider Polydoor Verbanck-Van Durme. Eénlaagse woning onder zadeldak met mechanische pannen.


ID: 85031 | Bouwkundig element

Boerenarbeiderswoning

Oosterzelesteenweg 22 (Wetteren)
Boerenarbeidershuisje op perceel grenzend aan de landwegel Kele. Volgens kadastergegevens in 1869 opgetrokken voor landbouwer Hyppoliet Van Durme en in 1897 aan noordoostzijde vergroot.


ID: 85033 | Bouwkundig element

Instituut Mariagaard

Oosterzelesteenweg 80 (Wetteren)
Achterin gelegen gebouwencomplexen in regionalistische stijl met grote begraasde voortuinen met 3 verscholen schuilkelders. Langgestrekt hoofdgebouw, de oorspronkelijke landbouwschool voor jongens van 1922, opgetrokken op U-vormige plattegrond, oorspronkelijk met volledig symmetrische aanleg met korte midden- en lange zijvleugels aan de westzijde. Ten oosten van het hoofdgebouw is het vroegere complex van de middelbare landbouwhuishoudschool voor meisjes uit 1921 gelegen. Kapel, gebouwd in 1921-22, in 1943 omgebouwd tot turnzaal en in 1946 opnieuw als kapel ingericht.


ID: 85036 | Bouwkundig element

Hoeve Koningshof

Oosterzelesteenweg 84 (Wetteren)
Voorheen omgrachte pachthoeve op de wijk Vantegem waarvan de geschiedenis minstens opklimt tot de 14de eeuw. Boerenwoning van zes traveeën en één bouwlaag onder pannen zadeldak met dakvenster boven de deurtravee, opklimmend tot 1754. De bedrijfsgebouwen werden gesloopt.


ID: 85041 | Bouwkundig element

Christus Koningkerk

Oude Aardeweg 39A (Wetteren)
Sobere bakstenen laagbouw onder platte daken met verspringende volumes met breed inkomportaal onder luifel ten zuiden. Hoge beglaasde vensterpartijen. Klok in vrijstaande klokkentoren met kruis, onder impuls van pastoor De Coninck gebouwd en voltooid in 1974.


ID: 85042 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Onze-Lieve-Vrouwekapel  met knotwilgen

Oude Heerbaan (Wetteren)
Traditioneel wegkapelletje van het type veldkapel met vrij jong voorkomen doch mogelijk in oorsprong ouder. Witgeschilderde bakstenen sokkel op gepleisterde plint en afgedekt door een overstekend zadeldak afgewerkt met houten daklijst en ijzeren dakkruisje boven de voorpuntgevel.


ID: 85159 | Bouwkundig element

Hof ten Hondert

Oude Heerbaan 19 (Wetteren)
Vierkant omgracht domein met woonhuis ten noorden, twee vleugels teruggaand op de vroegere stallen en koetsgebouw respectievelijk ten oosten en ten westen parallel tegenover elkaar op het recent nieuw aangelegde voorerf. Woonhuis, voorheen op cartouche van de voorgevel gedateerd 1719, met kenmerken eigen aan de overgangsperiode van de traditionele bak- en zandsteenbouw naar de Lodewijk XIV-stijl.


ID: 85043 | Bouwkundig element

Villa

Oude Laarnsesteenweg 14 (Wetteren)
Dieper gelegen art-decogetinte villa toegankelijk via centraal op de villa ingeplant kiezelpad; in 1929 gebouwd in opdracht van de fabrikant Achiel Eduard De Troy - Ledent uit Wetteren. Woning van drie traveeën en twee bouwlagen onder pannen tentdak, opgetrokken in bruine baksteen op een hoge plint met keldervensters.


ID: 85186 | Bouwkundig element

Onze-Lieve-Vrouwkapel

Oudenhoek (Wetteren)
Neogotisch getinte bakstenen kapel uit 1946 onder overstekend pannen zadeldak. Voorpuntgevel met hoge spitsboogdeur onder bakstenen waterlijstje met bekronend kruis in baksteenmetselwerk. Zijgevels met hoeklisenen en aflijnende overhoekse muizentandfries.


ID: 85184 | Bouwkundig element

Hoeve Hof te Voorde

Oudenhoek 36 (Wetteren)
Laat 18de-eeuwse grote semigesloten hoeve, niet opgetekend op de Ferrariskaart van 1771-1778; op de gebouwen gedateerd 1778 en 1781. Huidige aan de straat palende hoeve samengesteld uit vier afzonderlijke hoevegebouwen in het vierkant opgesteld rondom een ruime gekasseide binnenplaats met ten noordwesten achterin gelegen vrijstaande boerenwoning.