Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

172 resultaten


ID: 84701 | Bouwkundig element

Hoeve

Hogeweg 32 (Berlare)
Voormalig hoevetje ingeplant op de rooilijn, links en rechts geflankeerd door fraaie ijzeren hekken aan vierkante bakstenen pijlers. Laag bakstenen gebouw van vier traveeën onder zadeldak, gebouwd in 1899.


ID: 84702 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Hogeweg 42 (Berlare)
Vrijstaand burgerhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder leien zadeldak, gebouwd in 1929. Bakstenen dubbelhuis, horizontaal gemarkeerd door witgeschilderde speklagen en een hardstenen plintlijst.


ID: 84703 | Bouwkundig element

Hoeve Hof Moens

Hogeweg 46 (Berlare)
Semigesloten hoeve met in U-vorm opgestelde bedrijfsgebouwen vooraan en daarachter ingeplante boerenwoning. Deze aanleg gaat deels terug op een minstens sinds de eerste helft van de 19de eeuw bestaande hoeve met losse bestanddelen. Volgens kadastergegevens gereconstrueerd in 1865; volgens lokale overlevering na huisbrand omstreeks 1870 grotendeels vernieuwd. Aan de straat palende voormalige dwarsschuur met geïncorporeerde gevelhoge toegangspoort. Twee lagere stalvleugels parallel aan weerszij van het erf.


ID: 84697 | Bouwkundig element

Directeur- en burgemeesterswoning

Hogeweg 9 (Berlare)
Deze woning werd omstreeks 1900 gebouwd als directeurswoning voor de touwfabrikant en latere burgemeester Gustaaf Van den Berghe. Een bijhorende hovenierswoning, kwam in dezelfde periode tot stand. De woning in eclectische stijl is illustratief voor de meest aanzienlijke burgerwoningbouw uit eind 19de – begin 20ste eeuw binnen landelijke woonkernen. De lusttuin bevat diverse tuinfolies in cementrustiek met karakteristieke imitatieboomstammen zoals een volière, een boogbrugje met leuningen over de tuinvijver en drie plantenstandaards.


ID: 84704 | Bouwkundig element

Villa Mon Désir

Hoogstraat 9 (Berlare)
Eclectische villa in een ruime beboomde tuin, gebouwd in 1921 en op grond van stilistische gelijkenissen mogelijk toe te schrijven aan architect Theophiel Présiaux. Achterin gelegen kleurrijke bak- en hardstenen woning op L-vormige plattegrond met vier traveeën van twee bouwlagen op souterrain. Links, vrijstaand bakstenen bijgebouw onder overstekend zadeldak met onder meer twee getoogde garagepoorten.


ID: 78631 | Bouwkundig element

Boerenwoning

Jachtstraat 7 (Berlare)
Boerenwoning op achterin gelegen op erf vooraan afgesloten door haag. Tweedelig groen geschilderd laag ijzeren toegangshek met zonnemotief. Witgeschilderd, verankerd bakstenen breedhuis van vier traveeën en één bouwlaag onder pannen zadeldak, gebouwd in 1870, rechts uitgebreid in 1902.


ID: 84706 | Bouwkundig element

Heilige Annakapel

Kamershoek (Berlare)
Wegkapel, volgens kadastergegevens genoteerd in 1890, meer dan 30 jaar voordien opgericht door de gemeente Berlare; vervangt mogelijk een oudere wegkapel, op dezelfde plaats aangegeven op de Ferrariskaart van 1771-1778. Eenvoudige kapel op rechthoekige plattegrond, opgetrokken uit baksteen op een blauwgeschilderde gecementeerde plint en afgedekt door pannen zadeldak.


ID: 84708 | Bouwkundig element

Villa Levenslust

Kamershoek 107 (Berlare)
Eclectische villa met omringende tuin, gebouwd in 1925 in opdracht van handelaar in kanten E. De Vos. Dubbelhuis van twee bouwlagen met asymmetrische opstand, onder snijdende wolfsdaken.


ID: 84707 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Kamershoek 29 (Berlare)
Burgerhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, gebouwd in 1903 en in 1919 vergroot. Dubbelhuis opgetrokken uit rode baksteen op een gecementeerde plint, horizontaal gemarkeerd door gele bakstenen banden.


ID: 84709 | Bouwkundig element

Donkkapel

Kapelleplein (Berlare)
De kapel zou minstens opklimmen tot begin 14de eeuw met mogelijke vergroting of heropbouw in de 15de eeuw. Heden lichtgeel gekaleide kapel op gepikte plint, opgetrokken van kalkzandsteen met verwerking van arduin voor de omlijstingen van de muuropeningen en de afwerking van de geveltop. Het uitzicht van de huidige voorgevel dateert van 1774.