Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

568 resultaten


ID: 87915 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Kapellestraat 4 (Oostkamp)
Eclectisch burgerhuis en voormalige drukkerij-uitgeverij, gebouwd in 1898. Breedhuis van drie traveeën en twee bouwlagen, gebouwd van oranje baksteen in combinatie met arduin voor de verhoogde begane grond en afgedekt door zwarte pannen.


ID: 87916 | Bouwkundig element

Burgerhuis, gedateerd 1898

Kapellestraat 6 (Oostkamp)
Eclectisch burgerhuis van 1898, vermoedelijk samen gebouwd met het naastgelegen pand nummer 4. Oranje baksteenbouw in combinatie met arduin voor de plint, de horizontale belijning en de deuromlijsting. Breedhuis van drie traveeën en twee bouwlagen, waarbij de licht vooruitspringende rechtertravee is geaccentueerd door een tuitgevel met overhoeks topstuk.


ID: 87921 | Bouwkundig element

Boswachterswoning

Kapellestraat 87 (Oostkamp)
Boswachterswoning van het kasteel Gruuthusye. De woning ligt aan de rand van het kasteeldomein aan de kruising van twee kasteeldreven, zijnde de Dale- en de Nieuwenhovedreef. Het huis wordt samen met het bijgebouw in 1893 gebouwd in opdracht van Charles-Marie graaf d'Ursel. Het fungeerde als woonst voor de tweede boswachter van het kasteeldomein.


ID: 88103 | Bouwkundig element

Kasteelhoeve

Kasteeldreef 11 (Oostkamp)
Vrij imposante hoeve met hoger opgetrokken hoektravee, gebouwd in het tweede kwart van de 19de eeuw en deels herbouwd in de jaren 1940, bestaande uit een woonhuis en een loodrecht op de straat georiënteerde stal en een kleine schuur ter afsluiting van het perceel.


ID: 88353 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Parochiekerk Sint-Blasius met kerkhof

Kerkstraat 1 (Oostkamp)
Georiënteerde kruiskerk in classicistische stijl met bouwfases in de tweede helft van de 18de eeuw en in de 19de eeuw; westpartij van 1878 naar de ontwerpplannen van provinciaal architect René Buyck. Mogelijk nog aanwezigheid van een oudere kern. Bewaarde ommegang ter ere van de Heilige Blasius: twee staties met telkens een knotbeuk. Bakstenen kerkhofmuur aan de oostzijde voorzien van lisenen en ezelsrug. Huidig kerkhof ten noordwesten met waardevolle verticale en liggende grafmonumenten en gietijzeren kruisen. Kerkhofaanleg uit 1938 met 15 thuja's.


ID: 88187 | Bouwkundig element

Kapel van Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes

Kerkwegel (Oostkamp)
Kleine pijlerkapel van rode baksteen onder een pannen zadeldakje, bekroond door een ijzeren kruis, naar verluidt oorspronkelijk hier geplaatst in 1914 maar herbouwd in de loop van de jaren 1980.


ID: 87929 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Kevergem

Kevergemdreef 11 (Oostkamp)
Het domein is gelegen binnen een tweeledige grachtstructuur. Het kasteel zelf, dat in kern zeker opklimt tot de 17de of mogelijks 16de eeuw, doch in de 19de en de 20ste eeuw vrij grondig is verbouwd, is gelegen in de noordwesthoek van het kasteeldomein. Net buiten de omwalling, staat het 19de-eeuwse koetshuis. Een brug over de gracht leidt naar het voorplein met centraal enkele imposante beuken. Ten zuiden van het kasteel is de voormalige parkstructuur nog deels afleesbaar. Beide parkdelen zijn onderling verbonden door een metalen brugje over de gracht. In het zuiden van het domein staat een begin 20ste-eeuws paviljoentje.


ID: 88354 | Bouwkundig element

Boerenarbeiderswoning

Kloosterstraat 10 (Oostkamp)
Voormalige boerenarbeiderswoning volgens het kadaster daterend van 1901, gebouwd op grond die voorheen eigendom is van het Bureel van Weldadigheid van Waardamme. Lage dorpswoning met woongedeelte van het dubbelhuistype en in het zuiden geïncorporeerde stalling of bergruimte.


ID: 88188 | Bouwkundig element

Villa

Koebroekdreef 11 (Oostkamp)
Vrijstaande villa gelegen in een tuin en gebouwd in 1939 in opdracht van Emerie Baert-Neyrinck door architect J. CALLANT. Oranjebruine baksteenbouw op sokkel van felle oranje baksteen, het geheel afgedekt door verspringende schilddaken met zwarte, Vlaamse pannen.


ID: 88189 | Bouwkundig element

Dorpswoning

Koebroekdreef 12 (Oostkamp)
Lage dorpswoning, gebouwd in 1843. In de jaren 1930 aangebrachte sierpleister met geïncrusteerde, licht art-decogetinte versieringen onder meer boven de openingen.