Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

568 resultaten


ID: 87949 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Kortrijksestraat 298 (Oostkamp)
Eind 18de-eeuwse of begin 19de-eeuwse hoeve, toegankelijk via een erfoprit in de Nieuwburgstraat. Verankerde, ossenbloedrood beschilderde baksteenbouw op een zwart gepekte plint; behorend tot de eigendommen van het naburige kasteel Nieuwburg. Boerenwoning op een L-vormige plattegrond; gevels met beluikte vensters met rood-witgeschilderd houtwerk. Langgerekt stalgebouw met laadluik in de zijgevel.


ID: 87950 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Les Croisilles

Kortrijksestraat 308 (Oostkamp)
Begin 20ste-eeuws kasteeltje, quasi centraal in een aangelegd park. Kasteeltje in eclectische stijl geïnspireerd door de cottagearchitectuur. Conciërgewoning eveneens beïnvloed door de cottagearchitectuur. Oorspronkelijke parkaanleg met kenmerken van vroeg 20ste-eeuwse gemengde vormgeving. Verder nog serre en ijskelder. Vóór het hek, verscholen in het groen, staan twee halfhoge, arduinen, neogotische pilasters.


ID: 87951 | Bouwkundig element

Opzichterswoning van kasteel De Breidels

Kortrijksestraat 312 (Oostkamp)
Naar verluidt voormalige woning voor de opzichter van het kasteel De Breidels. De woning situeert zich op het einde van een in noordelijke richting lopende dreef. De bouw van het woonhuis met een achterliggend hondenhuis in opdracht van Irénée Peers de Nieulant wordt in het kadaster vermeld in 1873. Woonhuis met symmetrische opbouw op een H-vormige plattegrond.


ID: 87952 | Bouwkundig element

Boswachterswoning van kasteel De Breidels

Kortrijksestraat 314 (Oostkamp)
Karakteristieke woning, naar verluidt gebouwd als boswachterswoning van het kasteel De Breidels. De woning is gelegen in de bosrijke omgeving van het kasteel. Het kadaster registreert de bouw van de woning in opdracht van Irénée Peers de Nieulant in 1871. Woonhuis geïnspireerd door de cottagearchitectuur met een achterliggend bijgebouw.


ID: 87953 | Bouwkundig element

Conciërgewoning

Kortrijksestraat 320 (Oostkamp)
Neogotische woning, gebouwd rond 1851 samen met het eerste, neogotische kasteel De Breidels voor de conciërge van het kasteel. Heden witgeschilderde baksteenbouw onder een zadeldak met grijze, mechanische pannen en gekenmerkt door veelhoekige arkeltorentjes, puntgeveltjes, kantelen en uitkragende boogfriezen.


ID: 88355 | Bouwkundig element

Hoeve

Kortrijksestraat 350 (Oostkamp)
Hoeve volgens het kadaster daterend van 1854. In 1871 wordt ten noorden van de hoeve het kasteel De Woesten gebouwd; de hoeve maakt vanaf dan deel uit van het kasteeldomein. Ten laatste in 1882 wordt de hoeve uitgebreid met een bakhuis ten westen en een landgebouw ten noorden van het woonhuis. Eénlaags woonhuis van het langgeveltype van negen traveeën. Achterliggend landgebouw van 1937 evenwijdig met het woonhuis.


ID: 88356 | Bouwkundig element

Interbellumvilla met werkplaats

Kortrijksestraat 364 (Oostkamp)
Vrijstaande interbellumvilla met aanpalende werkplaats volgens het kadaster daterend van 1947 en gebouwd in opdracht van wagenmaker Alfons Bogaert naar ontwerp van de Brugse architect Jos. Vander Schaeghe. Woning met ten zuiden aanleunende werkplaats, in beperkte mate voorzien van enkele, licht modernistische invloeden.


ID: 87934 | Bouwkundig element

Winkel-woonhuis

Kortrijksestraat 38 (Oostkamp)
Art-decogetint handelshuis uit de jaren 1930. Breed pand onder een gemansardeerd zadeldak. Parement van oranje baksteen op een arduinen plint.


ID: 88357 | Bouwkundig element

Handelspand

Kortrijksestraat 384 (Oostkamp)
Handelshuis gebouwd in 1871-1880 van twee bouwlagen en vier traveeën, waarbij de rechtertravee wordt geprononceerd door een bekronende trapgevel met overhoeks geplaatste bakstenen topstukversiering. Voorgevel bovenaan voorzien van decoratief metselwerk: kleine, licht overkragende kantelen op kleine, bakstenen consoles.


ID: 88358 | Bouwkundig element

Eenheid van drie dorpswoningen

Kortrijksestraat 400-404 (Oostkamp)
Eenheid van drie eenvoudige interbellumpanden, gebouwd in 1937-1938. Verankerde baksteenbouw van twee bouwlagen op een met arduin bezette plint, afgedekt door een zadeldak met mechanische pannen en een dakvenster met tuitgeveltje.