Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

568 resultaten


ID: 88359 | Bouwkundig element

Twee dorpswoningen

Kortrijksestraat 401 (Oostkamp)
Twee dubbelwoonsten van anderhalve bouwlaag, teruggaand tot de 18de-eeuwse herberg d'heirbeirgke de blauwe croone, zoals aangeduid op historische kaarten, die begin 20ste eeuw werd gesplitst tot twee woningen. Baksteenbouw met geschilderde en bepleisterde voor- en achtergevels.


ID: 88360 | Bouwkundig element

Herberg Oud Gemeentehuis

Kortrijksestraat 405 (Oostkamp)
Herberg van het einde van de 18de of het begin van de 19de eeuw. Het kadaster vermeldt ten laatste in 1895 een vergroting van het woonhuis. Deels onderkelderd breedhuis van acht traveeën en twee bouwlagen onder een pannen zadeldak met een aflopend dakvlak aan de achterzijde.


ID: 88361 | Bouwkundig element

Stoomkorenmaalderij en olieslagerij Rommel

Kortrijksestraat 407 (Oostkamp)
Stoomkorenmaalderij en olieslagerij Rommel, teruggaand tot een site met een 18de-eeuwse molen en rossekot, omgevormd op het einde van de 19de eeuw tot een stoomkorenmaalderij met achtergelegen windkorenmolen en vergroot in het begin van de 20ste eeuw met een oliefabriek. Industrieel complex, opklimmend tot circa 1900 en heden bestaande uit drie volumes: gebouwen van de voormalige stoommaalderij en olieslagerij aan de straatkant en een achterliggend magazijn.


ID: 88362 | Bouwkundig element

Villa

Kortrijksestraat 409 (Oostkamp)
Imposante, vrijstaande villa schuin georiënteerd ten opzichte van de rijweg en vermoedelijk daterend van de jaren 1920-1930, opgetrokken in een combinatie van licht bruine en oranje baksteen, verlevendigd met natuursteen, bekroond door een pannen schilddak met twee kleine pirons en twee schoorstenen. Aan straatkant afgeschermd door een bakstenen muurtje, centraal doorbroken door een ijzeren hekken en op de hoeken afgewerkt met een gelede, bakstenen pilaster.


ID: 88363 | Bouwkundig element

Handelspand met achterliggend grootschalig magazijn

Kortrijksestraat 410-412 (Oostkamp)
Voorheen meubelfabriek van Adolf Bauwens, genaamd de Oude Fabriek, voor de fabricatie van kleine meubelen. De bouw van de woningen aan de Kortrijksestraat, een bijgebouw langs De Knok en de achter de huidige nummers 398-412 gelegen fabriekshal dateert volgens het kadaster van 1948-1949.


ID: 88364 | Bouwkundig element

Onderwijzerswoning

Kortrijksestraat 427 (Oostkamp)
Voormalig woonhuis van de hoofdonderwijzer van de gemeenteschool van Waardamme, gebouwd in 1863-1864 samen met een achterliggende gemeenteschool. Woonhuis van twee bouwlagen en drie traveeën, met tegen de zijgevels telkens een lager aanpalend volume. Baksteenbouw onder zadeldaken bedekt met pannen.


ID: 88196 | Bouwkundig element

Boerenarbeiderswoning

Kortrijksestraat 436 (Oostkamp)
Boerenarbeiderswoning gebouwd in 1902 ter vervanging van een kleinere constructie; mogelijk dus met bewaarde oudere kern. Eénlaagse, verankerde baksteenbouw van drie traveeën met centrale ingang, afgedekt door een zadeldak. Achteraan de omhaagde tuin is een oudere stal bewaard.


ID: 87935 | Bouwkundig element

Villa Medici

Kortrijksestraat 46 (Oostkamp)
Eclectische woning getypeerd door een historiserende vormentaal en materiaalgebruik en de cottage-invloed in de bedaking. Oranje baksteenbouw met sierankers gecombineerd met arduin, Volgens het kadaster daterend van 1909.


ID: 87936 | Bouwkundig element

Vrije Basisschool en Middenschool Sint-Pieter

Kortrijksestraat 47 (Oostkamp)
Scholencomplex herbouwd in de jaren 1950 naar de bestaande, 19de-eeuwse volumes. Heden is alleen de hogere klassenvleugel van de vrije basisschool bewaard.


ID: 88197 | Bouwkundig element

Boerenarbeiderswoning

Kortrijksestraat 491 (Oostkamp)
Boerenarbeiderswoning van 1907 met ten zuidwesten een aanpalend schuur/stalvolume. Beide constructies van verankerde baksteen en afgedekt door zadeldaken met mechanische pannen.