Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

568 resultaten


ID: 88209 | Bouwkundig element

Boerenarbeiderswoning

Kortrijksestraat 534 (Oostkamp)
Boerenarbeiderswoning met centraal woongedeelte tussen twee stal- en/of bergruimtes. Het is opgetrokken circa 1840 in opdracht van ridder Eugène van Outryve d'Ydewalle, toenmalig bewoner van het kasteel Raepenburg. Eénlaagse, bakstenen woning onder een licht overkragend zadeldak met mechanische pannen.


ID: 87938 | Bouwkundig element

Gebouwen van Rijkswacht

Kortrijksestraat 71, 75 (Oostkamp)
Historiserend complex bestaande uit de hoofdvleugel en de voormalige woning van de brigadecommandant. De bouwwerken van de kazerne starten in 1902.. Verankerde baksteenbouw van twee bouwlagen en tien traveeën, per twee gekoppeld en links ervan vrijstaand woonhuis gebouwd in 1928.


ID: 87939 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Kortrijksestraat 83 (Oostkamp)
Woonhuis van twee bouwlagen en twee traveeën onder een schilddak met deels zwarte en oranje, Vlaamse pannen.


ID: 87955 | Bouwkundig element

Hoeve behorend tot het kasteel Nieuwburg

Kuipenstraat 17 (Oostkamp)
Hoeve daterend van de tweede helft van de 19de eeuw en sinds het derde kwart van de 19de eeuw behorend tot de eigendommen van het kasteel Nieuwburg. Dwars op de rijweg gesitueerd boerenhuis van 1853 en er tegenover gelegen schuur van 1880, rondom een deels verhard erf. Aan de straatzijde afgesloten door betonnen palen en een ijzeren hek.


ID: 87956 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Kuipenstraat 27 (Oostkamp)
Eind 19de-eeuwse hoeve met losse bestanddelen, gebouwd in 1897 door baron Peers de Nieuwburgh-Vanderbruggen, toenmalig kasteelheer van het kasteel Nieuwburg. Volledig omhaagde hoeve met toegang via een vernieuwd houten hek tussen twee bakstenen pijlers. Verankerde baksteenbouw onder licht overkragende zadeldaken met Vlaamse pannen.


ID: 87957 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Kuipenstraat 29 (Oostkamp)
Eind 19de-eeuwse hoeve met losse bestanddelen, gebouwd in 1897 door baron Peers de Nieuwburgh-Vanderbruggen, toenmalig kasteelheer van het kasteel Nieuwburg. Vrij gerenoveerde, omhaagde hoeve met boomgaardje. Verankerde witgeschilderde baksteenbouw onder vernieuwde, licht overkragende zadeldaken bedekt met Vlaamse pannen.


ID: 87958 | Bouwkundig element

Langgestrekte hoeve

Kuipenstraat 31 (Oostkamp)
Langgevelhoeve voorheen behorend tot de eigendommen van het kasteel Nieuwburg confer rode beschildering van de gevels. Bouw in 1851 van het boerenhuis met aan weerszijden een geïncorporeerd stalgedeelte. In 1865 registreert het kadaster de bouw van een bakhuis in de boomgaard.


ID: 87954 | Bouwkundig element

Boerenarbeiderswoning

Kuipenstraat 5 (Oostkamp)
Boerenarbeiderswoning van twee traveeën en anderhalve bouwlaag onder een zadeldak met Vlaamse pannen, vermoedelijk opgetrokken circa 1880-1900. Erftoegang met ijzeren hek tussen twee witgeschilderd betonnen paaltjes.


ID: 88210 | Bouwkundig element

Boerenarbeiderswoning

Kwagatstraat 6 (Oostkamp)
Dwars op de rijweg georiënteerde, kleine boerenarbeiderswoning uit de eerste helft van de 19de eeuw, geflankeerd door twee bijbouwen.


ID: 88211 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Domein Rood Kasteel

Lakebossendreef 4 (Oostkamp)
Kasteeldomein bestaande uit een kasteel met koetshuis, gelegen in een aangelegd park met twee vijvers. In oorsprong neogotisch kasteel, ontworpen door Jean Béthune in 1876, dat in het begin van de jaren 1950 grotendeels is afgebroken en in 1984 op eigentijdse wijze is verbouwd met respect voor de nog originele neogotische (interieur)elementen. Oorspronkelijke parkaanleg in landschappelijke stijl met vijver, ovale en cirkelvormige graslanden, kronkelend padennetwerk met vaak begeleidende haagjes van rododendron, parkbosjes aan de randen en verspreid langs de graslanden en de paden/wegen. Grotere grillige waterpartij ten westen van het kasteel met enkele tuinbruggen en ijskelder. Tussen het kasteel en de remise ligt nog boomgaard van notelaren. Enkele parkbomen vermoedelijk daterend uit beginperiode: ceder aan de ijskelder, linde, moerascipres nabij de toegang.