Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

568 resultaten


ID: 88219 | Bouwkundig element

Kasteelhoeve bij het kasteel Raepenburg

Munkenstraat 4 (Oostkamp)
Voormalige kasteelhoeve bij het kasteel Raepenburg. Het kasteel wordt samen met de langgestrekte hoeve gebouwd circa 1800. In 1840 worden de bijgebouwen van de kasteelhoeve verbouwd tot het koetshuis en wordt een bestaand bijgebouwtje vergroot tot het stalvolume langs de moestuin.


ID: 88208 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Raepenburg

Munkenstraat 4-6 (Oostkamp)
Kasteelsite ontstaan circa 1800, bestaande uit een toegangsdreef, een neoclassicistisch kasteeltje, gelegen in een ruim aangelegd park met in het noorden het koetsgebouw en een ommuurde moestuin. Toegangspoort met eenvoudig smeedijzeren hek, muurpilasters. Eenvoudige laat 19de-eeuwse bakstenen ijskelder. In de tweede helft van de jaren 1920 wordt het kasteel vrij ingrijpend verbouwd naar een ontwerp van architect Maurice Hocepied. Neoclassicistisch kasteeltje van vijf traveeën en een souterrain en twee bouwlagen, afgedekt door leien zadeldaken op een vrij compacte, quasi driehoekige plattegrond.


ID: 88220 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Neerstraat 12 (Oostkamp)
19de-eeuwse hoeve met losse bestanddelen, aan de straatkant bestaande uit een begin 20ste-eeuws woonhuis en achteraan een verhard erf waarrond verschillende bijgebouwen liggen. Erf afgesloten aan de straat met omheining van lage betonplaten en betonpaaltjes.


ID: 87993 | Bouwkundig element

Kapel van de Kaleshoek

Nieuwburgstraat (Oostkamp)
Kapel, toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes en tot op heden behorend tot de eigendommen van het kasteel Nieuwburg. Volgens het kadaster daterend van circa 1880. Neogotische, bakstenen kapel met gebruik van natuursteen voor de rollaag van het tuitgeveltje en de afzaten.


ID: 87985 | Bouwkundig element

Hoeve

Nieuwburgstraat 1 (Oostkamp)
Dieper gelegen hoeve, teruggaand tot de 18de eeuw. De stallen dateren van het vierde kwart van de 19de eeuw.


ID: 87991 | Bouwkundig element

Pachthoeve van kasteel Nieuwburg

Nieuwburgstraat 11 (Oostkamp)
In oorsprong mogelijk 17de-eeuwse pachthoeve die tot op heden behoort tot de eigendommen van het kasteel Nieuwburg. Erftoegang via een bakstenen brugje over de sloot en een ijzeren hek. Boerenhuis oorspronkelijk van het langgeveltype. Verankerde, geschilderde baksteenbouw onder een zadeldak met Vlaamse pannen. Achtergelegen kleinschalig schuurvolume onder een sterk overkragend zadeldak met pannen. Aan de overzijde van de weg, een geschilderd schuurvolume van twee bouwlagen, volgens het kadaster gebouwd in 1954, en in 1955 achteraan uitgebreid met een varkensstal.


ID: 88029 | Bouwkundig element

Hoeve Musoir

Nieuwburgstraat 13 (Oostkamp)
Kleine, laat 19de-eeuwse hoeve bestaande uit losse bestanddelen rondom een erf, toegankelijk via een kronkelende oprijlaan vertrekkende als zijdreef van de Nieuwburgstraat. In 1874 registreert het kadaster de bouw van het woonhuis en één jaar later ten noorden de uitbreiding met de stal. Heden nog steeds horend tot de eigendommen van kasteel Nieuwburg.


ID: 87995 | Bouwkundig element

Langgestrekte hoeve

Nieuwburgstraat 16 (Oostkamp)
Mogelijk in kern 17de-eeuws hoevetje van het langgeveltype, evenwijdig met de weg gelegen en nog steeds behorend tot de eigendommen van het kasteel Nieuwburg. Langwerpige boerenwoning onder een pannen zadeldak met ten zuiden een geïntegreerde stal en ten noorden een aangebouwde stal.


ID: 87986 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Nieuwburg

Nieuwburgstraat 2, 6 (Oostkamp)
Historische kasteelsite getypeerd door de opperhof-neerhofstructuur, vanaf het einde van de 18de eeuw in handen van de familie Peers de Nieuwburgh. Naar verluidt wordt in 1428 op het domein een buitenverblijf gebouwd. De vierkante toren aan de noordoostkant van het huidige kasteel gaat vermoedelijk terug tot deze eerste bouwperiode. Het hoofdvolume aan de werd gebouwd rond 1850. Het kasteel is omgeven door een walgracht en ontsloten via een toegangsbrug. Cirkelvormige moestuinmuur uit circa 1865. Dichte en ruime omgeving van het kasteel met duidelijke parkaanleg in landschappelijke stijl met vijver met ijskelder en tuinbrug en doorsneden en begrensd door enkele dreven. Toegangsdreef met kettingpalen, toegangspoort met cottagekenmerken aan de Nieuwburgstraat. Tuinpaviljoen van 1883 in het park.


ID: 87996 | Bouwkundig element

Directeurswoning van de melkerij Nieuwburg

Nieuwburgstraat 28 (Oostkamp)
Directeurswoning van de melkerij Nieuwburg, gebouwd in 1896 in opdracht van baron Léon Peers de Nieuwburgh. Tot op heden behorend tot de eigendommen van kasteel Nieuwburg. Hoofdvolume gedomineerd door de toegang onder een roodgeschilderd, houten leien zadeldakje met een decoratieve boord en afgezoomd met een bakstenen fries.