Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

568 resultaten


ID: 87987 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Nieuwburgstraat 3 (Oostkamp)
Hoeve met losse bestanddelen teruggaand tot de 18de eeuw, volgens het kadaster tot 1961 behorend tot de eigendommen van het kasteel Nieuwburg. Boerenhuis en landgebouwen gelegen rondom een verhard erf. Boerenhuis, verankerde baksteenbouw onder een licht overkragend zadeldak met Vlaamse pannen. In oorsprong 18de-eeuws stalgebouw rechts van de erftoegang.


ID: 87997 | Bouwkundig element

Dorpswoning met schuur

Nieuwburgstraat 30 (Oostkamp)
Begin 20ste-eeuws woonhuis met een eind 19de-eeuwse schuur, voorheen deel uitmakend van een eind 19de-eeuwse stoomkorenmaalderij en tot op heden behorend tot de eigendommen van het kasteel Nieuwburg. Roodgeschilderde, verankerde baksteenbouw op een zwart gepekte plint onder een vernieuwd zadeldak met afwisselend rood en blauw gesmoorde pannen. Ten noorden daarvan, eind 19de-eeuwse dwarsschuur. Verankerde baksteenbouw onder een overkragend zadeldak met pannen.


ID: 87998 | Bouwkundig element

Melkerij Nieuwburg

Nieuwburgstraat 32 (Oostkamp)
Vrij zwaar gerestaureerde gebouwencomplex bestaande uit twee haaks geplaatste vleugels uit het einde van de 19de eeuw. Baron Leon Peers de Nieuwburgh start in 1888 met de oprichting van een zuivelfabriek in de Kaleshoek, met als doel het houden van melkvee en het maken van boter. Na de Tweede Wereldoorlog wordt vlakbij de melkerij een kaasmakerij opgestart.


ID: 87999 | Bouwkundig element

Het gazekot horende bij de melkerij Nieuwburg

Nieuwburgstraat 34 (Oostkamp)
Het gazekot horende bij de melkerij Nieuwburg, later naar verluidt omgebouwd tot de directeurswoning van de kaasfabriek. Witgeschilderde baksteenbouw van drie traveeën op een zwart gepekte plint onder een vernieuwd leien zadeldak.


ID: 88000 | Bouwkundig element

Hoeve behorend tot kasteel Nieuwburg

Nieuwburgstraat 36 (Oostkamp)
Gerenoveerde, eind 19de-eeuwse hoeve. Langwerpig woonhuis op een zwart gepekte plint onder een vernieuwd overkragend zadeldak met pannen. Woongedeelte van vijf traveeën met rechts een opkamertravee. Voormalig stal/schuur gedeelte links.


ID: 88001 | Bouwkundig element

Hoeve gelegen bij de melkerij Nieuwburg

Nieuwburgstraat 38 (Oostkamp)
Voormalige hoeve gelegen bij de melkerij Nieuwburg. Woonhuis en landgebouw dwars op elkaar gebouwd. Wit beschilderd woonhuis onder een vernieuwd zadeldak met pannen; achtergevel met centraal dakvenster met tuitgevel en een gootlijst op modillons, zijgevel met rondboogvenster.


ID: 87988 | Bouwkundig element

Hoeve Daelman

Nieuwburgstraat 6 (Oostkamp)
Historische kasteelhoeve gelegen op het neerhof van het kasteel Nieuwburg en tot op heden behorend tot het kasteeldomein. Omwalde en volledig in ossenbloedrood geschilderde hoeve, bestaande uit een boerenwoning met ten westen in het verlengde, aanpalende stallen en een schuur die dwars tegenaan de stallen staat; het geheel bekomt dus een L-vormig grondplan. Ten noordoosten van de boerenwoning staat een vrijstaand wagenhuis.


ID: 87989 | Bouwkundig element

Hoeve

Nieuwburgstraat 7 (Oostkamp)
Hoeve daterend van eind 18de of begin 19de eeuw, tot op heden behorend tot de eigendommen van het kasteel Nieuwburg. Boerenwoning van drie traveeën; verankerde baksteenbouw onder een half gemansardeerd zadeldak bedekt met pannen.


ID: 87990 | Bouwkundig element

Hoevetje

Nieuwburgstraat 9 (Oostkamp)
Hoevetje, tot op heden deel uitmakend van de eigendommen van het kasteel Nieuwburg. Het primitief kadasterplan van circa 1835 geeft de huidige configuratie bestaande uit een woonhuis met stallen weer. In 1956 registreert het kadaster de uitbreiding van het woonhuis en de stallen; het woonhuis wordt uitgebreid waardoor een L-vormig volume ontstaat, achter de bestaande bebouwing worden nog twee landgebouwen voorzien.


ID: 88006 | Bouwkundig element

Hoeve Beau Séjour

Oedelemsestraat 116 (Oostkamp)
Hoeve gebouwd op een site die opklimt tot de 18de eeuw, doch de hoeve zelf is wellicht volledig herbouwd na de Tweede Wereldoorlog. Boerenhuis van verankerde baksteen van vier traveeën en twee bouwlagen onder een pannen zadeldak. Tegenover het boerenhuis: drie tegen elkaar gelegen stalvolumes confer verschillende nokhoogtes en baksteenkleuren.