Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

568 resultaten


ID: 88122 | Bouwkundig element

Hoeve met café

Proosdijstraat 43 (Oostkamp)
Hoeve tot voor kort in gebruik als café Den Hollander. Bestaand woonhuis, circa 1835 eigendom van Charles Veranneman, wordt in 1905 volgens het kadaster volledig gereconstrueerd in opdracht van herbergier Willem Leenaers uit Ruddervoorde.


ID: 88123 | Bouwkundig element

Villa

Proosdijstraat 64 (Oostkamp)
Vrijstaande interbellumvilla gebouwd in 1933. Typische oranje baksteenbouw op plint van imitatiebreuksteen, gemarkeerd door verspringende bedaking, witgeschilderde vlakken en in- en uitspringende volumes. Dwarse, langwerpige achterbouw onder pannen zadeldak.


ID: 88124 | Bouwkundig element

Dorpswoning

Proosdijstraat 65 (Oostkamp)
Typische lage woning, daterend van eind 18de eeuw of begin 19de eeuw cf. afwezigheid van bebouwing op de Kabinetskaart der Oostenrijkse Nederlanden, opgenomen op initiatief van Graaf de Ferraris (1770-1778), en weergave van het woonhuis en een landgebouw aan de straatkant op een kadastraal plan van 1829 uit het Rijksarchief te Brugge.


ID: 88126 | Bouwkundig element

Dorpswoning

Proosdijstraat 98 (Oostkamp)
Woonhuis volgens het kadaster gebouwd in 1910 door aannemer Emmanuel De Cloedt. Bijgebouwen die teruggaan tot eind 18de of begin 19de eeuw. Woonhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen. Verankerde baksteenbouw onder zadeldak met pannen.


ID: 88133 | Bouwkundig element

Dorpswoningen

Rapaertstraat 10-12 (Oostkamp)
Lage woningen uit 1896 van anderhalve verdieping telkens bestaande uit drie traveeën met centrale deur. Verankerde baksteenbouw onder een zadeldak met pannen.


ID: 88131 | Bouwkundig element

Hoekhuis

Rapaertstraat 2 (Oostkamp)
Beeldbepalende woning, volgens het kadaster in 1926 gebouwd in opdracht van handelaar René Fiers. Hoekhuis met kleine, met een lage haag afgezette voortuin. Aan beide zijden vijf ongelijke traveeën en een afgeschuinde hoektravee, en twee bouwlagen onder vrij steil schilddak met Vlaamse pannen.


ID: 88134 | Bouwkundig element

Boerenarbeiderswoning

Rapaertstraat 27 (Oostkamp)
Boerenarbeiderswoning volgens het kadaster opgetrokken in 1910. Woonhuis van anderhalve bouwlaag en drie traveeën. Verankerde baksteenbouw onder een vernieuwd zadeldak met pannen.


ID: 88132 | Bouwkundig element

Villa met achterliggende schuur

Rapaertstraat 5 (Oostkamp)
Woonhuis met achterliggende schuur, volgens het kadaster samen gebouwd in 1932. Woonhuis met lichte kasteelallures door de als toren uitgewerkte inkomtravee. Hoofvolume van één travee breed met rechts een inspringende inkom, uitgebouwd als toren van drie bouwlagen met een ingesnoerde torenspits met smeedijzeren bekroning. Achtergelegen schuur, baksteenbouw onder overkragend zadeldak met pannen, aan oostzijde voorzien van houten beplanking.


ID: 88021 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Omwalde kasteelsite Blauw Kasteel

Ravenbosstraat 10 (Oostkamp)
Kasteel onder de vorm van een hofstede, bestaande uit een woonhuis die ten zuiden paalt aan een dwars aangebouwde woontoren met ten noordoosten ervan een voorgeplaatste, ronde traptoren. Woon- en traptoren dateren uit het tweede kwart van de 16de eeuw. Ten noorden van het woonvolume paalt nog een kleiner bijgebouw, een voormalig bakhuis. Het geheel is gelegen in het midden van een terp in een bij de recente restauratie terug aangelegde ronde gracht; bereikbaar via een nieuw ontworpen strakke brug. Bij de omwalde site werd opnieuw een boomgaard aangeplant.


ID: 88022 | Bouwkundig element

Langgestrekte hoeve

Ravenbosstraat 20 (Oostkamp)
Hoeve van het langgeveltype teruggaande tot het einde van de 18de eeuw, bestaande uit een woonhuis van zes traveeën en een geïncorporeerd stalgedeelte.