Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

568 resultaten


ID: 88073 | Bouwkundig element

Hoeve  Het Groene

Vliegweg 20 (Oostkamp)
Hoeve bestaande uit losse bestanddelen rondom een deels verhard erf, opklimmend tot de 18de eeuw. Boerenhuis, bergschuur/wagenkot, schuur, runder- en varkensstal rondom een erf dat deels voorzien is van kasseien. Aan de straatkant een ijzeren afsluitingshekken tussen rechts een bakstenen pijler met deksteen en links een muur met ezelsrug; in de muur zit een beeldnis.


ID: 88074 | Bouwkundig element

Hoeve

Vliegweg 21 (Oostkamp)
Inwaarts gelegen hoeve volgens het kadaster daterend van 1938; boerenhuis met schuur en bijgebouw op het erf. Boerenhuis van het langgeveltype; baksteenbouw van anderhalve bouwlaag onder een zadeldak met pannen.


ID: 88075 | Bouwkundig element

Hoeve

Vliegweg 24 (Oostkamp)
Hoeve daterend van circa 1800, bestaande uit een loodrecht op de straat geplaatst boerenhuis en een ten zuiden gelegen schuur/stalvolume dat langs de straat staat. Erftoegang via ijzeren hekken tussen twee vrij imposante, witgeschilderde, bakstenen pijlers met een zwart gepekte plint en met piramidale bekroningen.


ID: 88324 | Bouwkundig element

Openbare begraafplaats

Vrijgeweidestraat (Oostkamp)
Openbare begraafplaats toegankelijk via een hekken tussen twee betonnen pijlers. Kleine begraafplaats, omgeven door een halfhoge haag, aangelegd in 1938 na het ontstaan van de nieuwe Ruddervoordse parochie, toegewijd aan de Heilige Godelieve en in de jaren 1940. Centraal middenpad aan het einde gedomineerd door een herdenkingskruis voor de pastoor-stichter van de Sint-Godelieveparochie..


ID: 88325 | Bouwkundig element

School

Vrijgeweidestraat 2, 2A (Oostkamp)
School, bestaande uit twee in een L-vorm gelegen klassenvleugels met in de oksel een ruime, ommuurde speelplaats. In de late jaren 1930 laat de kerkfabriek van de Sint-Godelieveparochie een noodkerk/feestzaal bouwen naar een ontwerp van de architect Jan Callant. In 1955 wordt de aanpalende L-vormige vleugel gebouwd, naar een ontwerp van de architect S. Smis. In 1959 laat de kerkfabriek de noodkerk verbouwen tot feestzaal.


ID: 88326 | Bouwkundig element

Wegkapel gewijd aan Onze-Lieve-Vrouw

Vrijlatenstraat (Oostkamp)
Wegkapel gewijd aan Onze-Lieve-Vrouw vermoedelijk uit de jaren 1950. Oranje baksteenbouw, ter hoogte van de sokkel met grijze voeg, hogerop met wit voegwerk; het geheel afgedekt door een zadeldak met afgeronde leien en smeedijzeren kruis op de nok.


ID: 88327 | Bouwkundig element

Hoeve

Vrijlatenstraat 35 (Oostkamp)
In oorsprong begin 19de-eeuwse hoeve die in de jaren 1920 grondig is verbouwd. Erf, afgesloten door een roodgeschilderde dubbele buishekkenpoort tussen witgeschilderde, betonnen pijlers. Boerenhuis van drie traveeën met geïncorporeerde stal van vier traveeën. Uiterst links hangt tegen het staldeel een houten heiligenkastje. Schuur met hoge metalen schuifpoort en twee kleinere poorten onder metalen leggers onder een groengeschilderd houten laadluik.


ID: 88076 | Bouwkundig element

Hoeve Joyeuse Pensée

Warandestraat 1 (Oostkamp)
Historische site teruggaand tot de 14de eeuw; huidige bebouwing vermoedelijk opklimmend tot de 17de eeuw. De hoeve bestaat uit losse bestanddelen gesitueerd rondom een nu deels met gras begroeid, vrij gesloten erf. Heden witgeschilderde, bakstenen constructies op een gepekte plint en afgedekt door pannen zadeldaken. Het 17de-eeuws poortgebouw is een diephuis aan de voorzijde afgewerkt met een verankerde trapgevel.


ID: 88077 | Bouwkundig element

Dorpswoning

Warandestraat 24 (Oostkamp)
Kleine, vrijstaande interbellumwoning met art deco-inslag. Bruine baksteenbouw van twee traveeën onder een zadeldak met mechanische pannen. Voorgevel, geritmeerd door licht vooruitspringende muurdammen met sierdecoratie, op een simili plint.


ID: 88328 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Watermolensite van Wanzeele en omgeving

Watermolenstraat 2 (Oostkamp)
Site van de voormalige watermolen, bestaande uit de watermolen langs de Grote Beek, een vrijstaande schoorsteen en een dieper in gelegen molenaarswoonst met achterliggende schuren. Het molengebouw is gebouwd in de loop van de 19de eeuw in zeker twee fases. Onder het met platte pannen bedekte zadeldak bevinden zich de stallingen, de voormalige melkerijruimte, de maalderij en de voormalige stook- en stoommachineruimte. Het turbinehuisje dateert van 1925. De molenaarswoning is opgebouwd uit twee parallel gelegen diephuizen. Beek met sterk meanderend verloop en bomenrij. Onverharde voetweg ten oosten van de beekvallei.