Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

158 resultaten


ID: 9017 | Bouwkundig element

Hoeve Hof ter Erpen

Arestraat 162 (Herzele)
Voormalige abdijhoeve afhankelijk van Sint-Pietersabdij Gent; zetel van de vierschaar van de heerlijkheid Erpen. Bakstenen gebouwen van diverse volumes, gegroepeerd rondom een grosso modo vierkante, gekasseide binnenplaats met vaalt. Boerenhuis van het dubbelhuistype, gedateerd 1750.


ID: 9061 | Bouwkundig element

Grote gesloten hoeve

Bekenholstraat 1 (Herzele)
Grote gesloten hoeve gelegen op een helling met fraai uitzicht op een golvend beboomd landschap. Bakstenen gebouwen gegroepeerd rondom een gekasseide binnenplaats. Boerenhuis van het dubbelhuistype met één bouwlaag van zes traveeën, uit het eerste kwart van de 19de eeuw, mogelijks met oudere kern.


ID: 9038 | Bouwkundig element

Gesloten hoeve

Bergestraat 11 (Herzele)
De gesloten hoeve vormt een belangrijk volume in het straatbeeld.


ID: 9039 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Pastorie Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaart en Heilige Catharinaparochie met tuin

Bergestraat 5 (Herzele)
De pastorie dateert uit 1751-55 en is gelegen in een gedeeltelijk ommuurde tuin met hek.


ID: 8966 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Antonius

Borsbekestraat (Herzele)
Kruiskerk, voorheen met omringend, ommuurd kerkhof. Het schip van de laatgotische kruiskerk van 1659 werd ingrijpend gewijzigd in 1774. In 1900, ingrijpende restauratie onder leiding van architect Jules Goethals, waarbij westgevel en het schip werden vernieuwd. De plattegrond ontvouwt: een driebeukig schip, hoofdbeuk van drie traveeën, links, vijfzijdige doopkapel en rechts, rechthoekige sacristie, zijbeuken van twee traveeën; zuidelijke en noordelijke zijkapel; zuidelijke transeptarm, vierkante kruisingstoren met ronde traptoren ten noorden, in de oksel van de noordelijke zijkapel en toren; koor met twee rechte traveeën en driezijdige koorsluiting.


ID: 76578 | Bouwkundig element

Kapel van Onze-Lieve-Vrouw van Bijstand

Borsbekestraat (Herzele)
Rechthoekige kapel onder zadeldak, jaartal 1713 vermeld op de voorgevel. Gecementeerd en witgeschilderd bakstenen gebouw op gecementeerde plint, aflijnende baksteenfries met dropmotief.


ID: 8963 | Bouwkundig element

Kloostergebouw

Borsbekestraat 205 (Herzele)
Sober kloostergebouw van het dubbelhuistype met twee bouwlagen van acht traveeën onder schilddak, uit de tweede helft van de 19de eeuw. Links, naast het klooster, kapel met recent vernieuwd parement in gevelsteen.


ID: 8964 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Borsbekestraat 210 (Herzele)
Kleine hoeve met losstaande hoevegebouwen met boerenhuis van het dubbelhuistype met één bouwlaag van vijf traveeën onder mansardedak, uit het vierde kwart van de 18de eeuw, verhoogd met een halve bouwlaag onder zadeldak in de eerste helft van de 19de eeuw.


ID: 76579 | Bouwkundig element

Molenaarswoning

Borsbekestraat 39 (Herzele)
Molenaarshuis van het dubbelhuistype met één bouwlaag en vier traveeën onder zadeldak, uit de 19de eeuw. Heden gebruikt als stal van een gesloten hoeve met gekasseide binnenplaats en woonhuis uit eerste helft 20ste eeuw aan de straatkant.


ID: 8974 | Bouwkundig element

Hoeve Hof ten Berge

Brielstraat 36 (Herzele)
Hoeve gelegen op een hoogte, in een golvend beboomd landschap, met ten noorden, uitzicht op Hillegemdorp. Bakstenen gebouwen van één bouwlaag onder pannen zadeldaken, uit de 19de eeuw, gegroepeerd rondom een deels gekasseide binnenplaats met tuin.