Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

169 resultaten


ID: 38559 | Bouwkundig element

Omwald domein Coudenhof

Deinzestraat 42 (Nazareth)
Het kasteel werd gesloopt in 1974 en vervangen door een landelijke villa verderop in de behouden tuin. De rechthoekige omwalling met toegangsbrug, talrijke dreven en de dienstgebouwen bleven behouden. Langgestrekt bakstenen gebouw van elf traveeën en één bouwlaag onder geknikt zadeldak tussen zijaandaken met vlechtingen, daterend uit de eerste helft van de 18de eeuw. Korfboogpoorten van de vroegere koetshuizen in de derde, vierde en vijfde travee.


ID: 38560 | Bouwkundig element

Boerenwoning

Deinzestraat 46 (Nazareth)
Achterin gelegen boerenwoning van zes traveeën onder zadeldak, opklimmend tot de 18de eeuw. Rechts ervoor bakstenen dienstgebouwtje en omhaagde voortuin met ijzeren hek tussen betonnen pijlertjes. Armpomp en bakhuisje.


ID: 38561 | Bouwkundig element

Langgestrekte hoeve

Deinzestraat 47 (Nazareth)
Achterin gelegen hoevetje van het langgestrekte type met witgekalkt woonhuis en rechts aangebouwde bakstenen schuur en stallen, in omhaagde boomgaard met rood ijzeren straathek. Woonhuis van vijf traveeën onder zadeldak, in kern minstens opklimmend tot de 18de eeuw.


ID: 38562 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Deinzestraat 48 (Nazareth)
Voorheen omwalde, achterin gelegen hoeve met losse bestanddelen met woonhuis ten noorden en ruime schuur met stallen ten westen van het beplante erf. Boerenwoning van zeven traveeën onder zadeldak, naar verluidt vernieuwd in 1804. Ten zuiden, stallen van zes traveeën onder zadeldak met in oostelijke zijgevel openingen van wagenhuis onder houten balk.


ID: 38563 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Deinzestraat 56, 56A (Nazareth)
Hoeve met losse bestanddelen met boerenwoning van vier traveeën onder zadeldak, met links zijaandak met vlechtingen, minstens opklimmend tot de 18de eeuw. Ten oosten, 19de-eeuwse bakstenen schuur onder pannendak, ten westen, bakhuis van het samengestelde type met 19de-eeuws voorkomen.


ID: 38564 | Bouwkundig element

Hoeve De Roopoorte

Deinzestraat 64 (Nazareth)
Voorheen in rechthoekige omwalling, van het type site met walgracht, opklimmend tot de late middeleeuwen. Archiefbronnen gaan terug tot de 15de eeuw en vermelden de Gentse familie de Gruutere als eigenaar. Heden hoeve met losse bestanddelen met aangepast woonhuis, stallen en een imposante toegangspoort en nu gedempte wallen. Achterin gelegen gebouwen bereikbaar via een verharde weg tussen de velden. Boerenwoning van zes traveeën onder zadeldak, minstens opklimmend tot de 18de eeuw.


ID: 38565 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Deurlestraat 6 (Nazareth)
Hoeve met losse bestanddelen met woonhuis ten noorden en stallen ten oosten op verhard erf met ijzeren hek. Boerenwoning van zes en twee traveeën onder zadeldak, opklimmend tot de 18de eeuw.


ID: 38566 | Bouwkundig element

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw en Sint-Antonius Abt

Dorp 11 (Nazareth)
De neobarokke kerk werd in 1861-1865 opgetrokken naar ontwerp van Edmond de Perre-Montigny. Het kerkhof wordt onder meer gekenmerkt door bomenrijen van gekandelaarde Hollandse lindes en witte paardenkastanjes, een vrijheidsboom en een oorlogsmonument. Langs de ommegang met De Vijftien Mysteries van de Rozenkrans staan dertien kapelletjes. De kerk is ingeplant in een vierkant, voorheen omgracht kerkhof van ongeveer 1 hectare groot, afgesloten deels door een laag muurtje en deels door een beukenhaag.


ID: 38567 | Bouwkundig element

Twee dorpswoningen

Dorp 3-4 (Nazareth)
Gelegen op de noordzijde van het dorpsplein, groot dorpshuis gesplitst in twee woningen met gecementeerde gevel van in totaal zes traveeën en twee bouwlagen onder doorlopend zadeldak, vermoedelijk oudere kern, aangepast in de loop van de 19de eeuw.


ID: 38568 | Bouwkundig element

Dorpswoning

Dorp 9 (Nazareth)
Op de oostzijde van het plein, dorpshuis van vijf traveeën en twee bouwlaag onder zadeldak, vermoedelijk opklimmend tot de 18de eeuw (zie volume en rechter zijaandak), gevelaanpassing uit de 19de eeuw.