Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

169 resultaten


ID: 38583 | Bouwkundig element

Boerenwoning

Huisepontweg 91A (Nazareth)
Boerenhuis met gewitte gevels op gepikte plint, zes traveeën onder zadeldak, daterend uit de eerste helft van de 19de eeuw.


ID: 38585 | Bouwkundig element

Hoeve Ter Steen

Kasteelstraat 14 (Nazareth)
Voorheen rechthoekige omwalde hoeve afhankelijk van het nabijgelegen kasteel van Nazareth. Achterin gelegen erf toegankelijk via een aardeweg in het noorden. Boerenwoning van zeven traveeën onder zadeldak tussen zijaandaken met vlechtingen, minstens opklimmend tot 17de eeuw, met voornamelijk 19de-eeuwse aanpassingen.


ID: 38586 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteel van Nazareth met park

Kasteelstraat 16-18 (Nazareth)
Oudheerlijk kasteel met park, volgens De Potter en Broeckaert werd het heropgebouwd in 1666. In 1771-1772 vergroot en vernieuwd naar ontwerp van J.B. Simoens. Behouden 18de-eeuwse aanleg met omwalde site met centraal gelegen kasteel met symmetrisch ingeplante dienstgebouwen en koetshuizen ervoor en verschillende rechte en straalsgewijze ingeplante dreven. Imposante toegang met centraal ijzeren hek tussen vierkante bepleisterde pilasters. Huidig Lodewijk XVI-kasteel op rechthoekige plattegrond met uitspringend middenrisaliet in voor- en achtergevel, twee bouwlagen en negen traveeën onder schilddak, op het voorgevelfronton gedateerd 1771.


ID: 38681 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Amandus

Kerkplein 11 (Nazareth)
Neogotische kerk naar ontwerp van architect J. Goethals ter vervanging van de oude en te klein geworden kerk iets meer zuidwaarts gelegen nabij de oude Schelde en waarvan nu enkel de toren rest. Sinds 1900 werden pogingen ondernomen door pastoor De Coninck voor de bouw van een nieuwe kerk op grond geschonken door graaf de Lichtervelde. Eerstesteenlegging in 1912. Nog voor de voltooiing zwaar beschadigd tijdens de Eerste Wereldoorlog. Heropbouw in 1923-27 en inwijding in 1933.


ID: 38587 | Bouwkundig element

Hoeve Klein Biezenhof

Kijkuitstraat 5 (Nazareth)
Oorspronkelijk rechthoekige omgrachte hoeve met losstaande bestanddelen, eveneens in de omgeving van de Biezenbeek gelegen zoals het Groot Biezenhof, waarvan het mogelijk afhing. Woonhuis ten oosten en schuur met stallen ten westen van het deels met gras begroeide en beboomde erf. Omgrachting gedempt. Boerenwoning van zeven traveeën onder zadeldak, daterend van 1791.


ID: 38588 | Bouwkundig element

Hoevegebouwen

Klapstraat 7 (Nazareth)
Typische 19de-eeuwse hoeve met losse bestanddelen gegroepeerd in U-vorm rondom een met gras begroeid erf met verharde toegangsweg vanaf het ijzeren inrijhek tegenover het vernieuwd woonhuis. Bakstenen schuur en stallen links en rechts van het erf, onder zadeldaken.


ID: 38657 | Bouwkundig element

Boerenwoning

Kortebosstraat 8 (Nazareth)
Boerenwoning van zes traveeën onder zadeldak, in kern daterend uit de 18de eeuw. Rechts aangebouwd stalletje onder lessenaarsdak.


ID: 38589 | Bouwkundig element

Hoeve

Kortrijkseheerweg 11 (Nazareth)
Aan de rand van het bos gelegen hoevetje, toegankelijk via een aardeweg tussen weilanden. Ten noorden, woonhuis van vijf traveeën onder mank zadeldak tussen zijaandaken met vlechtingen, opklimmend tot de 18de eeuw. Ten oosten, deels oude witgekalkte en deels bakstenen schuur en stallen onder verspringende zadeldaken.


ID: 38590 | Bouwkundig element

Boerenarbeiderswoningen

Kortrijkseheerweg 31 (Nazareth)
Lage, in de bocht van de straat ingeplante boerenarbeiderswoningen met omhaagd voortuintje, gewitte gevels op gecementeerde plint en onder doorlopend overstekend zadeldak, vermoedelijk opklimmend tot begin 19de eeuw.


ID: 38591 | Bouwkundig element

Molenaarswoning

Kortrijkseheerweg 32 (Nazareth)
Molenaarswoning bij de vroegere houten korenwindmolen Oudemolen, eigendom van de heren van Nazareth, volgens archiefstukken reeds verpacht in de 15de eeuw en verdwenen na de Eerste Wereldoorlog. Bakstenen dubbelhuisje van drie traveeën en één bouwlaag op gecementeerde plint en afgedekt met zadeldak, daterend uit het vierde kwart van de 19de eeuw. Voortuintje afgesloten door ijzeren hek aan dito pijlers, erf en dienstgebouwen, afgesloten met groter hek aan bakstenen pijlers en bakstenen afsluiting.