Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

323 resultaten


ID: 33849 | Bouwkundig element

Boerenarbeiderswoning

Kramershoek 12 (Evergem)
Voormalig boerenarbeidershuisje van vier traveeën met links aanleunend stalletje onder doorlopend zadeldak (pannen), gelegen in een omhaagde boomgaard.


ID: 33848 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein ten Bosch

Kramershoek 2-6 (Evergem)
Kasteel met U-vormige aanleg volledig heropgebouwd circa 1892. Bepleisterd kasteel van twee bouwlagen onder mansardedaken. Volledig omgracht park en parkbos met kruisvormig drevenpatroon en zichtas richting zuidwesten. Beukendreef met ijzeren toegangspoort en hardstenen hekpijlers met siervaasbekroning. In het park: vierkante duiventoren met 1623 in de zuidgevel, paardenstallen en hovenierswoning en verder langgestrekte kasteelhoeve in neotraditionele stijl, vermoedelijk heropgebouwd eind 19de eeuw; wagenhuis en stallen uit dezelfde periode. Buiten de walgrachten, bevinden zich een met bomen beplante ijskelder, een serre van circa 1900 en een ommuurde moestuin.


ID: 33846 | Bouwkundig element

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw ten Troost

Kramershoek 3 (Evergem)
In de volksmond eertijds ook zogenaamd Boskapel; gebouwd door L. Maertens-Pelckmans, bewoner van het nabijgelegen Goed ten Broeke, in 1855-56 naar ontwerp van architect J. Dauchot. Bakstenen zaalkerk van zes traveeën met vierkante zuidtoren en vlak afgesloten koor ten noorden en sacristieën. Eenvoudige kerk met neoclassicistische pilastergevel bekroond met een attiek en driehoekig fronton. De kerk wordt geflankeerd door kapelletjes van Sint-Antonius Eremijt van 1894 en van Sint-Apollonia van 1893.


ID: 33850 | Bouwkundig element

Katholieke Bewaarschool

Kramershoek 37-41 (Evergem)
Vrije gemengde lagere- en kleuterschool Sint-Jozef. Nummer 39, voormalig schooltje gesticht in 1873; ernaast gelegen kleuter- en lagere schooltje (nummer 37 en nummer 41).


ID: 84303 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Kramershoek 8 (Evergem)
Hoeve met losse bestanddelen in typische baksteenstijl uit de tweede helft van de 19de eeuw, opgesteld in begraasd en beboomd erf afgesloten met hek aan bakstenen pijlers. Achterin gelegen boerenwoning van vier traveeën onder zadeldak, dwarsschuur en stallen onder doorlopend zadeldak en kleine stalvleugel.


ID: 33852 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Kromvelde 25 (Evergem)
Hoeve met losstaande bestanddelen in begraasd erf, voorheen afgesloten met ijzeren hek.


ID: 33851 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Kromvelde 8 (Evergem)
Hoeve met losse bestanddelen gelegen op de hoek met Zevekotestraat. Ingang ten westen, geflankeerd door linden en een bakstenen kapelletje.


ID: 33927 | Bouwkundig element

Boerenarbeiderswoning

Kuipstraat 2 (Evergem)
Boerenarbeidershuisje onder zadeldak (pannen, nok parallel aan de straat), opklimmend tot eind 18de eeuw.


ID: 33853 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Kuitenbergstraat (Evergem)
Hoeve met losse bestanddelen in erf, afgesloten met ijzeren hek. Boerenwoning van zeven traveeën met gewitte gevel op gecementeerde plint onder zadeldak, uit de 18de eeuw. Ten westen, dwarsschuur en stallen onder zadeldak met rechthoekige inrijpoort.


ID: 33854 | Bouwkundig element

Herenhuis

Kuitenbergstraat 23 (Evergem)
Herenhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, daterend uit eind 18de of begin 19de eeuw, gelegen ten noorden achter de kerk en kloosterschool van Belzele. Na de oprichting van de parochiekerk in 1903 en de school in 1912 respectievelijk in gebruik genomen als pastorie en als klooster van de zusters van Sint-Vincentius a Paulo, en woning van de schooldirecteur.